Be kéne már lassan szántani a TikTokot végleg – nem való az se gyereknek, se felnőttnek

2023. szeptember 05. 06:02

Bár végtelenül profi az Instagram és a Facebook is, már ami a szűrést és a felhasználói adatgyűjtést illeti, az viszont valami egészen megdöbbentő, amit a TikTok ezen a téren meg tud csinálni.

2023. szeptember 05. 06:02
null
Bokor Gábor
Mandiner

Már a cikk elején szeretném leszögezni: imádom ezt a platformot, pont ezért tudom, mennyire veszélyes is egyben.

A tinédzserek körében egykor népszerű Musical.ly azután lett világszerte híres, hogy 2018-ban egy üzleti döntést követően nevet és tulajdonost váltott, így létrehozva a TikTokot. A platform nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik: bár kis szerencsével az egyszeri felhasználó is találhat olyan tartalmat rajta, amely valóban értékes vagy hasznos,

a legtöbb azért mégiscsak trash. 

Ha valaki még nem találkozott volna az applikációval: az oldal alapvetően a hat-hét évvel ezelőtt hirtelen népszerűvé váló, majd ugyanazzal a lendülettel elbukó Vine nyomdokaiba lépett. Rövid figyelemfelkeltő videókat tár a felhasználó elé, aki egyszerű legyintésekkel tud továbbmenni a következő videóra. Emellett persze live-okat, azaz élő videókat is lehet nézni rajta, ha épp azt dobja fel a *foryou.

Ráadásul a folyamnak nincs vége. Soha. 

És itt érkezünk el arra a pontra, amiért olyan veszélyes az emberre ez az egész: bár végtelenül profi az Instagram és a Facebook is, már ami a szűrést és a felhasználói adatgyűjtést illeti, az valami egészen megdöbbentő, amit a TikTok ezen a téren meg tud csinálni. Nincs még egy olyan oldal, ami ennyire személyre szabottan tudná az ember orra elé dobni a kisvideókat. A legszomorúbb és legijesztőbb, hogy a profi algoritmusnak köszönhetően nagyon jó időtöltés TikTokozni; velem is előfordult, hogy mire észbekaptam, már másfél óra lepörgött a napomból a videók nézegetésével, 

hiszen, ugye, a foryou soha nem ér véget, folyamatosan ontja a tartalmakat. 

A legnagyobb probléma tehát az a TikTokkal, hogy beszippantja az embert, és aztán nagyon nem ereszti el. És ha egy felnőtt embert így el tud varázsolni a golden retrieverekről szóló cuki pármásodperces képsor, amely után jön egy autóbaleset bemutatása, majd egy olyan recept, amelyet már évek óta keres, akkor mit mondjon egy tinédzser?

Arról nem is beszélve, hogy már a korábbi tanévekben is rendszeresen felbukkantak a felületen olyan videók, amelyeken diákok a telefont kitámasztva nemes egyszerűséggel élőztek az órán. Nagyon nagy összegben mernék fogadni rá, hogy ezek a videósok

  1. nem kérdezték meg a tanárt/többi osztálytársat, hozzájárulnak-e, hogy adott esetben őket is felvegyék
  2. Elég sok szabályba és házirendbe is ütközik, hogy gyakorlatilag a fél világnak megmutatják, milyen is egy biológiaóra a 10.c-ben. 

Elképesztő boomerség és képmutatás lenne, ha azt mondanám, én az összes órán figyeltem annak idején, vagy hogy soha nem amőbáztam kémiaórán egy hozzám hasonlóan unatkozó osztálytárssal, de a TikTok-élőzés már egészen más szint. 

Hamis kép

Természetesen a TikTok is valósággal ontja magából a műcelebeket, mint tette azt korábban az Instagram is a sokszor forintot nem érő, teljesítmény nélküli, FaceApp-bajnok influenszerekkel, akik egy marék szotyiért is képesek reklámozni azt, amire épp kibérelik őket. 

A TikTokon viszont a legegyszerűbb pénzszerzési mód nem más, mint a követők kizsebelése. Sajnos erre nem lehet jobb szót találni.

Több, magát celebnek gondoló felhasználó is van, aki egyedül azért csinál ilyen élő bejelentkezéseket, hogy aztán arra buzdítsa a nézőit, hogy dobjanak az applikáción neki rózsát, ajándékot, gőzekét, bármit, amit enged a TikTok. Ezek természetesen pénzbe kerülnek, amelynek egy részét az élőző felhasználó kapja meg.

Ezt is ajánljuk a témában

Végtelenül szomorú azt hallani ezekben a videókban, ahogy a Forma-1-es kommentátorokat megszégyenítő lelkesedéssel üvölti valaki, hogy

gyerünk, srácok, dobjatok még öt rózsát, és akkor lesz holnap is live, nyomjátok, legyen meg az ötszáz”. 

Egyfelől mércévé válik majd, hogy ki mennyire tudja megfejni a követőit, másrészt előfordulhat, hogy valaki a válság közepén a fizetésének egy részét arra szórja el, hogy az ilyeneknek ad TikTok-ajándékot. És akkor arról az esetről még nem is beszéltünk, amikor valaki a szülei pénzét szórja. 

Valamit kéne vele csinálni

Az elmúlt hónapokban rendszeressé váltak a viták azt illetően, hogy mit is kéne kezdeni a TikTokkal mint jelenséggel; hadrendbe állt a két szembenálló oldal, az egyik szerint a komoly kockázatok miatt be kéne tiltani, a másik szerint a szólásszabadság fontosabb, és ezért engedni kéne, még ha...

Bár nekem is fájna, be kell látom, nem baj, ha a kínaiak szuperappja esetleg a kukába kerül.

Az Egyesült Államok már több fronton is támadást indított az oldal ellen, mondván, olyan érzékeny személyes információkat is gyűjt a felhasználókról, ami már veszélyes. Bár, vegyük észre, az ilyen támadások mögött leginkább gazdasági okok vannak, nem pusztán a jóindulat, az mindenesetre valóban igaz, hogy a TikTok mindent is tud rólunk, a sok görgetésből és az adott videón eltöltött időből pontosan megismeri a nézőt. Ezért is ilyen bestiálisan profi az algoritmusa. 

Nem meglepő módon Amerikában történt az első komoly lépés: Montana államban jövő évtől betiltják a TikTokot, ráadásul teljes egészében.

Sőt, most augusztusban Szomáliában is karanténba tették a platformot. Utóbbi nyilván kevésbé fáj a kínaiaknak, mivel Afrika legszegényebb országában értelemszerűen keveseknek adatik meg, hogy efféle oldalakat használjanak. 

Nyitókép: Borítókép: MTI/AP/Damian Dovarganes

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2023. szeptember 06. 13:27
I feel the earth move under my feet Amíg az anarchia maximuma nem realizálódik, addig nem ébrednek a Rend erői. "Ha elfogy a jólét......." Lásd még : Nagy Francia Forradalom. vagy Angol Polgári Forradalom. De részben ez volt a NOSZF-al is ...
survivor
2023. szeptember 06. 13:23
Hát, a Feri mit csattogtat ? A fitymáját ? Ja, az nincs nekije....
mc-foker
2023. szeptember 05. 17:38
Mi van Gabika, nem népszerű a Doktor Miniszterelnök Úr ostorcsattogtatós videója ezen a fos platformon?
Ugandai Bubu
2023. szeptember 05. 13:39
Szandika hol fog POV-ozni, Vitya meg ostort csattogtatni? Lesz saját orbánista bohócplatform?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!