A végsőkig harcol a volános szakszervezet, de a januári béremelést nem tenné kockára

2024. január 31. 10:43

Várhatóan az autóbuszos szakszervezetek is aláírják szerdán a MÁV-Volán csoport hároméves bérmegállapodását. A késlekedésnek az árát a munkavállalók fizetnék meg: februári megállapodás esetén nem januártól, csak februártól emelkedne a munkavállalók alapbére.

2024. január 31. 10:43
null
Nagy Kristóf

Várhatóan aláírja a Volán sztrájkot szervező Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) is a MÁV-Volán csoport hároméves bérmegállapodását, amelyet az állami vállalatnál képviselettel rendelkező kilenc szakszervezetből hét már kedden aláírt – értesült a Mandiner.

A másik volános szakszervezet a keddi ülést követően már jelezte, elfogadja a 2026 végéig szóló egyezséget.

Ezt is ajánljuk a témában

Lázár János építési és közlekedési miniszter kedden új ajánlatot tett a legnagyobb állami vállalat munkavállalóinak bérfejlesztésére kedden azt követően, hogy az elmúlt két tárgyalási fordulón nem sikerült megegyezni a szakszervezetekkel. A vasutasok képviseleteit meglepte a január közepén tett első ajánlat, amelyben hároméves bérmegállapodásra tett javaslatot Lázár János. 

A sztrájk sem hozott érdemi változást

A képviseletek eleinte nem támogatták a több évre szóló egyezséget, de nem is utasították el. A SZAKSZ ugyanakkor a kezdetektől ellenezte a több évre szóló bérmegállapodást, csak 2024-re kötöttek volna kollektív szerződést. Mivel az álláspontok a múlt heti tárgyalási fordulón sem közeledtek, az elmúlt hetekben jelentős taglétszám-növekedést elérő volános képviselet megtartotta január 28-án és 29-én a már tavaly év végén bejelentett sztrájkot

Ezt is ajánljuk a témában

Az építési és közlekedési miniszter a sztrájk ellenére már korábban közölte, nem tudja teljesíteni a buszos képviseletek elvárásait. Végül január 30-án sikerült megállapodniuk a feleknek, ám a buszosok továbbra sem támogatják a javaslatot.

A vasutasok elfogadták Lázár ajánlatát

A bérmegállapodás 2024-re, 2025-re és 2026-ra tartalmaz béremelést, a szakszervezetek által kért garanciák mellett. A Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének (MTSZSZ) tájékoztatása szerint a béremelés mértéke a MÁV-nál

  • 2024-ben bruttó 600 ezer forint alapbér alatt 17 százalék, legalább 70 ezer forint, 600 ezer forint felett pedig 102 ezer forint
  • 2025-ben legalább 6,7 százalék alapbéremelés,
  • 2026-ban legalább 4,7 százalékos alapbéremelés.

A 2025-re és 2026-ra előirányzott bérfejlesztés a várható infláció mértékén felül további 1,5 százalék. Amennyiben a tényleges infláció magasabb lesz a Magyar Nemzeti Bank előrejelzésénél, akkor korrekcióra számíthatnak a munkavállalók.

Az MTSZSZ és a tulajdonos megállapodása alapján azok a munkavállalók, akik decemberben tízezer forint alapbéremelésben részesültek, a vetítési alapot ezzel az összeggel megemelik.

A buszosok ma várhatóan aláírnak

Várhatóan a két autóbuszos szakszervezet még január 31-én aláírja a bérmegállapodást. Úgy tudjuk a SZAKSZ még ma is tárgyal a munkáltatóval annak érdekében, hogy a szakszervezeti követelésekhez közelebb kerüljön a bérajánlat.

A megállapodásra várhatóan sor kerül, ellenkező esetben az érintett munkavállalóknak a januári bére még nem emelkedne, vagyis először a februári fizetésük lenne magasabb, amelyet márciusban kapnak meg. Ezt mindenképp el akarja kerülni a SZAKSZ – derül ki a szakszervezet Facebook-bejegyzéséből.

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csicseriborso3
2024. január 31. 14:12 Szerkesztve
A Volánnál mióta a sofőrök nem nagyon tudnak a lopni a jegybevételből, a buszok gázolaj-tankjának tetejét is központi rendszer figyeli, azóta nagy az elégedetlenség. Akkor azonban, mikor csökkenteni fogják a járatok számát, hogy egy 50 ülőhelyes buszon ne 8 fő utazzon, /miután a Volán dolgozók is kocsival járnak/ na akkor lesz igazi morgolódás. A szakszervezetük kiabálhat, a gazdasági racionalizálás úgyis eljön, és akkor sokkal kevesebb sofőrre lesz szükség. / A véleményemet saját tapasztalat alapján írom./
states-2
2024. január 31. 12:21
Tehát Karógeri leverése után, ami a bérleteket illeti, a komcsi szakszervezeteket is leverte. 9 szakszervezetből 7 elfogadta az ajánlatát.
lemez
2024. január 31. 11:45
Igen elvtárs ezt még a dk-sok alapitották.
Zsolakomarom
2024. január 31. 11:06
beremelest ismet nem kapnak, bar kozulul a csorobbaknak legalabb a tavalyi inflaciot kompenzaljak a legtobb magyar nem ilyen szerencses, s egyre csorobb
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!