MTÜ: Több ezer szálláshelyet lehetetleníthet el a Booking késedelmes fizetése

2023. augusztus 08. 21:23

Az Ügynökség kérdőíve szerint a válaszolók 26 százalékának már több mint egymillió forinttal tartozik az oldal.

2023. augusztus 08. 21:23

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) kérdőívvel méri fel a Booking.com késedelmes fizetésének hatásait a szálláshely szolgáltatók körében – közölte az MTÜ kedden az MTI-vel.

Kiemelték, hogy a helyzet kritikus: 

minden második szállásadó problémát tapasztal az oldal működésében már több mint egy hónapja

 és az érintettek 80 százalékának a mai napig nem utalta át a globális szálláshelyközvetítő oldal az elmúlt hetek szállásdíjait. Sőt, a válaszolók 34 százaléka azt jelezte, hogy a rendszer szerint nekik van tartozásuk az oldal felé. Az MTÜ a sérelmet szenvedett szolgáltatók támogatására jogsegély szolgálatot indít és egyeztetést kezdeményez az érintett hatóságokkal.

Az online szállásfoglaló platform pénzügyi rendszerének nyári karbantartására hivatkozva a Booking előzetesen közleményben tájékoztatta a szállásadó partnereit az utalások várható csúszásáról és a megszokott fizetési ütemezés július 27-e utáni helyreállításáról. Bár azóta indultak a Booking.com részéről tranzakciók, a határidőt követően továbbra is akadozó ügyfélszolgálatról és késedelmes fizetési teljesítésről számolnak be a szállásadók – ismertette az MTÜ.  

Ezt is ajánljuk a témában

Sok magyar szállásadónak nem fizet a Booking.com

A Booking közel másfél hónapos késlekedése azért okoz jelentős nehézséget sokaknak, mert a már lefoglalt szálláskapacitásokat nem mondhatják vissza, azaz a vendégeket mindenképpen fogadniuk kell.

Már csaknem hatezren küldték vissza a kérdőívet

A közlemény szerint az ügynökség a probléma feltárására augusztus 4-én kérdőíves felmérést indított a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban regisztrált szálláshelyek körében, a kérdőívet eddig csaknem 6000-en küldték vissza kitöltve, túlnyomó többségben (79 százalékban) családi vállalkozásban üzemeltetett magánszálláshelyek és egyéb szálláshelyek. Az eddigi válaszolók közel felének működését nehezíti a fennakadás, 80 százalékuk azt sérelmezi, hogy a szállásdíjat a mai napig nem kapta meg a szállásközvetítő cégtől.

„Felháborító és elfogadhatatlan, hogy egy olyan ágazatban, amelyben az értékesítés mára nagyrészt az online térben zajlik, 

az egyik meghatározó multinacionális szereplő épp a kisvállalkozókkal szemben próbálja érvényesíteni erőfölényét, és ezzel családok ezreinek megélhetését veszélyezteti. 

Ráadásul teszi ezt éppen a főszezonban” – jelentette ki a közlemény szerint Guller Zoltán, az MTÜ igazgatóságának elnöke. Hozzátette: az MTÜ egyeztetést kezdeményez az érintett hatóságokkal, a bajba jutott vállalkozások számára pedig jogsegély szolgálatot indít. A károsultak kérdéseit a [email protected] e-mail címen fogadják.

Az ügynökség által indított felmérésben eddig 2290 vállalkozás nyilatkozott úgy, hogy tartozik neki a szállásközvetítő cég.  Mindössze 5 százalék válaszolta azt, hogy ez az összeg 100 ezer forint alatti, míg 30 százaléknak 100-500 ezer forint közötti összeggel tartozik, 28 százaléknak 500 ezer és 1 millió forint közötti összeggel, 26 százaléknak viszont 1 millió feletti összeget nem utalt még el az online platform. A közlemény szerint 34 százaléknál a rendszer nem a késedelmes fizetést jelzi, hanem tartozást az oldal felé. Mindössze 15 százalék volt annyira szerencsés, hogy jelentős csúszással ugyan, de megkapta a szállásdíjat.

Augusztus 11-ig várják a válaszokat

Az érintettek közel fele nehezményezte azt is, hogy a kifizetési határidő folyamatosan változik a felületen. A felmérés kiterjedt a tájékoztatás módjára is: a válaszolók 25 százaléka nem kapott semmilyen tájékoztatást, és ami szintén kifogásolható, hogy 25 százalékuk visszajelzése szerint a probléma kapcsán a Booking ügyfélszolgálata egyáltalán nem tudott segíteni.

A szolgáltatók válaszait augusztus 11-ig várja az ügynökség – olvasható az MTÜ közleményében.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/ANP/Koen Van Weel

 

Nyitókép:

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2023. augusztus 09. 07:20
Nem a Booking van csődben, hanem. Magyarország + észak-koreai úton, ahol minden sikeres nemzetközi céget el kell üldözni, átadni a kiscsaládnak, analfabéta stróman szomszédoknak, majd miután csődbe vitték az adófizetők pénzén megvenni dupla áron, feltőkésíteni, és negyed áron újra eladni nekik. Perpetum Mobile a közpénzek magánvagyonná való átalakítására.
sorivo7
2023. augusztus 09. 04:53
Megtiltjuk az elérhetetségük is azoknak, akik nem fizetnek. A booking.com nem lesz elérhető emiatt Magyarországról.
sorivo7
2023. augusztus 09. 02:42
Nem azok vagyunk, akikell szórakozhat.
sorivo7
2023. augusztus 09. 02:40
Be kell tiltani hazánkban. Majd lesz helyezte más. Ezt meg kell szüntetni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!