5 +1 tipp, hogy feszültség nélkül induljon a nap

2016. augusztus 5. 15:50

Budácsik Éva
Mandiner.család

Hol van már a nyár! Amikor mindenki akkor kelt, amikor akart, nem kellett harcolni a fürdőszobáért, s azért sem, hogy mit vegyen fel a gyerek…vagy vegyen-e fel egyáltalán valamit.

A reggeli elindulás nagy káosz lehet, és ami talán a legrosszabb, az egész napunkra rányomhatja a bélyegét. Ki szeret veszekedéssel, haraggal elválni a szeretteitől? Gondolom senki. Bármelyik szülő is indítja a reggeleket, szeretne úgy elindulni, hogy neki se legyen elszúrva a napja. Lássuk, mit tehetünk, hogy elkerüljük a konfliktusokat.
 
1.    Anya vagy apa keljen kicsit korábban! Sok háztartásban így van ez, de azért lássuk be, ha sokáig fent voltunk, nehéz lehet nekünk, felnőtteknek is a felkelés. Én kb. fél-háromnegyed órával előbb kelek, mint a kölkök, ekkorra nálunk a férfiember már nincs otthon.  Mit csinálok ez idő alatt? Először is megiszom az első kávét, szigorúan magamban, csöndben. Aztán tisztálkodás következik, felöltözöm, rendbe teszem a hálószobát és elkészítem a gyerekeknek a kakaót és az uzsonnát. Ezután ébresztem őket, ami persze nem megy mindig könnyen… Időnként eljátszom a gondolattal: milyen lenne, ha a párom ilyenkor még otthon lenne velünk? Együtt kávéznánk és közösen végeznénk el a reggeli tennivalókat vagy hagynám őt is aludni a gyerekekkel együtt?... :)
 
2.    Legyen a reggelnek menetrendje! Saját tapasztalatom szerint jó, ha van egy bizonyos megszokott rendje a reggeleknek. Úgy szoktam ezt mondani, hogy „robot üzemmódban vagyok”, minden nagyjából ugyanúgy történik. Persze rugalmasság és humorérzék is kell hozzá, hogy jól induljon a nap, de a gyereknek is jó, biztonságot ad, ha nem ide-oda kapkodunk. Az én gyerekeim minden reggel harmadszori felszólításra teljesítenek bármilyen kérést, pl. csak így kelnek fel, mennek fogat mosni stb. Ezt előre beszámítom az időbe…
 
3.    Hagyjátok a tévét! Soha ne kapcsoljátok be a tévét reggelente! Sok családban engedik a gyerkőcöknek, hogy egy-egy mesét megnézzenek ilyenkor. Máshol pont a felnőttek szeretik a reggeli műsort, vagy a híradót nézni a reggeli órákban. Sajnos a gyerekek úgy rá tudnak tapadni a képernyőre – mindegy mi megy benne - hogy nehéz tőle megválniuk. Ebből aztán veszekedés, vitatkozás lehet, hiszen a gyerek könyörög, a felnőtt meg indulna, mert muszáj… A legjobb, ha nagy ívben elkerüljük reggel a tévét, hiszen a felnőtt úgysem tud igazán odafigyelni, és a gyerekeknek is jobb, ha nem vibrál a szemük előtt a tévé. Ha van egy kis időnk, igyunk együtt egy kakaót, vagy reggelizzünk, és hallgassunk rádiót, beszélgessünk a napi teendőkről. Természetesen az internetezés vagy videojátékok is ide tartoznak. Kamaszunk például felkelés után azonnal csekkolja a mindenféle oldalát, az üzeneteit, amivel a reggel el is szalad. (Netfüggő szülők hátrányban, hiszen a példamutatás fontos… :)
 
4.    Este készítsétek ki legalább a gyerek ruháit! Egyes családoknál az öltözködés okoz konfliktusokat, hiszen a kicsik (vagy nagyok) olyan kollekciókba bújnak, ha nem figyelünk, hogy égnek áll a hajunk tőle. Érdemes este kikészíteni a másnapi ruházatot. Ha nagy divatdiktátor a csemete, bevonhatjuk a választásba, de akkor másnap ne hagyjuk magunkat eltántorítani (kivéve persze, ha az időjárás miatt változtatni kell a szerelésen…). A lassan öltözőkre érdemes kicsit jobban odafigyelni, hiszen az időhúzáson is nagyon „elcsúszhatnak” a dolgok. Ha az öltözés a rázós része a reggeleknek, kezdjünk azzal. Legalább túlesünk rajta és látjuk, mennyi időnk van még másra.
 
5.    Legyen 5 nyugodt percetek közösen! Szeretteinkkel harmóniában indítani a napot a legjobb dolog a világon, ezért érdemes lenne erre kicsit jobban figyelni! Teremtsünk 5-10 percet arra, hogy leüljünk, bekapjunk együtt egy falat reggelit, igyunk közösen egy kakaót, kávét, teát. Sajnos erre nálunk is csak ritkán van idő. Ha viszont néha arra is futja, hogy kicsit beszélgessünk arról, hogy kire mi vár majd aznap, hát az az igazi főnyeremény!
 
+1.  Reggeli üzenet a családnak. Sok helyen az egyik szülő hamarabb elindul, talán nem is találkozik a család többi tagjával. Ilyenkor nagyon jól esik (esne…) egy reggeli üzenet (telefonon vagy cetlire) a többieknek: „Gondolok rátok! Legyen szép napotok!”  
 

A nyugodt reggelekért érdemes tehát kicsit változtatni a szokásainkon. A fentieket egy mondatban összefoglalva: akár anya vagy apa indítja a gyerekeket, szüntessük meg azokat a dolgokat, amelyek feszültséget okoznak és máris nagyobb az esély arra, hogy mosolyogva lépjünk ki az ajtón.  

A bejegyzés trackback címe: https://csalad.mandiner.hu/trackback/23875

Partnereink: