Még a végén tényleg lesz vízibicikli-sáv? Karácsony Gergely már a hajóknak is nekiment

2024. április 01. 13:14

A főpolgármester rendteremtést emlegetett.

2024. április 01. 13:14

Nyitókép: Fotó: MTI/Balogh Zoltán

 

„Felülvizsgáltuk és módosítjuk a Duna-parti Építési Szabályzatot” – jelentette be Facebook-oldalán Karácsony Gergely. A baloldali főpolgármester úgy fogalmazott: „Bonyolult, sok egyeztetést igénylő tervezési, véleményezési folyamat végére értünk.  Az állami, szakmai és civil szervezetektől érkezett vélemények több tucat oldalt tesznek ki, több partnerünkkel az utolsó pillanatig egyeztettünk.” 

Karácsony szerint a szabályzat lényege (melyre négy évet kellett várni) egyszerűen összefoglalható:

„Rendet teszünk a Duna-parton, 

száműzzük a lakók életét megkeserítő, és a panorámát elcsúfító hajókat a belvárosból, megteremtjük a lehetőségét annak, hogy a Duna-partok a jelenleginél sokkal jobban szolgálhassák a budapestieket”.

„Az a célunk, hogy a kikötő hajók által okozott terhelés a lehető legkisebb legyen, és minél egészségesebb egyensúlyt teremtsünk a folyó különböző célú használata közben” – tette hozzá a városvezető.

Vadonatúj hajók jöhetnének Budapestre

Jövőre új luxushajókat helyez forgalomba a világ egyik legnagyobb vízi utazási cége. A százméteres hajóknak az egyik fő útvonala a Duna magyarországi, kiemelten a budapesti szakasza – erről írt korábban a Világgazdaság. Az APT ausztrál gyökerű társaság a hetekben jelentette be, hogy vadonatúj hajókat állít forgalomba, amelyek az ígéret szerint „újradefiniálják az európai folyami hajóutazást”. A VG cikke szerint a két új luxushajónak már neve is van: APT Solara és az APT Ostara és már jövőre, 2025-ben megkezdik a működésüket.

Már az is megvan, hogy hol: a Rajnán, a Majnán és a Dunán. Utóbbi folyó magyar szakaszának kiemelt státuszát talán jól mutatja, hogy az APT egy budapesti, a parlament épületet előtti látványtervvel népszerűsíti az egyik vadonatúj hajót, a Solarat.

 

 

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:26
🍓 ️ ­­­A­­ ­­­d­ö­­­g­­­ö­s­­­ ­l­á­­­n­­­y­­o­­­k­­ ­v­á­­­r­­n­­­a­­k­ ­­r­­­á­­­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­­𝗪­­.­­­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
Ízisz
2024. április 02. 22:24
Z. Azért nem értem, hogy annyi esze, eszük sincs, hogy a választás előtt ilyen negatív rendeletet nem hoz egy újrázni akaró főpolgármester... Vagy direkt bukni akar??? 💯🤨🤔💤
Agnieszka
2024. április 02. 13:52
A menetrend szerinti MAHART hajókat is kitiltaná ez az idióta? A BKK hajókat már megszüntette. A sétahajókkal mi lesz? A Viking féléket már 2019-ben kitilthatta volna. Persze hogy mire jogosult, az kérdés? Mániákusan akar miniszterelnök lenni, Budapest köztársaság helyett foglalkozzon Budapest főváros ügyeivel és tételesen számoljon el az inflációval arányos nettó bevételeivel meg a 210 milliárddal. ne siránkozzon a szolidaritási adó miatt, a nettó bevételei és inflációt követően nőttek. A többi mind hazugság a facebookon.
zseblámpa
2024. április 01. 22:58
Valamiért az az érzésem, hogy megint külföldi érdekeket fog kiszolgálni. A változatosság kedvéért néha figyelembe vehetné a budapestiek és a magyar vállalkozások érdekeit is. Az ilyen rohadt nagy APT hajókat inkább kitiltani kellene, mint kiszolgálni az érdekeiket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!