Karácsony a megváltottság „közérzete”

2023. december 25. 08:20

A keresztény nem elégedhet meg a Lélek szabadságának látszatával.

2023. december 25. 08:20
Kozma  Imre
Kozma Imre
Magyar Nemzet

„Az egyháznak ma sincs versenytársa abban, hogy mindenféle haszon, hatalom vagy siker nélkül küldi a nyomorúságba, ismeretlen veszélyek közé orvosait, tanárait és papjait, hogy elmaradott népek között betegeket gyógyítsanak, tanítsanak, hirdessék az igazságosság eszméit, meggyökereztessék a kultúrát. Ez az átélés küldetéstudatból táplálkozik.

Küldetéstudata annak van, aki már nem méricskéli az életét, nem latolgatja, hogy »miért« és  »mivégre«, hanem él és cselekszik, mert küldetett. Krisztus bízta meg azzal, hogy örömhírt és igaz szavakat ajándékozzon a világnak.

Mivel minden megkeresztelt ember a keresztségben Krisztus életében részesedik és az egyházban a Szentlélek új szélirányt mutat, a keresztény nem elégedhet meg a Lélek szabadságának látszatával, s mert valóban a Lélek küldi, nem »a magáénak« szálláscsinálója, hanem a szeretet és a szabadság szellemének… Ami arról ismerszik meg, hogy sugarában növekedni kezdenek az emberek, mint növények a nap alatt. Nem felfuvalkodott, küldetésének nincsenek kényszerképzetei önmagáról, nem tapad betegesen önmagához, de erősen ragaszkodik az igazsághoz.

Ez magatartásának ereje és föltétele, mert küldetése van, minden emberhez szóló, ebben az oly nehezen magára eszmélő és megosztottságától szenvedő világban.

»A kis Jézus megszületett, örvendjünk,

elküldötte ő szent Fiát Istenünk.

Betlehemben fekszik rongyos jászolban,

azért van oly fényesség a városban.«

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polárüveg
2023. december 25. 15:44
(moldvai csángóktól:) Paradicsom közepibe, Aranyszőnyeg leterítve, Rengő bölcső reá téve, Benne fekszik az Úr Jézus. Az Úr Jézus Isten fia, Jobb kezébe arany alma. Bal kezébe arany vessző, Fel-felhajtja, megzúdítja. Zúg az erdő, cseng a mező, A madarak fityeregnek. Az angyalok énekelnek, A magyarok ünnepelnek. Feljött immár az a csillag, Keljenek föl, kik alusznak! Feljött immár az a csillag, Keljenek föl, kik alusznak! -------------------------------- Kirje, kirje, kis dedecske, Betlehemi hercegecske, Ki mi értünk megszülettél, A pokoltól megmentettél. Karácsonynak éjszakáján, Jézus születése napján Örüljetek, örvendjetek: Az Úr Jézus megszületett.
dryanwolf
2023. december 25. 13:34
A (kaszinó)keresztény nem elégedhet meg... "Nem tudom, hogy van-e még följebb"
viator-11
2023. december 25. 09:46
"Ez az átélés küldetéstudatból táplálkozik." Igen, ez az, amit Jézus a rabbinépnek tanított. Sok apostol és más megkeresztelkedett zsidó is vértanú lett vagy áldozatokat hozott, és ez az önzetlenül elkötelezett látásmód - innen számítjuk az időszámítást - azóta felemelte Európát, amegy úgymond, civilizálta a világot. Más kérdés, hogy a Sinai hegy tövében egykor az Aranyborjúra táncoló Mammon-hívő semiták azóta is az önzésre és a pénzre esküsznek - aztán csodálkoznak, hogy sosem boldogok. Kereszténynek lenni munkával és küszködéssel jár, szerintem mégis megéri. Nemcsak azért, mert egy bármifajta Mennyország érdekesebb, mint a Seol, vagy az ateisták "flatliner" magyarázata - amiről egy ideje már tudjuk, hogy tévedés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!