Kinek van joga a méltó halálhoz?

2023. december 12. 14:46

Azt hiszem, hogy ez egy olyan súlyos tabu, amit meg kell törnünk végre!

2023. december 12. 14:46
Perintfalvi Rita
Perintfalvi Rita
Facebook

„Nem akarok most belemenni abba, hogy mit mond a katolikus tanítás az eutanáziáról. Bár ez az utóbbi eset igazolja azt, hogy az eutanázia valóban veszélyessé válhat. Ha a társadalom úgy gondolja, hogy a kegyes halál eszközével meg lehet szabadulni mindenkitől, aki öreg, beteg, terhes a társadalomra nézve. Ezt a veszélyt jó magam is valósnak tartom. Csakhogy az a baj, hogy a magyar egészségügyben nagyon is létezik már az »eutanázia« gyakorlata. Csak éppen gyilkosságnak hívják, mert nem a haldokló döntését tiszteletben tartva történik ilyesmi. Hanem ez egy kényszerhelyzet, ami az elképesztő túlterheltségből, a sintértelepekhez hasonlító embertelen körülményekből adódik.

De azért hozok mégis egy fontos szempontot a katolikus etikából és itt idézem a Német Püspöki Kar nyilatkozatát a témában: »Az egyház meggyőződése, hogy az állam akkor teszi lehetővé az emberek számára a méltóságteljes halált, ha prioritásként kezeli a súlyos betegek és haldoklók átfogó orvosi és ápolási ellátását, és mindent megtesz annak érdekében, hogy az életük végének minden egyes pillanatában szeretet, figyelmesség és szakszerű gondoskodás vegye őket körül«.

No, mi a helyzet akkor a magyar állammal? Mit kell gondolnunk róla, ha ilyen esetek, amelyeket a saját családom példáin keresztül felhoztam, megtörténhetnek? Van olyan ember az országban, akinek nincsen hasonló tapasztalata? Azt hiszem, hogy ez egy olyan súlyos tabu, amit meg kell törnünk végre!

Hálás köszönet Karsai Dánielnek, hogy mindezt lehetővé teszi! Nem csak róla, hanem szeretteink méltó haláláról is szó van! És bár eddig képesek voltunk eltűrni mindazt a borzalmat, ami a magyar kórházakban folyik, most felelősségre kell vonnunk a magyar államot mindezért!”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
urban63
2023. december 13. 18:08
neked biztos nem!
jagdpancer
2023. december 13. 16:07
Neked ! De gyorsan és ne várj estig !
tapir32
2023. december 13. 01:48
"A destabilizációnak döntő szerepe volt Hitler hatalomra jutásában, mivel a német emberek azt várták Hitlertől, hogy amennyiben ő kerül hatalomra, akkor az utcai harcoknak vége lesz." Wiki Azért utáljuk a balliberális destabilizálókat, a NoÁr-okat és társaikat, mert nem akarjuk Gyurcsányt a szemkilövetőt és Dobrevet a magyar gyalázót! Azért utáljuk a gazdasági téren destabilizáló balliberálisokat, mert a forint gyengítésével, az infláció gerjesztésével, az EU-s pénzek visszatartatásával zsarolják a népet és így akarnak hatalomra jutni! Azért utáljuk az ellenzéket mert felelőtlenül politizál! A baloldali összefogás propagandájában az szerepelt, hogy hatalomra jutásuk esetén azonnal megszüntetik az orosz gáz és olaj importját, Paks II-t nem építik meg és Paks I-et azonnal leállítják. A rezsicsökkentést és az ártámogatást eltörlik. Ha, ez megvalósul akkor, Magyarország már rég tönkre ment volna.
tapir32
2023. december 13. 01:45
Karácsony = Gyurcsány 2.0 „ . . . hazudtunk reggel, éjjel, meg este. . . . Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. .... És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit. .... Ennyi tehetségünk van gyerekek. .... Nem tudunk, nem tudunk ennél többet és ennél jobbat. Nem leszünk rá képesek. Ha belegebedünk, akkor sem. " Karácsony megfogadta Gyurcsány tanácsát, hogy legyetek Gyurcsányok! Az lett! Éretlen, felelőtlen és megbízhatatlan ember az, aki nem veszi komolyan a munkáját és a munkájával járó felelősséget.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!