Videón, ahogy katonai konvojok haladnak át a Tiszán

2023. november 14. 19:36

Folytatódott az elmúlt harminc év legnagyobb hazai hadgyakorlata.

2023. november 14. 19:36

Még mindig tart az elmúlt harminc év legnagyobb hadgyakorlata, melyben a magyar honvédség mellett NATO-katonák is részt vesznek. 

Hétfőn még Orbán Viktor miniszterelnök is meglátogatta a Kelet-Magyarországra költöző Adaptive Hussars gyakorlatot. 

A honvedelem.hu oldalról kedden pedig az derült ki, hogy katonai konvojok haladtak át a Tiszasüly és Tiszaroff között kialakított alkalmi hídon, miközben a biztosító erők különböző szimulált támadásokat hárítottak el. Hozzátették, hogy az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred katonái által koordinált vízi átkelést Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára, valamint Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese is megtekintette.

Több „támadással” is meg kellett küzdeniük

Mint írták, a katonáknak több szimulált támadással kellett megküzdeniük, 

egy ízben az egyik biztosító naszádot érte támadás, máskor pedig vegyi csapást szenvedett a konvoj. 

De mindezek ellenére az utolsó alegység is biztonságosan átért a túlpartra. A mozzanat legfontosabb eleme mégsem a közelharc, hanem a különböző egységek közti hatékony és folyamatos kommunikáció biztosítása volt – emelték ki.

„A vízi átkeléssel a többnemzeti csapatok mozgásszabadságát biztosítjuk” – idézték Atkári Tamás főhadnagyot, az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred, Hídépítő Zászlóalj mozgástámogató század parancsnokát.

Mérföldkő a hadgyakorlat az oktatásban is

Majd arra is kitértek, hogy amellett, hogy a gyakorlat az aktív és tartalékos katonák számára is jó tapasztalatszerzési lehetőséget jelent, egyben

 mérföldkő a tiszt- és altisztjelöltek oktatásában is. 

Hiszen először szembesülnek az „éles” bevetés gyakorlati problémáival, amiről eddig csak elméletben tanultak az egyetemen falai között.

A Tiszán átvezető hadihíd elemeinek összekapcsolását például a műszaki katonák az MH Ludovika Zászlóalj végzős tisztjelöltjeivel együtt végezték; a tiszaroffi tábor biztosításáért és őrzéséért pedig az Acélkocka képzésben résztvevő altisztjelöltek feleltek – ismertették.

„A hídkompok vízre tétele után építettünk két félhidat, amit felúsztattunk a hídtengelybe, majd összekapcsoltuk őket. Munkánkat a tisztjelöltek segítették, akik ezáltal betekinthettek az építés mozzanataiba és ízelítőt kaptak a parancsnoki munkából is” – részletezte Atkári Tamás főhadnagy a honvedelem.hu-nak.

A gyakorlatról videó is készült, melyet alább tekinthetnek meg:

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Nyitókép: honvedelem.hu

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
grün
2023. november 15. 19:31
száz éves rohamsisakjuk van...
Genusnextgen
2023. november 15. 00:01
Vegyi támadást szimuláltak nekik, oszt szintidőre felment a gázmaszk Buksikák?:) Nem lenne érdemesebb inkább a drónok elleni védekezést, álcázást stb gyakorolni? A szomszédban élőznek a háborúban katonákat ért kihívásokról, emezek meg pontonhidat építenek meg vegyi támadás ellen védekeznek. Uhhhhbammmeg.
Karcsi_Charlie
2023. november 14. 20:13
Ostoba bohócok. Bezzeg Röszkénél és Ásotthalomnál nem mertetek volna gyakorlatozni, mert a terrorpisták szétlőtték volna azt a buzeráns mocskos szaros valagatokat.
I feel the earth move under my feet
2023. november 14. 19:55
Szeretném nagyon hinni, hogy ezek a bamba képű rambo light srácok képesek lennének VALÓDI fenyegetéssel szemben is két óránál hosszabb ideig megvédeni az országot.. denem megy.. Sajnos inkább csak bujtatott munkanélküliség és néhány nagykutya piszkos biznisze a magyar "honvédség"..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!