Autósok, figyelem! Változások jöhetnek a fővárosi parkolásban

2023. november 28. 05:55

Ferencvárosban, Újbudán, de Zuglóban is bővülnének a fizetős parkolási zónák egy, a Fővárosi Közgyűlés elé kerülő javaslat szerint. Díjemelésre szintén számíthatnak az autósok.

2023. november 28. 05:55
parkolás, Budapest, díjfizetés
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Szerdán, azaz holnap kerül a Fővárosi Közgyűlés elé az a javaslat, amelynek elfogadásával ismét bővülnének a fizető parkolási zónák Budapesten, több helyen pedig még emelnének is a várakozási díjakon: vélhetően 2024. január 1-től.

Mint arról a Mandiner.hu beszámolt, tavaly szeptemberben van óta érvényben a fővővárosi új parkolási rendszere. A szabályozásra majd három évet kellett várni, de végül négy fajta díjfizetési zónát jelöltek ki: az A, B és C jelzésű szektorokban immár csupán három órát (!) lehet parkolni, a D zónában nincs erre irányuló korlátozás. Míg korábban 175 és 525 forint között mozogtak a parkolási díjak, addig az A jelű szektorban 600 forintba kerül majd óránként a parkolás, és 8 és 22 óra között kell a díjat fizetni; a B jelűben 450 forint az óradíj 8 és 20 óra között; a C zónában 300 forint 8–18 óra között; a D-ben pedig 200 forint 8–18 óra között. Vagyis, a belvárosban csak három órát lehet egyhuzamban parkolni, majd 2000 forintért; ráadásul este 10 óráig fizetni kell. A külső városrészekben szintén drágult a parkolás (és nőtt a díjfizetési időszak).

Ezt is ajánljuk a témában

Budapesti parkolás: káoszt, drágulást generált, extra sarcokat rótt ki a baloldal

Szeptember óta van Budapesten érvényben az új parkolási rendszer, a helyzet nem lett könnyebb, maximum átláthatóbb. Vagy nem? Újbudán belül zónásítottak, növelték a fizetős övezetek számát. Zuglóban sem lett könnyebb az autósok élete: garázsadót vetette ki. Januártól pedig már Józsefvárosban is perkálni kell a helyieknek a parkolásért. Budafok-Tétényben viszont egészen más eszközökkel próbálkoznak. Összefoglalónk!

Ezt is ajánljuk a témában

A most közgyűlés elé terjesztett dokumentumban az szerepel, kerületi önkormányzatok panaszkodtak (IX. kerület – Baranyi Krisztina [független]; XI. kerület – László Imre [DK]; XII. kerület – Pokorni Zoltán [Fidesz]; XIV. kerület – Horváth Csaba [MSZP]), telítettek az utcáik, ezért változtatásokat eszközölnek. Ezeket az előterjesztés szerint különböző vizsgálatokkal is alátámasztották.

  • Ferencvárosban a „C” várakozási övezet bővülhet a Vágóhíd utca – Üllői út Könyves Kálmán Körút – Soroksári út által határolt területtel.
  • Újbudán az Őrmezői térség „D” várakozási övezetből „C” övezetbe kerülne, hogy 3 órában tudják maximalizálni a parkolási intervallumot. A parkolási díj 200-ról 300 forintra emelkedne óránként.
  • Ugyancsak a XI. kerületben a Hegyalja út – Budaörsi út – Zólyom köz – Zólyomi út – Radvány utca – Breznó köz által határolt terület – beleértve a határoló utakat is – továbbá a Nedecvár utca, Breznó köz és a Muskotály utca teljes hossza bevonásra kerül „C” várakozási övezetbe.
  • A XII. kerületi 9814/9 helyrajzi számú ingatlan (Istenhegyi út – Németvölgyi út találkozásánál) átsorolásra kerülne „B” várakozási övezetből „A” övezetbe.
  • Zuglóban a „C” várakozási övezet bővítésre kerülhet a Csömöri út – Rákospatak u.– Vezér u.– Egressy út – Lőcsei út – Szugló u. – Fűrész u. – Bosnyák u. – Lőcsei út – Csömöri út által határolt területtel, valamint az Örs vezér tér 11-20. mögötti területet bevonnák a várakozási övezetbe.

Emlékezetes, tavasszal arról panaszkodott Karácsony Gergely első számú helyettese, Kiss Ambrus, hogy a fővárosi önkormányzat tavaly csupán 868 millió forint bevételhez jutott. Karácsonyék bevétele úgy csökkent, hogy – mint írtuk – időközben még a parkolási díjak is emelkedtek, olvasható a Népszava.hu-n megjelent írásban.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán


 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kerezs
2023. november 28. 15:54
Helyes! Megérdemeljük! Hiszen nem teszünk ellene.
zavulon
2023. november 28. 13:05
Egy díj ami mögött SEMMILYEN szolgáltatás nem áll. Hány önkormányzati finanszírozású mélygarázs, parkolóház épült az elmúlt harminc évben?
5m007h 0p3ra70r
2023. november 28. 07:28
De már készül a Vágó István negyed, ahol lesz majd Vágó István parkolóház, Vágó István mélygarázs, Vágó István parkolóudvar és végül de nem utolsósorban Horn Gyula autókozmetika.
bunko-jobbos
2023. november 28. 07:18
Hát engem ez lehet, hogy érint. :-(((( Azért vannak még ötleteim, de egyre fogy a kiskapu. Ha minden megszűnik, akkor várhatóan majd veszek fizetős parkolóhelyet, mert annyit nyerek autóval (időt), hogy megéri. Egyébként, ha valamiből kevés van, akkor el kell osztani. Vannak mindenféle "igazságos" rendszerek, de az egyik szarabb, mint a másik. A legjobb, ha fizetni kell érte. És akkor majd mindenki eldönti, hogy kell-e neki. És addig kell emelni az árakat, amíg meg nem jelennek a szabad helyek. Ha mindig van 5% szabad hely, az az optimális szerintem, akkor vannak jól belőve az árak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!