Szijjártó Péter: Mindenki be van darálva, egyedül maradtunk!

2024. május 13. 20:26

A külügyminiszter szerint „elementáris erejű nyomás van rajtunk” a NATO részéről.

2024. május 13. 20:26
Cyprus Hungary

 Nyitókép: Facebook

Elementáris küzdelem várható a következő hetekben a NATO-s javaslat ügyében, elképesztő a nyomás Magyarországon, azonban a kormány ennek ellenére sem kíván részt venni semmilyen módon az ukrán katonák kiképzésében és a fegyverszállításban – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.

A tárcavezető a Fidesz frakcióülésén figyelmeztetett, hogy a NATO elkezdte halványítani azokat a saját maga által előzőleg megrajzolt vörös vonalakat, amelyek kimondták azt, hogy a szövetség nem részese az ukrajnai háborúnak, valamint mindent meg kell tenni a közvetlen konfrontáció elkerülése érdekében Oroszországgal. „És most jött elő az a történet, hogy a főtitkár úgy érezte, hogy most már a NATO-nak is érdemes lenne valamit csinálnia, mert az nem megy, hogy itt a NATO két éve ül, és csak a tagországok meg az Európai Unió képes elkövetni a világ biztonságát fenyegető lépéseket” – mondta.   

Ennek keretében pedig fokozni kívánják a szervezet koordináló szerepét a fegyverszállításban, az ukrán katonák kiképzésében és százmilliárd eurós támogatási csomagot készülnek elfogadni, azonban ebben Magyarország nem kíván részt venni semmilyen formában  – szögezte le. 

Mi ebből teljes egészében ki akarunk maradni. 

Megakadályozni ezt nem tudjuk, de egy dolgot biztosan szeretnénk, pontosabban hármat. Egy, hogy magyar katonának ilyenben ne kelljen részt vennie. Kettő, hogy Magyarország területén ilyen típusú akciókhoz semmi ne történhessen. És három, hogy a magyar adófizetőknek egy fillérjét se kelljen erre használni” – sorolta.   

És mind a három tekintetében elképesztő, de tényleg elementáris erejű nyomás van rajtunk” 

–  emelte ki, rámutatva, hogy a másik két vonakodó tagországot gyorsan beterelték a közös álláspontba, hazánk így egyedül maradt. „Mindenki be van darálva, mind a harmincegy rajtunk kívüli, és egyedül vagyunk. És a következő hetek küzdelmeiben tök egyedül is leszünk” – tette hozzá. 

A nyugati vezetők nem akarnak letérni a fegyverszállítások újtáról

Szijjártó Péter közölte hogy már zajlik a munka Brüsszelben, a művelet hátországának összerakása. „És nyomnak befele minket. Most azt nagyjából sikerült elérnünk, hogy politikailag tudomásul vették, hogy mi ebben nem akarunk részt venni, de én úgy látom, részükről az a minimum program, hogy a pénzügyi sztoriba megpróbálnak betolni minket” – jelentette ki. „Most ezzel próbálnak nyomást gyakorolni ránk, hogy jó, akkor magyar katonák ne, jó, adott esetben magyar terület se, mondják most, na de a pénz. 

És itt a következő hetek küzdelme az, hogy: nem, nem, nem” 

– hangsúlyozta. Majd rátért arra is, hogy a NATO nem szeretne precedenst teremteni arra, hogy egy szövetséges kívül marad valamilyen katonai műveleten. A miniszter végül ismét sérelmezte, hogy a nyugati politikai vezetők a jelek szerint nem akarnak letérni a fegyverszállítások újtáról, miközben egyértelmű lett mára, hogy a harctéren nincs megoldás, ugyanis egyik fél sem tud felülkerekedni a másikon, a frontvonal legfeljebb néhány kilométert mozog ide-oda.

(MTI)

 

Összesen 216 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko-jobbos
2024. május 14. 07:56
Ajánlom a figyelmébe minden baloldali faszkalapnak, akik azt harsogták gyerekkoromban történelemből, hogy Horthy hibája, hogy nem maradt ki a háborúból. :-)))))))))))))))))))))))))))))))) Beszarok, annyi a hasonlóság.
urban63
2024. május 14. 07:42
Ja, mind ezt azért hogy az amcsi oligarchiáknak jó legyen, Hunter-Soros bizniszt megvédjék. Mi marad még ukrán? Nyomor és pusztulás, a földek, gyárak, bányák mind idegen kezekben van és IMF is diktál, a keserüsség majd az újjáépítéskor kezdődik, a levegő sem marad az övéké, like IMF-szdsz-gyurcsán gazdálkodás korszak idején...
urban63
2024. május 14. 07:37
Szörnyella van de Lejjebb bőven oda adta a pénzünk. A NATO egymást védő védelmi szervezet, ukránok nem tagja, miért is kéne védeni, nekik ott az ENSZ-- ja csak nem akarnak amcsi katonákat is küldeni, pusztuljon a kelet európai amint a soros tervben írva van? Nincs kaszárnyák, nem tudjuk az ukrán börtönből jövőket kiképezni mert brüxel minden forrást "vissza tart", tehát képezzen ők mert migrikre is jut! Az amcsik kereskedelmi egyezmény felmondásával nekünk generált pénzügyi veszteség összegegét adja nekik!
backsplash
2024. május 14. 07:22
Rohadék bűnözők. Ez már csak arról szól, hogy zsebrevágta a geciket a fegyverlobbi és most berúgják a bizniszt. És ezért veszélyes a szuperállam gondolata, mert úgy dobálják majd bele az élő embert, hogy nincs hol és hogyan tiltakozni ellene. Azzal kezdődik, hogy bevezetik a kötelező kiképzést. Aztán aki ezen átesett, azt majd kötelezik szolgálatra, aztán egyszer csak hopp Zaporozsjében találod magad egy rakás öklendezve beszélő ukrán szarházi között.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!