Szijjártó: Magyarországé a legszuverénebb külpolitika Európában

2023. augusztus 26. 10:24

Szijjártó Péter Magyarország külpolitikájáról, mozgásteréről és lehetőségeiről beszélt a 2023-as Tranzit politikai fesztiválon. Tudósításunk.

2023. augusztus 26. 10:24

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter előadást tart 10:30-tól a 2023-as Tranzit politikai fesztiválon, „Kelet és Nyugat között” címmel. 

 

 

10:43
Kiderült, részben kinek köszönheti Szijjártó Péter, hogy külpolitikával foglalkozik

Szijjártó Péter beszéde elején megköszönte a Tranzit szervezőinek, hogy immár negyedik éve lehet vendége a Tranzit politikai fesztiválnak. A külgazdasági és külügyminiszter elmondta: részben Gyürk Andrásnak (a Tranzit rendezvénysoroat főszervezőjének – a szerk.) is köszönhető, hogy külpolitikával kezdett foglalkozni.

A Fidelitas alelnökeként egyszer azzal bízta meg Szijjártó Pétert, hogy az eurapi demokrata diákok egyik rendezvényén helyettesítetse őt, és aztán „az lenni szokott a mongol szakos hallgatókkal: itt ragadtam” – fogalmazott humorosan a tárcavezető.

10:47
Szijjártó: A magyar külpolitika célja nem lehet más, mint a magyar érdekek érvényesítése

Szijjártó Péter beszéde során rámutatott: Magyarország külpolitkai mozgástere széles. Ugyanis az döntően attól is függ, hogy mi mit akarunk, mi mit szeretnénk. Mint fogalamzott: a nemzetközi politikában ugyanis még nagyobbak a hullámok, mint egy évvel korábban voltak, így most különösen fontos leszögeznünk, hogy

a magyar külpolitika célja nem lehet más, mint a magyar érdekek érvényesítése.

Ezt a természetét a magyar politikának pedig nem szabad engednünk korlátozni. „Mi, magyarok nem tudunk és nem is akarunk más szemüvegén keresztül magunkra tekinteni”. „A magyar külpolitikának nem lehet célja a mások elismerésére vonatkozó ambíció. A mi célunk, hogy a magyar emberek elégedettek legyenek a magyar külpolitikával, és ez a magyar külpolitika a magyar érdekeket szolgálja” – részletezte a tárcavezető.

 

10:53
Nincs a magyar külpolitikához hasonló legitimációja egyetlen országnak sem Európában

A külgazdasági és külügyminiszter beszédében arra is kitért, hogy nincs a magyar külpolitikához hasonló legitimációja egyik országnak sem Európában. Felidézte: a magyar emberek döntöttek: a háborúval szemben a béke álláspontjára helyezkedtek el. Mint fogalmazott:

Magyarországé a legnagyobb legitimációjú, legszuverénebb külpolitika Európában, amely kizárólag a magyar érdekeket helyezi előtérbe.

Még a legnagyobb, legerősebb európai országok is megfelelési kényszerrel lépnek fel az egyes uniós tárgyalásokon, mert nincs akkora legitimációjuk, mint hazánknak. A politikus felidézte, milyen útravalót kapott Orbán Viktor miniszterelnöktől, amikor tárcavezető lett. A kormányfő arra kérte: „Péter, csinálj magyar külpolitkát. Ez volt az útravaló” – részletezte a politikus. Majd aláhúzta: ezért

a magyar külpolitika magyar, és a magyar külpolitika szuverén. És ezt meg is kell tartanunk ilyennek.

 

11:01
Ez várható a nemzetközi külpolitkában

A koronavírus-járvány és a háború után is új világrend van készülőben, ami biztosan nem egypólusú lesz – mutatott rá a tárcavezető. Éppen ezért az elkövetkezendő években

a nemzetközi politka lökdösődésről, helyezkedésről, és nyugtalanságról fog szólni. 

Ráadásul ilyen időszakban szoktak felfutni a gazdasági zsarolások, és álhírek terjesztésére, lejáratására törekvő szándékok – tette hozzá. A külügyminiszter rámutatott: a nemzeti érdeket megjelenítő, nem globalista jellöltek, pártok ellen elképesztő lejáratási akciók indultak. A poltikus itt Csehország, Lengyelország és várható amerikai választásra is felhívta a figyelmet, utóbbi esetben rámutatva, hogy nem sokkal az amerikai választás ideje előtt tartóztatták le a legesélyesebb ellenzék jelöltet (Donald Trumpot – a szerk.).

És pont ezekből a balliberális, mainstream országokból oktatják ki Magyarországot a demokrácia kapcsán, holott éppen Magyarország az egyetlen olyan ország, ahol a nemzetközi, balliberális maisntream külső beavatkozási kísérlete kudarcot vallot.

11:11
Már itt elrontotta a háború kezelését az EU

A tárcavezető rámutatott: két okból is sikeresnek mondható a magyar külpolitika. Az egyik ok, hogy 1,5 éve sikeresen ki tudtunk maradni a szomszédunkban zajló háborúból, és

Magyaroszág semmi olyat nem tett, ami a háború eszkalációját, vagy akár egyel több ember halálát okozta volna. És ez az egyetlen morálisan tartható külpolitikai irány, az, hogy mentsük az emberi életeket

– húzta alá a miniszter. „Magyarország, a magyar emberek, a magyar nemzet lelkiismerete tiszta lehet”, amit Európában sajnos nem mindenki mondhatja el magáról – tette hozzá. A tárcavezető aláhúzta azt is, hogy azonnali fegyverszünetre és béetárgyalásokra van szükség.

A szankciós politika megbukott

Szijjártó Péter rámutatott arra is: az EU 11 szankciós csomagot fogadott el, de az orosz gazdaság továbbra sem ereszkedett térdre, és a háborúnak sincs vége. Ezért nevetik már ki mindenhol az európai szankciós politikát – mutatott rá a politikus.

A ülgazdasági és külügyminiszter arra is kitért, az Európán kívüli partnerek számára úgy tűnik, hogy:

amikor az Európán kívül háború van, akkor Európa mindig a tárgyalásokat sürgeti, míg most, amikor Európán belül van háború, a fegyverszállításokat sürgeti és tárgyalások nincsenek.

 

11:21
Magyarország, a magyar emberek, a magyar nemzet lelkiismerete tiszta lehet

A tárcavezető kiemelkedő külpolitikai sikernek nevezte, hogy 1,5 éve sikeresen ki tudtunk maradni a szomszédunkban zajló háborúból, és Magyaroszág semmi olyat nem tett, ami a háború eszkalációját, vagy akár egyel több ember halálát okaozta volna. És az egyetlen morálisan tartható külpolitikai irány, az, hogy mentsük az emberi életeket – húzta alá a miniszter.

Magyarország, a magyar emberek, a magyar nemzet lelkiismerete tiszta lehet, és ezt sajnos ma Európában nem mindenki mondhatja el magáról, mert mind egyes újabb nap, ami háborúval telik, és minden egyes szomszédunkba szállított fegyver újabb halottak jelent.

A fegyverek szállítását, az eszkalációs gyakorlatokat be kell fejezni, mert a fegyverszállításokban csak baj lehet, csak újabb emberek halnak meg.

A szankciós politika megbukott

Szijjártó Péter rámutatott arra is: az EU 11 szankciós csomagot fogadott el, de az orosz gazdaság továbbra sem ereszkedett térdre, és a háborúnak sincs vége. Ezért nevetik már ki mindenhol az európai szankciós politikát – mutatott rá a politikus. A külgazdasági és külügyminiszter arra is kitért, az Európán kívüli partnerek számára úgy tűnik, hogy:

amikor az Európán kívül háború van, akkor Európa mindig a tárgyalásokat sürgeti, míg most, amikor Európán belül van háború, a fegyverszállításokat sürgeti és tárgyalások nincsenek.

11:31
Így van biztosítva hazánk számára a gazdasági növekedés

Olyan külpolitkát folytattunk az elmúlt 13 évben, amely minkett tett az első számú keleti beruházások célpontjába. Hazánkban találkozik a nyugati vállalatok által gyártott elektromos autó és a keleti vállalatok által gyártott akkumulátor. Ez biztosítja hazánk számára a gazdasági növekedés lehetőségét a jövőben – mutatott rá Szijjártó Péter.

A hagyományos autóiparnak vége lesz

A tárcavezető aláhúzta azt is, hogy az elektromos autók terjedése miatt a hagyományos autóiparnak vége lesz, százezrek veszíthetik majd el a jövőben a munkájukat, így nem meglepő, hogy az akkumulátor gyárakért és az új autóipari területeken dolgozó gyárakért komoly verseny zajlik. A politikus rámutatott arra is: az akkumulátor gyárak építése kapcsán az emberek szándékos átverése zajlik.

A politikus példaként felhozta a győri Audi-gyár építésekor felhozott kritikákat, amelyek a építkezés miatti porra figyelmeztettek, miközben a győriek büszkék rá, hogy Európa egyik legkiemelkedőbb üzeme működik Győrben.

11:39
A háborús pszichózisban szenvedő politkusok nem egyenlőek Európával

Szijjártó Péter beszéde során elmesélte, hogy zajlik egy-egy magyar vétóval végződő szavazás, amelynek során egyes európai polikusok nem mernek vétózni a „koalíciós partner, az NGO-k, vagy a média” miatt.

„You will veto?” – idézte kollégáját Szijjártó Péter, akit megnyugtatott, hogy

„Of course”.

Ám amikor visszakérdezett, hogy „And you?”, kiderült, hogy a polikus (pártjának koalíciós partnere, a pártot támogató NGO, vagy éppen a média miatt nem vétózhat az adott politikus – a szerk.) nem vétózhat.

„Nehéz lehet” – értékelt Szijjártó Péter arról szólva, hogy ezek a politikusok úgy vesznek részt egy-egy európai parlamenti ülésen, hogy nem képviselhetik hazájuk érdekeit. Valamint rámutatott: nem szabad elfelejtenünk, hogy egy-egy háborús pszichózisban élő európai politikus nem egyenlő Európával, valamint 

Szijjártó Péter aláhúzta: a magyar külpolika továbbra is magyar és továbbra is szuverén lesz, ehhez kér támogatást.

 

A beszéd véget ért. Köszönjük, hogy velünk tartott!

A külgazdasági és külügyminiszter beszédét itt nézeheti vissza:

 

Összesen 128 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kozmosz
2023. augusztus 27. 02:23
Koszos jobb kéz.
Kozmosz
2023. augusztus 27. 02:22
Ez a Szijjártó aranyat ér.
Isten jobb keze
2023. augusztus 27. 02:09
Ha azt nevetzük szuverenitásnak hogy az EU-s támogatások nem jönnek az ország vezetője Orbán miatt mert ellopja.. hát akkor petinek igaza van..😂😂
figyelő4322
2023. augusztus 27. 00:07
Több dologban igaza van Szijjártó úrnak, de kapásból legalább egyet érdemes megemlíteni. A regnáló magyar kormány alatt egész biztosan több szuverenításunk van, mint a többi EU országnak. Nem mintha nekik nem lehetne kicsivel több, de a vezetőik inkább a teljes csicskulást választották. Mondjuk Lengyelország, legalábbis néhány tekintetben, egy másik kivétel. Viszont ebből levesz az amerikai külpolitika totális támogatása Ukrajna ügyében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!