Jóval kevesebb fát ültettek Karácsonyék, mint amennyit megígértek

2023. október 13. 15:54

Pedig főpolgármester-jelöltként még azt mondta, több fa kerül a földbe, mint ahány gyerek születik Budapesten.

2023. október 13. 15:54
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Épp négy évvel ezelőtt, 2019. október 13-án nyerte meg Tarlós Istvánnal szemben a főpolgármester-választást Karácsony Gergely. Ennek apropóján a Mandiner az évfordulót az egykori ígéretekkel való szembesítéssel és értékeléssel „ünnepli”.

*

A magát (nagyon) zöld politikusnak tartó Karácsony Gergely egyik legfontosabb kampányígérete az volt 2019-ben, hogy zöldebbé teszik Budapestet. Egy konkrét számmal is előrukkolt az akkor még csak főpolgármester-jelölt: azt mondta, annyi fát fognak elültetni, ahány újszülött a világra jön a fővárosban (bár az alapötlet Horváth Csaba szocialista politikustól származik, aki azóta már Zugló polgármestere). 

Karácsony 2020 októberében a Mandinernek adott interjújában pedig már azt mondta, 

a vállalásukat messze túl fogják szárnyalni, jóval több fát fognak ültetni a regnálása alatt, 

s ezt a ciklus végén számon lehet rajta kérni. „Ebben biztos lehet” – válaszolta akkor a főpolgármester lapunk főszerkesztőjének.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezek után érdemes megvizsgálni, hogyan alakultak a számok, abból pontosan kiderül, beváltotta-e az ígéretét. A KSH adatai szerint 2020-ban 14 ezer 623 gyerek született, viszont a FŐKERT Nonprofit Zrt. (2021 szeptemberétől pedig már a Budapesti Közműveken belül önállóan működő Főkert Kertészeti Divízió) mindössze 1595 fasori és parkfát ültetett. A cég pr- és kommunikációs igazgatósága a lapunknak küldött válaszában felhívja a figyelmet, hogy ebben az évben a Covid-járvány nagyban befolyásolta a munkájukat.

2021-ben már 15 ezer 95 babának örülhettek a szüleik, ebben az esztendőben 1637 fasori és parkfa ültetésen felül 2700 erdészeti csemete került a földbe Budapesten a FŐKERT révén. 

S bár ekkor is tombolt még a koronavírus-járvány, a cég erre a körülményre nem hivatkozott.

Tavaly 14 ezer 220-an jöttek világra, s ennél kicsivel többet, 15 ezer 433 fát ültetett és telepített a cég a főváros területén. Idén az első félév adatai vannak meg, 6 ezer 208 gyerek született, és ha a második félév hasonló számokat hoz, akkor egész évben nagyjából 14 és fél ezer babára lehet számítani. Ehhez képest a FŐKERT – a divíziónál a telepítések még intenzíven zajlanak, most kezdődtek a nagyobb őszi faültetési projektek – úgy számol, hogy az év végére legalább 10 ezer fát ültetnek el. S bár nem tudhatjuk, pontosan mennyi gyereknek örvendezhetünk jövőre, de 

az első félévben 6-7 ezer mindenképp várható, a cég üzleti tervében pedig ötezernél valamennyi több fa telepítése történik meg.

A FŐKERT kalkulációja szerint tehát 2020 elejétől 2024 első feléig, június 30-ig – tehát majdnem az önkormányzati ciklus végéig, október 13-ig – kis felkerekítéssel 36 ezer 500 fát ültettek, illetve ültetnek. Ez időszak alatt pedig 62-63 ezer gyerek születése várható. Ez azt jelenti, hogy 

Karácsony a vállalásának a 60 százalékát sem teljesítette.

Az persze elképzelhető, hogy összesen ennél több fa került a földbe a fővárosban, hiszen a kerületek is serénykednek, de ez nem köthető a főpolgármester teljesítményéhez. Másfelől viszont minden esztendőben vágnak is ki fákat a főváros területén, így tehát messze nincs 36 ezerrel több fa Budapesten, mint volt 2019 végén.

Nyitókép: Facebook

 

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gekk
2023. október 14. 08:10
A lakájmédia teszi a dolgát. Közpénzzel kitömik, ezért felszopja a gazdát. Mindenki tudja, aki nem ostoba, hogy melyek ezek a goebbelsi mocskok. Vannak itt is ott is.
gekk
2023. október 14. 08:04
Az obsitos megint felszopja a gazdit. Igaz, pénzért teszi.
Obsitos Technikus
2023. október 14. 00:22
Viszont jóval több zombit telepítettek a terekre, és jóval több szeméttel szórták meg a járdákat..
zakar zoltán béla
2023. október 13. 19:37
Holnap kommunista szombat a Blahán a budiban?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!