Leiskolázták Gyurcsány árnyék-pénzügyminiszterét a minimálbéres kirohanása miatt

2023. október 14. 07:03

„Hihetetlen, hogy magát szakértőnek tartó ember ilyen mértékben nem látja át a jelenlegi gazdasági folyamatokat” – értékelt lapunknak Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő.

2023. október 14. 07:03
Béres Sándor
Béres Sándor

Mint a Mandiner olvasói emlékezhetnek, Gyurcsány árnyék-pénzügyminisztere az ATV-ben elmondta, szerinte most nem kéne megemelni a minimálbért – vagyis hiába kampányolt béremeléssel a DK, Bodnár Zoltán ezek szerint úgy véli, nem a béremelés lenne a DK első dolga. Erről itt olvashat bővebben.

Ezt is ajánljuk a témában

Szakértőt kérdeztünk Bodnár kijelentéseiről

Bodnár kijelentései kapcsán megkerestük Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértőt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézetének munkatársát.

Nagyon régi tankönyvekből dolgozik a DK, vélhetően ugyanabból, amelyikből Bokros Lajos a kilencvenes évek közepén”

– értékelt Szalai arra a kérdésünkre válaszolva, hogy vajon miért tarthatja hibának a Gyurcsány-párt, hogy az Orbán-kormány megemelné a minimálbért. Mint a szakértő felidézte: „Bokros alatt volt olyan negyedév, amikor az infláció mértéke elérte a 30 százalékot, és csak 1998 első félévétől (az első Orbán-kormány alatt – a szerk.) mérséklődött 15 százalék alá, illetve 1999 első negyedévében lett először ismét egyszámjegyű.”

Vagyis a munkaerőpiaci szakértő szerint „úgy hallgassuk a DK árnyék-pénzügyminiszterének mondatait, hogy Bodnár Zoltán MNB-alelnöksége, Surányi György MNB-elnöksége és Bokros Lajos pénzügyminisztersége alatt volt a legmagasabb az infláció hazánkban a forint 1946-os bevezetése óta.”

Szalai: Bodnárék korábban is a megszorításokkal próbálták csökkenteni az inflációt

Az ATV-s interjúban Bodnár Zoltán többek között azzal indokolta, hogy nem ért egyet az Orbán-kormány által javasolt emeléssel, hogy szerinte az le fogja lassítani az infláció csökkenését. Ennek kapcsán Szalai Piroska felidézte, hogy

Bokros, Surányi és Bodnár korábban is úgy próbálta csökkenteni az inflációt, hogy a Rákosi-korszak óta ismert legnagyobb megszorításokat vezették be, megszüntetve rengeteg korábban érinthetetlennek tűnő járandóságot, pl. a GYED-et is”.

Mint a szakértő rámutatott: „az ATV-s interjúban is azt hallottuk, hogy a DK majd csak az infláció letörése után engedné meg a minimálbérek emelését is.” Mint hozzátette, szerinte ezért gondolhatja úgy a DK, hogy „hibás” az a stratégia, amelyet a kormány követ azzal, hogy „szórja a pénzt a rendszerbe”, vagyis a hazai, belföldi fogyasztást kívánja élénkíteni.

„Elfelejtik, hogy hazánkban az adórendszer átalakítása óta a fogyasztási adók mértéke határozza meg a költségvetés bevételeit” – húzta alá a munkaerőpiaci szakértő. Mint kifejtette:

Bodnárék elfelejtik, hogy akkor tudja az állam fenntartani az intézményeit (fűteni az iskolákat, szociális intézményeket, stb.), ha van fogyasztás. Vagyis nem a munkát adóztatjuk agyon.”

Mi lesz az árakkal, ha emelik a minimálbért?

Arra a kérdésre, hogy hogyan hat majd az árakra a minimálbér emelése, Szalai Piroska leszögezte:

akkor nem nőnek az árak, ha a fogyasztás élénkítése együtt jár a piaci verseny erősödésével.

„Ilyenkor nem lassul a dezinflációs folyamat” – tette hozzá, pozitív példaként kiemelve a verseny fokozására az élelmiszerek esetében alkalmazott árfigyelő rendszert, amelyet a kormány 2023 júliusában indított el.

Ezt is ajánljuk a témában

A munkaerőpiaci szakértő szerint ugyanis az árfigyelővel „a vásárlók olyan eszközt kaptak, amivel nagyon egyszerűen követhetik az árak alakulását, gyorsan információhoz jutnak a vásárlási döntésük előtt”.

Az árfigyelőt mint eszközt arrogáns, bárdolatlan, nagyképű stílusban minősítgetni több mint hiba”

– húzta alá, hozzátéve, hogy „az árfigyelő is kellett ahhoz, hogy a korábban ársapkás termékek ára az ársapka kivezetése után se emelkedjen, sőt, számos helyen csökkenjen is”.

Hogyan lehet akkor helyesen kezelni az inflációt?

Az infláció kezeléséről szólva lapunknak Szalai Piroska úgy értékelt: „a jelenlegi infláció nem kezelhető a régi, megszokott, ősi tankönyvekből tanult módon, ugyanis azt nem a túlzott keresetkiáramlás hajtja, hanem a „kapzsi-infláció.” 

A „kapzsi-inflációról” Magyarországon elsőként Varga Mátyás és Veczán Zoltán írt a Mandiner hasábjain, valamint interjúnk alanya is több elemzésben foglalkozott velea szerk.

Mint a munkaerőpiaci szakértő kifejtette:

a cégek 2022 harmadik negyedévétől 2023 első negyedévéig sokkal nagyobb forgalomcsökkenésre számítottak, mint amekkora végül bekövetkezett, ezért a kockázatuk mérséklésére jelentősen túlárazták a termékeiket.

Mivel azonban a visszaesés mértéke alacsonyabb lett a vártnál, az áraik pedig magasak maradtak, a bruttó működési eredmény, azaz a vállalkozások profitja olyan mértékben növekedett meg nemzetgazdasági szinten ebben a három negyedévben, mint soha korábban, s a növekedés dinamikája is csúcstartó lett az egész Európai Unióban” 

Bruttó működési eredmény

Szalai Piroska aláhúzta: „ha ilyenkor keresettömeget csökkentenénk – azaz a minimálbért, a garantált bérminimumot, az átlagkeresetet nem engednénk növekedni, sőt a nyugdíjakat és a GYED-et sem – akkor valóban rövid időn belül további jelentős fogyasztáscsökkenést érnénk el, olyat, amire a cégek »beárazták« a termékeiket”.

Ez pedig nagyon rossz lenne a haza költségvetésnek és a magyar lakosságnak is. Csak azt nem értem: miért lenne ez jó a DK-nak?”

– vetette fel.

Nyitókép: Képkocka (ATV-videó); Mandiner

***

 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. október 22. 17:27
Piroskám,a Bodnár Zoli körme alatti piszok is értelmesebb,mint kegyed.
mukk
2023. október 14. 15:33
Megfigyeltem, hogy a böszme/bojler kombó utasításba adta, hogy mindenki, aki a környékükön nyilatkozik egyes szám harmadik személyben teszi. A déka azt mondja, a déká szerint, a déká emelné, a déká csökkentené..., stb. Úgy csinálnak, mintha a déká egy élőlény lenne. Pedig niedermüller óta tudjuk, hogy a déká egy rémisztő képződmény.
Namond
2023. október 14. 13:09
Újra felerősödőben van a cégbezárási hullám Magyarországon. Az év első fele a cégmegszűnések jelentős megugrását hozta, de az időszak végére már lassult a növekedés a felszámolási és végelszámolási eljárások számánál. Szeptemberre azonban újra emelkedés látszik a statisztikákban. Alföldi Csaba, az Opten céginformációs szakértője szerint most jönnek felszínre az elmúlt év gazdasági nehézségei. Idén, egészen október első hetéig 16876 darab procedúrát indítottak el, ami kétszerese a tavalyi összes intézkedésnek, de 3,2-szer több mint a 2019-es teljes, 5256 darabos eljárásszám. A már befejeződött procedúrák esetében pedig rekordot jelentő, 1110 felszámolást zártak le az előző hónapban. Az egész évet tekintve pedig 6536 darab ilyen cégmegszűnést rögzítettek már. https://www.portfolio.hu/gazdasag/20231013/rekordszamban-huzzak-le-a-rolot-a-magyar-cegek-elmelyult-a-gazdasagi-valsag-645029?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator
makapaka2
2023. október 14. 13:08
Akik a balliberális oldalra szavaznak, azok megérdemelnének egy ilyen pénzügyi " szakértőt", csak az a baj, hogy ezt mi, normálisak is megszívnánk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!