Tüntetés lesz Budapesten a francia nagykövetség előtt, mutatjuk, miért

2024. március 25. 15:06

A francia nagykövetség előtt lesz tüntetés hétfő este abortuszügyben. Itt az abortusz-körképünk.

2024. március 25. 15:06
Magzat

Tüntetést tart az abortuszhoz való jog francia alkotmányba való foglalása miatt 2024. március 25-én, hétfő este hattól Franciaország nagyköveti rezidenciája előtti téren (Budapest XII. kerület, Csaba utca 20.) a Szent István Intézet, az Axióma és a Védett Társadalom Alapítvány.

A francia nemzetgyűlés március elején foglalta alkotmányba az abortuszhoz való jogot; az abortusz amúgy 1975 óta legális az országban a terhesség 14. hetéig.

Franciaország a világon az első, ami alkotmányba foglalta a magzatelhajtáshoz való „jogot”.

Ezt is ajánljuk a témában

Az amúgy eddig is legális abortusz alkotmányba való emelésének ötletét azután vetették fel az országban, hogy az Egyesült Államokban 2022-ben a Legfelsőbb Bíróság eltörölte az 1973-as Roe v Wade-döntést, amivel szövetségi szinten biztosították a széles körű abortusz lehetőségét, és ezzel a terhességmegszakítás szabályozását visszautalta a tagállamok hatáskörébe.

A döntést az abortuszpártiak visszalépésként és szigorításként értelmezték, habár erről szó sem volt – persze számos tagállam szigorított, de mások nem.

Az életpárti mozgalom január 21-én tartott demonstrációt Párizsban, amelyen a szervezők szerint 15 ezren, az EurActiv szerint hatezren vettek részt.

A Wikipédia szerint a világ lakosságának 60 százaléka lakik olyan országban, ahol az abortusz legális. A nő életének megmentése érdekében a Föld országainak 90 százalékában lehet abortuszt véghez vinni, a fizikai egészsége megőrzésének érdekében a 672, a mentális egészségének megőrzése érdekében a 69 százalékában. Nemi erőszak vagy vérfertőzés, illetve magzatkárosodás miatt a Föld országainak 61 százaléka engedélyezi az abortuszt, gazdasági-szociális okok miatt 37 százalék.

Ezt is ajánljuk a témában

Minden esetben az életet kell támogatni

A bűntudat sok esetben rejtőzködik: a nő nem ismeri fel, hogy az élete válságai a sok évvel korábban átélt abortusz következményei. Napjaink egyik legvitatottabb témája kapcsán Olaj Anett-tel beszélgettünk a terhességmegszakításáról, az életvédelemről, az önvádról és a feloldozásról.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Kohán Mátyás

Mandiner

Idézőjel

Ahol a gyermekgyilkosság nemzeti konszenzus tárgya, ott bizony menthetetlenül hanyatlanak.

 

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
salmonella
2024. március 26. 06:40
Makaróni szüleinek is inkább moziba kellett volna menni a kritikus estén.
auditorium
2024. március 25. 18:21
Érdekes lenne egy kórházi nőgyógyász véleményét olvasni az abortuszról. Vannak nőgyógyászok, akik csak ezt végzik reggeltől estig, tehát lenne rálátásuk, kik és hány évesek fordulnak abortuszhoz és miért határozták el magukat erre. Vannak országok, ahol a nőgyógyászok etikai okokból visszautasithatják az abortuszt, igy viszont aki ezt nem teszi, annak csak ez jut. Gondolom, senki nem megy abortuszra szórakozásból, a nőknek ez (ha van lelkiismeretük), akkor TRAUMA, ha nincs, akkor mint anya sem lenne éppen példás. Ha netán anyagi nehézség miatt szánja rá egy nő a magzatot elvenni, akkor az illető ország szociális hálozatát és az anyák védelmét kell javitani.
2024. március 25. 17:59 Szerkesztve
Nocsak. Ez egy háborúellenes tüntetés is a franciák katonaküldési tervei ellen? Putler nem csak szándékozik küldeni katonákat, de küldött is mar 600 ezret Ukrajnába, amiből még négyszázer patkány életben is van és lábakal is rendelkezik, úgyhogy gyilkol minden nap. A csuti cigány által fizetett alcivil szervezetek ezek szerint a rusnyák nagykövetség előtt kezdik a tüntetést? Vagy ugyanolyan képmutató férgek, mint az összes többi hazaaruló fideszkomcsi.
Potymog
2024. március 25. 17:31
A háború ellen kéne tüntetni ott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!