Azokat a tanárokat támogatjuk, akik a tehetséggondozásban kulcsszerepet játszanak

2023. augusztus 24. 12:33

A nyertes pályázók tíz hónapon át havi nettó 75 ezer forint támogatást kaphatnak munkájuk további folytatására, a tehetséggondozás területén végzett kiemelkedő tevékenységük ösztönzésére. Interjú.

2023. augusztus 24. 12:33
null
Hornung Ágnes
Hornung Ágnes
Magyar Nemzet

„Minap a Kulturális és Innovációs Minisztérium közösségi oldalán be is jelentette, hogy új ösztöndíjprogramot hirdetnek a pedagógusok számára. Beavatna a részletekbe?

Azokat a tanárokat támogatjuk, akik a tehetséggondozásban kulcsszerepet játszanak. Az ő ösztönzésükre, munkájuk elismerésére hoztuk létre a Köbüki tehetséggondozó tanári ösztöndíjat. Az oktatók nyílt pályázati rendszerben, a www.emet.gov.hu oldalon jelentkezhetnek, és a nyertes pályázók tíz hónapon át havi nettó 75 ezer forint támogatást kaphatnak munkájuk további folytatására, a tehetséggondozás területén végzett kiemelkedő tevékenységük ösztönzésére. A pályázat benyújtására egy hónapig van lehetőség, az eredményhirdetés októberben lesz. Ez az ösztöndíjprogram nem a köznevelési rendszerhez kapcsolódó bérkiegészítés, hanem a tehetséggondozás támogatása, az abban részt vevő tehetséggondozók további motiválása. A mi feladatunk, hogy elősegítsük a tehetségek felfedezését, továbbá a tehetségük kibontakoztatásához szükséges támogatást minél teljeskörűbben biztosítsuk. Úgy tudnak elindulni képességeik kibontakoztatása felé, ha vannak olyan szakemberek, akik felfigyelnek rájuk és fejlesztik őket, egyengetik pályájukat.

Az ösztöndíjért pluszmunkát kell vállalniuk? 

Nem. Azok jelentkezhetnek, akik már legalább három éve középfokú köznevelési intézményben tanítanak és kiemelkedő tehetséggondozó tevékenységet folytatnak. Ezek a pedagógusok a tehetségek fejlesztésé­ben eddig is példaértékű eredményeket értek el, és mi azt szeretnénk, hogy ezt a munkát tovább folytassák.

A jelentkezéshez a pályázóknak pályázati űrlapot kell kitölteniük, a beadott pályázatokat a kiírásban is szereplő objektív pontozási rendszer alapján bizottság értékeli majd, amelybe egy tagot a Belügyminisztérium, egyet a Kulturális és Innovációs Minisztérium, egyet pedig a Nemzeti Pedagógus Kar delegál. Ők készítik elő a pályázatokról a döntést, amelyet végül a kulturális és innovációs miniszter hoz meg. 

A tanárok egyénileg jelentkezhetnek a Köbüki ösztöndíjra, vagy az intézményükön keresztül? 

Egyénileg. A pályázat független attól, hogy a jelentkező melyik középfokú oktatási intézményben dolgozik. A forrás rendelkezésünkre áll, a most kezdődő tanévben több mint 1600 pedagógus részesülhet a támogatásban, amelyre több mint 1,2 milliárd forintot különítettünk el.”

Nyitókép: Facebook

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2023. augusztus 24. 16:52
Jó kezdeményezés.
llnnhegyi
2023. augusztus 24. 13:14
750 000 Ft extra jutalom egy évben. Nem rossz. A tülekedés már be is fejeződött!-:))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!