Új időszámítás kezdődött a gyógyszertárak életében, itt vannak a részletek!

2024. május 06. 21:22

Számos szervezet mellett 4200 gyógyszerész fejezte ki tiltakozását a belügyminiszter rendelete ellen.

2024. május 06. 21:22
null

Nyitókép: MTVA/Róka László 

Hétfőn, május 6-án lépett életbe az a rendelet, miszerint a fiókgyógyszertárakban nem szükséges gyógyszerész fizikai jelenléte –  számolt be az Index, amely szerint ezzel új korszak kezdődött a gyógyszertárak életében. Sokan ellenzik, míg mások támogatják azt a jogszabály-változást, miszerint

a fiókgyógyszertárakban nem lesz kötelező gyógyszerész jelenléte, a munkát távfelügyeletben is elláthatja, helyette a szakasszisztens vezeti a fiókpatikát.

A portálon azt írják: Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke finoman szólva furcsállja, hogy a belügyminiszter a gyógyszerészkamara, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság, a Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ), a négy magyarországi gyógyszerészképző kar – a budapesti, a szegedi, a pécsi, valamint a debreceni –, továbbá 4200 gyógyszerész tiltakozása ellenére kézjegyével látta el a rendeletet.

A HGYSZ üdvözli

Az ügyben érintett szakmai szervezetek közül – a MOSZ mellett –

a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége üdvözli a változást.

A HGYSZ kezdetektől fogva a rendelet támogatójának bizonyult. A szövetség Indexnek eljuttatott legfrissebb közleményében felidézi, hogy a közelmúltban több olyan megoldási lehetőség merült fel, amely a kistelepülések gyógyszerellátásának erősítését célozta. Ilyen volt a gyógyszerek kisboltokban történő forgalmazása, ideiglenes gyógyszerszoba felállítása, vagy a falugondnokok gyógyszerek kiszállításába történő bevonása,

de ezek beteg- és gyógyszerbiztonsági, valamint adatvédelmi okokból nem nyújtanak érdemi megoldást.

 

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:48
🍓 ️ ­I­g­­­a­z­­i n­­i­m­­­f­­­o­­m­­­á­­­n­i­­á­­k­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­.­𝐗­­𝟏­­𝟖­­.­­𝐅­𝐔­­­𝐍
I feel the earth move under my feet
2024. május 07. 13:54
"Józsi6 2024. május 07. 06:06 Az ok: rohadt nagy pénz van a gyógyszerek forgalmazásában." Nem tudom pontosan.. a szomszédom gyógyszerész família.. Győrben.. háát.. elég tisztességesen megélnek mindannyian a kettő darab kis gyógyszertárukból. Az is igaz, hogy iszonyat mennyiségű receptnélkül kapható cuccot árulnak..és az áraik jó 20-30%-al a netes árak felett van. A Loxacon pl. pont a duplája, mint a legolcsóbb netes üzletben.. szóval vegyes a kép. A gyógyszerek árát a naponta szaladgáló gyógyszerfutár is tolja ám rendesen.. meg az, hogy kik melyik elosztóval van szerződve. Van olyan gyógyszer, amit konkrétan nem tartanak, mert csak olyan szállítónál van, ami nem szerződött partner.
szintetikus
2024. május 07. 09:56
Gondolom jön majd ezek államosítása is fideszes mintával.
auditorium
2024. május 07. 08:13
Megnyugtatásként emliteném honfitársaimnak , hogy kb. 1 héttel ezelőtt a mi közeli gyógyszertárunk is új nevet kapott "BENU FARMACIA" lett. Eddig volt " Lloyds farmacia", azelőtt városi tanács Farmacia Comunale volt, most lett "BENU" Tehát ez az új intézkedés is az EU-ból származik. A gyógyszerárak, főleg a gyógykenőcsök itt is nagyon magasak, a gyógyszerészek már nem készitenek SEMMIT, kész krémeket árulnak. Kissé visszasirom az egykori szoc. gyógyszertárakat, amikor a gyógyszerészek nem eladó kategóriába tartoztak és a készitmények is a d h o c pacienseknek készültek. Tehát ez is az EU-szele...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!