Változnak a parkolási szabályok

2023. november 08. 11:24

Az egyes közlekedési tárgyú törvények módosításának tárgyalása kedden került szóba az Országgyűlésben.

2023. november 08. 11:24

A közösségi autóbérlőkkel kapcsolatos új szabályokat emelte ki Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára az egyes közlekedési tárgyú törvények módosításából kedden az Országgyűlésben a törvényjavaslat általános vitájában.

Nagy Bálint államtitkár elmondta, az egyes közlekedési tárgyú törvények módosítása többek között támogatja a környezetbarát, alternatív közlekedési módokhoz történő hozzáférést, a légi közlekedésben ésszerűsíti és differenciálja a felügyeleti díjak rendszerét, a beruházások hatékonyabb megvalósítása érdekében rendelkezéseket vezet be, a vasúti védősávok esetében elősegíti a tulajdonviszonyok rendezését és számos adminisztratív könnyítést tartalmaz.

A javaslat egyik fontos elemeként beszélt a közösségi autóbérlő rendszerekre vonatkozó szabályozás továbbfejlesztéséről.

Felhívta a figyelmet arra, hogy egy megosztott autó 12-16 személyautót helyettesíthet, így annak használata csökkentheti a városi mobilitás káros hatásait, a közterület terhelését és a környezet szennyezését.

Elmondta, a felhasználás ösztönzése érdekében

javasolják a parkolási szabályok, a kijelölt várakozási helyek szabályozásának módosítását,

továbbá a helyi lakosságnak kizárólagosan fenntartott parkolóhelyeknek és kedvezményeknek a közösségi autóbérlőkre történő kiterjesztését. A biztosított kedvezmények alapvetően a helyi lakosokat fogják érinteni – jegyezte meg.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a közösségi autóbérlő rendszer működtetőjének kötelezettsége lesz a szolgáltatás igénybe vevők személyes adatait és vezetési jogosultságát ellenőrizni.

Beszélt arról is, hogy a módosítással biztosítanák a várakozási díj és pótdíjfizetési kötelezettség érvényesülését a külföldi forgalmi rendszámmal rendelkező járművek esetében is, emellett hatékonyabban ellenőriznék a megengedett legnagyobb össztömeget, tengelyterhelést és méretet meghaladó járműveket.

Hozzátette: a nem kizárólag az építtető tulajdonában álló területen megvalósuló földút építése engedély és nem bejelentés köteles lesz a jövőben.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
papy on board
2023. november 16. 16:19
Vagyis lenne lehetőség, hogy országos törvénnyel szabjanak gátat a lakosság kirablásának a korrupt önkormányzati és kötőtő maffiák által. Mert a parkolási díj csak erről szól: a közterületeket magánkézbe vették (nem adták, hanem egyszerűen elvették) és ott sarcolnak a semmiért, százmilliárdokat. Erre ez a kormány, amely szavakban a népről beszél egyfolytában, még segíti is az önkormányzatokhoz kötődő maffiákat. Az úgynevezett "lakossági parkolók" egy újabb döfés az autózásba és az emberekbe. Szégyen amit ezen a téren a jelenlegi kormány művel. Abból él ez a kormány, hogy az ellenzéke még nála is százszor rosszabb. (a MiHazánk kivételével, az egy másik ellenzék) Elrabolták a KÖZterületeinket azok, akik egyfolytában a "közösségi" közlekedésről beszélnek. Hazugság itt minden. Az úgynevezett "közösségi" autóbérlésben van még egy veszély: ezt nyilván csak készpénzmentesen, sőt csak a téglatelefonnal lehet majd igénybe venni. Azok is állnak ez mögött, akik a készpénz eltüntetésén dolgoznak.
europész
2023. november 08. 23:23
Hulyeseg a parkolasi dij.Egyszer tul magas.Az az auto amelyik nem mozog az kornyezetbarat.A magas parkolasi dij miatt kenytelen vagyok eleg hosszu ideig kocsikazni ami nem kornyezetbarat tevekenyseg.De olcsobb mint a parkolasi dij.Ha husz percig kell varakoznom a fizetos parkolohelyen akkor is teljes ora dijat kell befizetnem.Ha husz percig rombolom a levego minoseget az olcsobb megoldas.Kb tiz eve nem fizettem ezzel a modszerrel sehol sem parkolasi dijat es ezutan sem fogok.
Gullwing
2023. november 08. 17:20
Változnak a parkolási szabályok: Kern zsidóet. ezentúl mindenhol IS parkolhat ahol kedve szottyan 😂😂😂
Akitlosz
2023. november 08. 14:54
Ettől a törvénymódosítástól nem lesz több parkolóhely, hanem csak még kevesebb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!