Lejár a határidő, hamarosan eldől, kikre szavazhatunk június 9-én

2024. május 06. 08:29

Hétfő délután négy óráig adhatják le az ajánlóíveket a június 9-ei önkormányzati választásokon induló képviselő- és polgármesterjelöltek. Csak azoknak a jelölteknek a neve kerül a szavazólapokra, akik a kellő számú ajánlást összegyűjtötték, időben leadták és a választási bizottságok az ellenőrzés után hivatalosan is nyilvántartásba vesznek.

2024. május 06. 08:29

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Lejár az ajánlásgyűjtési és jelöltállítási határidő az egyéni képviselő- és polgármesterjelölteknél a június 9-ei önkormányzati választásra. A választáson csak azok indulhatnak, akik 

  • összegyűjtötték a jegyzők által településenként meghatározott számú ajánlást, 
  • az ajánlóíveket határidőre – délután négy óráig – leadták választási bizottságnál, 
  • amely az ajánlások ellenőrzése után a jelöltet hivatalosan is nyilvántartásba veszi.

A hétfő délután négy órai határidőn túl beérkező ajánlásokat és jelentkezéseket a bizottságok már nem fogadhatják el. 

Az ajánlásokat a bizottságok mellett működő irodáknak ellenőrizniük kell – foglalta össze az MTI. Azokat a jelölteket, akik közvetlenül a hétfő délutáni határidő előtt adják le ajánlásaikat, a választási bizottságok négy napon belül, azaz legkésőbb pénteken veszik nyilvántartásba.

Napokon belül teljes lesz a jelöltek listája

A jelöltek bejelentését, illetve a választási bizottságok döntéseit a jelöltek nyilvántartásba vételéről a bizottságok mellett működő választási irodák rögzítik a választási informatikai rendszerben, és az adatok így jelennek meg a Nemzeti Választási Iroda weboldalán. Ez azt jelenti, hogy a jelöltállítás határideje után is folyamatosan frissül majd az NVI internetes felülete a hivatalosan bejelentett jelöltek adataival. 

A választási bizottságok négy napon belül, azaz legkésőbb péntekre már mindenkit nyilvántartásba vesznek.

Az NVI internetes tájékoztató oldala szerint vasárnapig már csaknem 35 ezer jelöltet vettek nyilvántartásba a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választására, és mintegy 9 ezer jelöltet már bejelentettek, de nyilvántartásba vételükről még nem született döntés. Öt évvel ezelőtt összesen 54 883 jelölt indulásáról döntöttek.

Az európai parlamenti választásokra már nem adható ajánlás

Az ep-választásokra a pártoknak múlt péntekig kellett leadniuk az induláshoz szükséges húszezer aláírást. Ez összesen tizenhárom pártnak sikerült, elsőként a Fidesz-KDNP gyűjtötte össze az ajánlásokat, rekord idő alatt.

Ezt is ajánljuk a témában

A Mi Hazánk április 30-án jelentette be, hogy megvannak az aláírásaik, de ezen a napon jelentette be EP-listáját Magyar Péter pártja, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Gattyán Györgyhöz köthető Megoldás Mozgalom is. Aztán jött az LMP, május 2-án pedig a DK–MSZP–Párbeszéd.

Márki-Zay Péterék utoljára, „a törvényi határidő előtt néhány perccel” adták le az induláshoz szükséges ajánlásokat. 

Szintén múlt pénteken, valamivel korábban sikerült összegyűjtenie az aláírásokat a Momentumnak és a Vona Gábor vezette Második Reformkornak is, míg délutánra a Jobbik-Konzervatívok és a Jakab Péter-féle Nép Pártjának is összejöttek az ajánlások.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:48
🍓 ️ ­I­g­­a­­­z­­­i n­­­i­­­m­­­f­­­o­m­­­á­n­­i­­­á­­­k­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­.­𝐗­𝟏­­­𝟖­­.­­­𝐅­­𝐔­­𝐍
llnnhegyi
2024. május 06. 08:40
34 napig még mindenki győztesnek érezheti magát! Legalább jelentkezzetek be,ma 16 óráig!-:)))
johannluipigus
2024. május 06. 08:37
Lesz pár kieső, de nem kár értük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!