Mi az a lepkehimlő, és mit keres az óvodákban?

2024. február 29. 15:19

És vajon mit tehetnek a szülők, ha gyermekük is érintett?

2024. február 29. 15:19
null

A lepkehimlő egy régóta ismert vírusos betegség, amit fertőző bőrpírként is emlegetnek. Ez egyébként körülbelül ki is fejezi a betegség lényegét, hiszen többnyire akkor vesszük észre, hogy a gyermeknek lepkehimlője van, amikor megjelennek az orcákon a jellegzetesnek mondható piros kiütések. A kisgyermek messzebbről nézve csupán pirospozsgásnak tűnik, közelebbről azonban apróbb kiütéseket lehet látni az arcon vagy az orrnyergen.

Lapunk felkereste Havasi Katalint, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnökét, hogy az óvodákban tömegesen feltűnt betegségről kérdezzük.

A betegség időszaka általában 5-10 nap – először a gyermek találkozik a lepkevírussal, elkapja, elszaporodik a szervezetében, majd megjelennek a kiütések. Ez az időszak, amikor különféle tünetek is jelentkezhetnek: általános gyengeség, hőemelkedés, láz, emellett akár ízületi panaszok, hányinger vagy hasi panaszok is előfordulnak. A fertőzés vége felé vannak még ugyan kiütések, de a gyermek már nem fertőz” – árulja el lapunknak a szakember.

De ha általános jelenség, miért került hirtelen a hírekbe?

Havasi Katalin lapunknak erre is magyarázatot ad. Vannak ugyanis olyan évek, amikor kevesebb esettel találkozunk, vagy szétszórtabban jelentkezik a vírus, 

s mivel most évekig viszonylag kevés gyerek kapta el, egyszer csak elértük azt a határt, amikor egy-egy óvodai csoportban vagy iskolai osztályban nagyon sok olyan gyermek jár, aki még nem volt lepkehimlős. 

Ilyenkor elég egyetlen csoport- vagy osztálytárs, aki fertőz, és a vírus körbemegy az adott közösségen. 

Vannak olyan évek, amikor a szokásosnál nagyobb számban fordulnak elő a lepkehimlős megbetegedések. Most, ebben az évben valóban az átlagosnál nagyobb számban látunk fertőzött gyermekeket. Ennek következtében azonban várhatóan jövőre és utána egy-két évig kevesebb lesz, aztán megint lesz egy év – körülbelül öt-hat év múlva – , amikor megint több eset várható majd” – magyarázza Havasi Katalin.

Mit tehetnek a szülők?

Mint minden vírusnál, itt is az általános higiénés szabályok érvényesek: alapos kézmosás, zsebkendő használat – ezek hasznosak lehetnek.

Valójában nem kell rá gyógyszer, ezek a kiütések nem szoktak viszketni. 

Ahogyan általában egy vírusos gyermeknek a tüneteit igyekszünk enyhíteni, ugyanúgy kell eljárni ebben az esetben is: ha a gyermek lázas lesz, akkor lázcsillapító, folyadékpótlás, kis pihenés. Szintén a vírusos gyerekbetegségeknek a velejárója, hogy az első trimeszterben érdemes figyelni arra, hogy a kismama ne menjen fertőző közegbe, mert ha megbetegszik, akkor nagyon ritkán, de a magzatot is károsíthatja. Amennyire lehetséges, érdemes kerülni azokat a helyeket ilyenkor, ahol felüti a fejét a vírus” – fogalmaz a szakember.

Nyitókép:  illusztráció / Fotó: Yevhen Prozhyrko/Shutterstock

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
RasPutin
2024. március 01. 08:21
<a href="https://index.hu/kulfold/2024/03/01/izrael-palesztin-gaza-hamasz-halalos-tamadas-segelyosztas-ensz-joe-biden-izraeli-hadsereg/"
survivor
2024. február 29. 16:31
https://hu.wikipedia.org/wiki/Lepkehiml%C5%91
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!