Elárulta az államtitkár, milyen szigorítások jöhetnek a gyermekvédelemben

2024. április 02. 12:40

Március elején jelent meg az első jogszabályi változás a gyermekvédelemben, de a területért felelős államtikár további szigorításokkal számol.

2024. április 02. 12:40
FÜLÖP Attila

Nyitókép MTI/Koszticsák Szilárd

 

„2018-ban lett bevezetve a gyermekbántalmazás esetén minden intézménynek kötelezően alkalmazandó protokoll, amely kimondja, hogy az ilyen esetek nem maradhatnak következmények nélkül. Minden gyermekbántalmazás után jegyzőkönyvet kell készíteni, és indokolt esetben feljelentést kell tenni. Ez több száz esetben megtörtént.

Ennek az ellenőrzése zajlik most, hogy le tudjuk vonni a következtetéseket, hogy kell-e még szigorítani ezen a protokollon” 

– Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára a Magyar Nemzetnek.

Milyen változások várhatóak a gyermekvédelem terén?

Fülöp Attilát arról is kérdezték, milyen változások várhatók a gyermekvédelem területén. Mint mondta: 

Március elsején jelent meg az első jogszabályi változás, a kötelező pszichológiai alkalmassági vizsgálat a gyermekvédelemben dolgozó vezetőknek. Ennek további kiterjesztése várható. A következő változást a parlament tavaszi ülésszakában a gyermekvédelmi törvénycsomag fogja jelenteni, ami további szigorításokat, segítségeket, fejlesztéseket és a gyermekvédelmi rendszer megerősítését fogja tartalmazni”

Az államtitkár azt is felsorolta, melyek voltak 2010-től a legfontosabb módosítások: „2014-től – ami korábban elképzelhetetlen volt – a nevelőszülőknek foglalkoztatási jogviszonyuk van. Amikor egy gyermeket kiemelnek a családjából, akkor vagy egy intézménybe kerül vagy egy nevelőszülői családhoz. Mi azt mondjuk, hogy a nevelőszülői család jobb, mert családi közegben lehet a gyermek. Ezek a nevelőszülők korábban nem voltak foglalkoztatási jogviszonyban, és mindössze havi körülbelül tizenötezer forintot kaptak, ám 2014 óta bért kapnak. Ugyanilyen fontosnak tartom a nevelőszülői gyedet, így a kiskorú gyermek után is kap a nevelőszülő pluszjuttatást. Szintén fontos a gyermekbántalmazási protokoll bevezetése, valamint a nevelési ellátmány 25 százalékos megemelése is.”

Hozzátette: 

a mostani helyzetben azt látjuk, hogy további erősítésre van szükség, elsősorban amiatt, mert a gyermekek sokszor ki vannak téve olyan körülményeknek vagy helyzeteknek, amelyektől meg kell őket védeni.”

Fülöp elmondta, egyre rosszabb a gyermekek mentális állapota, „ahogy az is tendencia, hogy bármilyen szexuá­lis deviancia is sokkal könnyebben utat tör magának. 

Eddig is kellően szigorú törvényeink voltak, de ha ezt a jelenséget meg akarjuk előzni, akkor tovább kell szigorítani”.

Az államtitkár hangsúlyozta, fontos kimondani, „hogy olyanok dolgozzanak a gyermekvédelemben, akikről meg vagyunk bizonyosodva, hogy mentesek olyan hajlamoktól, aminek a vége az lehet, hogy bármelyik gyermeket is bántalmazás éri. Ezért is írtuk elő a gyermekvédelmi intézmények vezetőinek komplex többnapos pszichológiai vizsgálatát, ezek előkészítése most zajlik. Alaposan átvilágítjuk, kik dolgoznak a gyermekvédelmi intézmények élén.”

Fülöp Attila elárulta: „arról szólnak a jelenlegi egyeztetések is, hogy tekintsük át a mostani állapotot, és legyen egy jó látképünk arról, hogy mik azok, amikben javítani kell és mik azok, amikben jól állunk. 

Ha a következtetéseket levontuk, akkor a tavaszi ülésszakban benyújtandó gyermekvédelmi csomagban kell választ adni. Ha kell, akkor további szigorításokat fogunk bevezetni.”


 

 

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Patika
2024. április 02. 13:38
Azért most először Fülöp yard Attila alapvető meglátásaival még egyetis tudnék érteni, ha nem a jogszabályoktól várná a megfelelő megoldást, hanem a felépítmény emberi tényezőit tartaná szem előtt. Még a pszichológiai alkalmasságvizsgálatokkal is egyet lehet érteni, de ott már van mi n elgondolkodni. Pl. mik az alkalmasság kritériumai... hogyan és milyen módszerrel legyenek mérhetők kik mérjék és hogyan kövesse nyomon a rendszer a beválást ezek igenis fontos kérdések, olyannyira hogy ezekben leledzik a siker és a bukás kulcsa. Szóval nem annyira a szándékban, jogszabályban, hanem a struktúrában, személyekben és a minősítő metodika alaposságában és kidolgozottságában.. Validitásában és reliabilitásában...
Patika
2024. április 02. 13:38
Miért foglalkozom ezzel? mert nagyon síkos talajról beszélünk. Ki a hiteles, kinek higgyünk egy panaszos esetben, mennyire vagyunk, vagy lehetünk felvértezve pl. téves félreértések, alaptalan gyanúsításokkal szemben. Hol húzódik a határvonal a gyerekszerető és a pedofil érdeklődő között... Ez nem vicc, halottam olyat is hogy valakit számítógépén tárolt anyag sodort veszélybe. Másutt már utaltam rá, hogy pl. pornőképek nézegetése, még nem egyenlő a házasságtöréssel. A lolita sztori elolvasása még nem pedofilizmus. Nem ragozom a határvonal kérdést meg a negatív oldalt tovább. Inkább csak annyit még, ogy tudok olyan nagyon gázosnak kikiáltott palotai iskoláról, ahol a bm őr és az odatévedt klinikus haverja elviselhetővé formálta a romaközösséget meg a tanulókat... Én a gyerekemet még előtte elhoztam onnan, de tartok egy másik szülővel kapcsolatot aki beszélt arról, hogy most ott mi van.
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. április 02. 13:31
Hol is állunk 14 év teljhatalom és gyermekvédelmi melldöngetés után: A pedkányoknak nem felnevelni kell a gyerek, csak játékszernek. Ahhoz meg elég ellátogatni a Felcsút-Bicske-Hatvanpuszta pedofil háromszögbe. Persze egy személyesen kitüntetett árvaház vezető cimbora és államilag megkegyelmezett cinkostársa nem árt hozzá ismerősnek. Ha egy-kettő szexuálisan molesztált gyerek a vonat elé ugrik, jut is - marad is. Majd a Kati meg a Jutka elviszik a balhét! Mi meg a lelki vezető püspök urammal majd sunnyogunk. Erdélybe is át lehet menni Böjtéékhez! Ott még a szájukba is lehet vizelni a gyerekeknek! 🤢🤢🤢🤢🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮
antal-2
2024. április 02. 12:46
Nesze semmi! Fogd meg jól!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!