Wellness-élmény a javából – dobogón a Széchenyi Gyógyfürdő a világ legpihentetőbb helyeinek listáján

2023. november 03. 14:38

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen kézzel fogható távolságban található a világ második legpihentetőbb helye!

2023. november 03. 14:38
null
Szabó Péter

Felgyorsult világunkban sokunknak vannak kedvelt pihenőhelyei, ahova visszavonulhatunk egy kis feltöltődésre – legyen az akár egy festői szépségű természeti képződmény, vagy akár egy közeli gyógyfürdő. Egy wellness-élmények értékelésére szakosodott weboldal új kutatásában listázta az egyes országok legpihentetőbb úti céljait. A SpaSeekers a felmérésében a „relaxing” szó megjelenését számolta össze az online utazási értékelésekben, a legtöbb említéssel rendelkező helyszínek lettek az országgyőztesek, ezekből pedig egy globális és regionális rangsort állítottak össze a szakemberek. Az első helyezett a világhírű, izlandi geotermikus gyógyfürdő, a Kék Lagúna lett, másodikként pedig a Széchenyi Gyógyfürdő végzett, míg a képzeletbeli dobogó harmadik helyére az angliai Bath's Thermae Spa került.

Nemzetközi kutatás, magyar siker

Az utazói vélemények szerint az 50 legpihentetőbb hely legtöbbje, csaknem fele Európában található, az Öreg Kontinens minden békére vágyónak kínál valami személyre szabottat – az első három helyezett mellett a legjobb tízben is hatszor szerepel. A dobogón egytől egyig fürdők, gyógyfürdők kaptak helyet, az utazók körében tehát a pihenés és a wellness-élmény közé sok esetben egyenlőségjelet tehetünk.

A világ három legpihentetőbb célpontjaként az izlandi Kék Lagúna, a magyarországi Széchenyi Gyógyfürdő és az angliai Bath's Thermae Spa végzett az élen.

A termálmedencék trendje jó ideje egyre meghatározóbb a pihenésre és wellness-élményre vágyó utazók körében, a városok természetes, meleg, ásványi anyagokban gazdag vizében való fürdőzés rendkívül megnyugtató, ellazító és pihentető. Nem véletlenül építettek már a kelták és a rómaiak is népszerű fürdőket több mint 2000 évvel ezelőtt.

A gyógyfürdő hatása: nem csak gyógyít, pihentet

Hogy mi a gyógyfürdők sikerének a titka? A gyógyvizekben lévő ásványi anyagok tartalmának jó része a fürdőzés közben a bőrön át szívódik fel, illetve a légzőrendszerünkbe kerülve is jótékony hatással van a szervezetünkre. Ennek elsősorban az allergiások, asztmások, légúti betegségben szenvedők érzik pozitív hatását. A fájdalmas, merev ízületek könnyen ellazíthatóak és átmozgathatóak a kellemesen meleg gyógyvízben, és a vizek feszültség- és görcsoldó, valamint fájdalomcsillapító hatása is ismert.

A legpihentetőbb helyszínek listájának további helyein a Franciaország fővárosában, Párizsban található Luxembourg Gardens és a madridi Parque del Retiro is előkelő pozícióban található. A legjobb tízben Óceánia két, míg Ázsia és Afrika egy-egy nevezetességgel van jelen, az új-zélandi Hanmer Springs termálfürdő, az ausztráliai Victoria Royal Botanic Gardens, a szingapúri Gardens by the Bay, valamint a marokkói Jardin Majorelle révén.

Íme, a világ 10 legpihentetőbb helye:

1. Kék lagúna – geotermikus gyógyfürdő – Izland
2. Széchenyi Gyógyfürdő – termálfürdő – Magyarország
3. Thermae Bath Spa – termálfürdő – Anglia
4. Luxembourg Gardens – kert – Franciaország
5. Parque del Retiro – nyilvános park – Spanyolország
6. Gardens by the Bay – kert – Szingapúr
7. Hanmer Springs termálmedencék – meleg forrás – Új-Zéland
8. St. Stephen's Green Park – nyilvános park – Írország
9. Jardin Majorelle – botanikus kert – Marokkó
10. Victoria Royal Botanic Gardens – botanikus kert – Ausztrália

1. Kék Lagúna, Izland – 4050 említés a pihenésről
Az izlandi Blue Lagoon egy világhírű geotermikus gyógyfürdő, amely alig egy órányira található a sziget fővárosától, Reykjaviktól. Geotermikus vizekkel, lenyűgöző természeti tájjal és luxus wellnesslétesítményekkel, köztük szaunákkal, gőzfürdőkkel és számos gyógykezeléssel várja a vendégeket, amelyek a Kék Lagúna ikonikus fehér iszapját használják fel. A medencék geotermikus tengervize régóta tudományos kutatások tárgya, az algák és a fehér szilícium-dioxidban gazdag iszap bizonyítottan segíti a bőr gátfunkcióját, serkenti a kollagéntermelést, a bőr megújulását és a mélytisztulást.

2. Széchenyi Gyógyürdő, Magyarország – 3581 említés a pihenésről
A Széchenyi Gyógyfürdő Európa egyik legnagyobb gyógyfürdője, 15 fedett, és három hatalmas szabadtéri medencéjével a Budapestre látogatók egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága. Az izlandi Kék Lagúnához hasonlóan a Széchenyi Gyógyfürdő is jól ismert termálforrásairól, amelyek a fürdő természetesen meleg és ásványi anyagokban gazdag vizét biztosítják. Az elegáns neobarokk és neoreneszánsz építészet díszes hátteret biztosít a pihentető élményhez. A bulizni és kikapcsolódni vágyók számára a fürdőben gyakran rendeznek éjszakai „partikat”, ahol a látogatók zenét és italokat élvezhetnek a fürdő egyedi esti atmoszférájában, valamint a meleg, pihentető vizekben.

3. Thermae Bath Spa, Anglia – 3456 említés a pihenésről
A nyugat-angliai Bath-ban lévő Thermae Spa az Egyesült Királyság egyetlen természetes, meleg termálforrása. A város fürdőhagyománya egészen az ókori rómaiakig vezethető vissza. A közelben található, szintén látogatható római fürdő 70 körül épült, kifejezetten fürdőzésre és a társasági élet összejövetelei számára, és még mindig naponta 1 170 000 liter 46°C-os gőzölgő víz tölti meg a medencéket. A Thermae gyógyfürdő modern létesítményei a 21. századnak megfelelő luxuskörnyezetben hasznosítják a termálvizeket, beltéri és kültéri medencékkel, gőzfürdőkkel, szaunákkal és relaxációs részlegekkel, valamint egy látványos tetőtéri medencével, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a városra.

A nyitókép forrása: Pixabay

***

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!