Térképen és videón mutatjuk az ukrán front jelenlegi állását!

2024. április 23. 17:15

Vukics Ferenc alezredes szerint az „ukrán összeomlás” kifejezés egyre gyakrabban jelenik meg a nyugati mainstream médiában.

2024. április 23. 17:15

Nyitókép: MTI/AP/Roman Csop

A Specialista legújabb adásában Vukics Ferenc alezredes próbált válaszokat találni az orosz-ukrán konfliktus jelenlegi legfontosabb kérdéseire. A műsorban többek között szóba került a NATO háborúban való szerepvállalása, amelynek kapcsán Vukics elmondta: a nyugati szakértők egy jelentős része már elkezdett azon gondolkodni, hogy mi lesz akkor, ha az ukrán erők összeomlanak. 

Az összeomlás szó eddig nem jelent meg a nyugati mainstream médiában, 

most pedig az látható, hogy egyre többen és egyre erőteljesebben kritizálják a jelenlegi folyamatokat – fogalmazott a szakértő. Vukics Ferenc megemlítette az Egyesült Államok egyik vezető katonai teoretikusát, Edward Luttwakot is, aki szerint mindenképpen NATO-csapatoknak kell bevonulnia Ukrajnába annak érdekében, hogy elkerüljék a teljes összeomlást. Vukics úgy látja: Luttwak nincs egyedül a véleményével, de akadnak szép számmal olyan hangok is, amelyek szerint az a megoldás, 

ha a NATO megszakítja minden kapcsolatát a megtámadott országgal. 

Ez utóbbi elképzelés egyik fő hangadója John Mearsheimer amerikai politológus, aki úgy gondolja: a NATO semlegességével Oroszország biztonságban érezné magát, ezért nem jelentene további veszélyeket a nyugati világra.

„Az atomfegyverek semmit sem érnek” 

Az atomfegyverek lehetséges bevetéséről és a nukleáris háború kirobbanásának veszélyéről Vukics Ferenc szintén Luttwakot idézve elmondta: ezek az apokaliptikus fegyverek „valójában semmit sem érnek”, 

a nukleáris elrettentés időszaka véget ért.”

Vukics Ferenc szerint az állítást mi sem bizonyítja jobban, hogy Oroszország a nukleáris fenyegetettség mellett is „simán” megtámadta Ukrajnát. „Az atomfegyvereknek olyan pusztító erejük van, hogy alkalmatlanok arra, hogy valódi fenyegetettséget jelentsenek” – fogalmazott az alezredes.

A Patrióta teljes adását alább tekinthetik meg, a front jelenlegi állása 1:50-től látható térképen:

 

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hivataltaszilo
2024. április 23. 20:19
Be kell sorozni a sáskákat, egész Európából. Legyen végre valami hasznuk!
templar62
2024. április 23. 18:54
" igyál , kocints , Huntól ne tarts , hajója nincs ..." Arany János : Keveháza
2024. április 23. 18:21 Szerkesztve
Na végre. A front négy áttörési pontját azóta várom már, hogy megtörtént. Nos most értem a végére és végre egy világos gondolkodó és stratégiai elemző kerül elő itt a Mandineren. Jó látni, hogy ilyen katonai szakértőnk is van, bár néhány tekintetben nem osztom a nézetét. Leginkább a NATO túl finom elítélése terén. Naivitás azt hinni, hogy ha a NATO lehúzta az ukrán bugyit és tanácsadói bele is nyultak jó mélyen, nem fog majd közösülni vele. A szó legszarosabb értelmében. Az Orbán svéd-finn bevonódást lehetővé tevő, kisgömböc politikai prostitúciós húzását meg sem említette. Csak az északi államok friss beavatkozói erőit taglalta érintőlegesen. Azután meg az európai erők spanyol-francia-német-angol beavatkozásáról elfelejtette megemlíteni, hogy az már maga a III. világháború része. (Szóval Lukics úr akinek ennyi meglátása van, jó lenne, ha nyiltabban beszélne)
zsocc44
2024. április 23. 18:15
Vukics úr, a lengyelek is azért toporzékolnak atom fegyverekért, mert semmit nem érnek. Ugye az oroszok is kicsit “megfazonírozták” a nukleáris doktrínájukat. Gyanítom nem véletlenül… ameddig “csak” 8-10 ország rendelkezik atomarzenállal, bevethető és potens hordozó eszközökkel, addig bizony komoly elrettentő erőt képvisel. Az ukranok is csak az USA atom erejének az árnyékában bátor! De pl az olaj infrastruktúra támadását már az USA is ejnybejnyével “jutalmazta”.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!