A gyermekvédelem évek óta csak a kormányoldalnak fontos: mutatjuk a legfontosabb mérföldköveket

2024. február 18. 14:35

Törvény, népszavazás és a brüsszeli eljárással szembeni ellenállás is bizonyítja a kormány eltökéltségét.

2024. február 18. 14:35

Bár a baloldal most minden lehetőséget megragad, hogy támadja a kormányt a kegyelmi-ügy kapcsán, ahogy a kormánypárti képviselők is rámutattak, minden fontos volt az ellenzéknek eddig, csak a gyermekek védelme nem.

Ezt alapul véve érdemes áttekinteni, mit tett a kormányoldal az előző években ezen a területen.

A legfontosabb mérföldkő, a leginkább az LMBTQ- és genderpropaganda térnyerésére adott, 2021 júniusában elfogadott, „a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról” szóló törvényt, amelyet a Fidesz-frakció nyújtott be egy hónappal korábban az Országgyűlés elé. 

Ahogy Kocsis Máté akkor fogalmazott: „Minden jóérzésű embert megráz, de minket, szülőket különösen is megvisel, amikor pedofil bűncselekményekről hallunk a hírekben. Az sincs rendjén, hogy gyermekeink egyre több helyen találkozhatnak életkoruknak nem megfelelő tartalmakkal, de az sincs, hogy a pedofilok sokszor túl enyhe büntetést kapnak”.

Elkövetői nyilvántartás, büntetőjogi változások

Az elfogadott törvény lényegi elemei között ott volt a pedofilnyilvántartás bevezetése és a Btk. szigorítása, kimondva, hogy 

a gyermekpornográfia egyes minősített eseteinek elkövetői akár 20 évet is kaphatnak, és nem lehet feltételesen szabadlábra bocsátani őket.

A legsúlyosabb pedofil-bűncselekmények korábban sem már évültek el, a változtatással azonban az enyhébb esetekben a 18 éves kor helyett a sértett 21 éves korától indul az elévülés. Új minősített eset lett a zaklatás tényállásánál az, ha a bűncselekményt 18. életévét betöltött ember gyermek sérelmére követi el.

Az iskolai szexuális felvilágosító foglalkozásokkal kapcsolatban is megfogalmaz előírásokat a jogszabály: az nem irányulhat a nem megváltoztatása, valamint a homoszexualitás népszerűsítésére. Az intézmény pedagógusain kívül csak azok az emberek, szervezetek tarthatnak vagy szervezhetnek ilyen foglalkozást az intézményekben, akik szerepelnek egy hivatalos, folyamatosan frissülő nyilvántartásban.

A törvényjavaslatot hevesen bírálta a balliberális ellenzék, amely nem is szavazta meg az előterjesztést. 

Velük együtt melegjogi szervezetek is tiltakoztak a jogszabály ellen, diszkriminatívnak minősítve azt. 

Brüsszelből is azonnal jöttek a támadások. Hazánk ellen kötelezettségszegési eljárás indult, amely már a peres szakaszba lépett az Európai Bíróságon, miután a magyar kormány nem hátrált a kérdésben. 

Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt is elismerte nemrég, hogy a migrációs intézkedések mellet a gyermekvédelmi törvény miatt sem érkeznek az uniós támogatások Magyarországra.

Népszavazással megerősítve

A  törvény elfogadását követően a kormány gyermekvédelmi népszavazást kezdeményezett, amelyet a 2022-es országgyűlési választásokkal egy időben tartottak meg. Az iskolai szexuális felvilágosításról, a nemátalakító műtétekről, a gyermekeknek fejlődését befolyásoló szexuális médiatartalmakról szóló, négykérdéses népszavazáson a válaszadók 92-95 százalékban a kormány céljaival megegyező válaszokat adtak

A már hatályban lévő szigorítások mellett robbant ki a budapesti Krúdy Gyula Általános Iskolában történt pedofil-botrány, amelynek során kiderült, hogy az ottani pedagógiai asszisztens homoszexuális kapcsolatot létesített az egyik diákjával és ezzel még videobejegyzésekben büszkélkedett is. 

Az ügyre reagálva a kormány 2023 ősszel bejelentette: tovább szigorítják a szabályozást. 

Érkezik a következő csomag

A szigorítás folyamatosan napirenden volt, de eddig nem született belőle konkrét javaslat. A kegyelmi ügy azonban katalizálta a folyamatot és Orbán Viktor miniszterelnök szombati évértékelőjében bejelentette, hogy megerősítik a gyermekvédelmi rendszert és kiegészítik a jogszabályokat, az alkotmánytól a miniszteri rendeletig. 

Hozzátette: az áldozatok kálváriája kötelezi őket arra, hogy törvénycsomagot nyújtsanak be. A gyermekvédelmi intézmények vezetését, működését, az ott dolgozók lehetőségeit is jobban szabályozni fogják. A javaslatot az ígéretek szerint tavasszal nyújtják majd be a parlamentnek.

Nyitókép: játszótér Szentendrén (Fotó:MTI/Máthé Zoltán)

 

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
barrakuda-2
2024. február 18. 20:08
SEXIKITTY EY Ó T V A R O S KOMMUNISTA
Kanmacska
2024. február 18. 17:29
Kedves ellenzékiek! Pont a ti képviselőitek kardoskodtak Brüsszelben, hogy ne kapjuk meg a nekünk törvényesen járó pénzeket, mert a gyermekvédelmi törvényünk nem engedi be az oktatási intézményekbe a transzvesztitákat és listázza a pedofilokat és ez, szerintük, diszkrimináció. Maga Ursula is megmondta, hogy ez van. Akkor miről beszéltek ?
Palatin
2024. február 18. 16:58
Az eset igazi tragédiája, hogy két ilyen kiváló politikus, komoly sikerekkel, eredményekkel a hátuk mögött távoznak, mi meg tovább görgetjük a DK nevü ganéjgombocot, az undorító gyurcsányista hazaárulók fészkét. Ez egy borzalmas érzés. Remélem a mai naptól mindenki egy fokkal még jobban megveti ezeket az élösködö, idegen pénzekkel vigéckedö, megvásárolt belsö ellenségeket.
Palatin
2024. február 18. 16:57
Egy momentumos figura lakásán lett felvéve sok száz pedofil fotó. Ez ellen a gyurcsányi oldalon senki nem tiltakozott, ez szerintük rendben van. A DK és társainak képmutatása égbekiáltó. Fütyülnek ök a gyermekekre, minden ügyben csak a kormány elleni támadás lehetöségét keresik. Ezért hiteltelen minden megmozdulásuk. Remélem, hogy ezután az ellenzéki pedofilok is megkapják a méltó büntetésüket. Ha így nézzük, akkor Gyurcsány tulajdonképpen öngólt lött, mert ezután nem fogja tudni kimenteni a pedofil haverjait. Remélem, hogy az un. "homoszexuális felvilágosítás" óvodásoknak, kiskorúaknak, - a gyurcsányisták ezirányú kedvenc próbálkozásai -, szintén, mint egyértelmüen súlyos pedofil büncselekmény lesz kezelve és büntetve. Összességében úgy látom, hogy ez az eset tulajdonképpen hozzásegít bennünket ahhoz, hogy a gyermekvédelmi törvényt még határozottabban, szélesebb lefedéssel tudjuk alkalmazni. Minden rosszban van valami jó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!