Szexualitás a gyermekvárás idején és a szülés után

2016. július 8. 15:31

Jusztné Vincze Szabina
Apafüzet
A szexuális kapcsolat a párkapcsolat legsebezhetőbb területe a várandósság idején és a szülést követő időszakban. Az alábbi eredmények 59 releváns tanulmány metaanalíziséből származnak.

Mit (nem) mond az orvos?

Orvosi szemszögből a szex rizikó faktor lehet a várandósság alatt, ha fennáll annak a veszélye, hogy a közösülés vagy az anya orgazmusa károsíthatja a magzatot – de ez nem gyakori. Ugyanakkor a szex fontos pszichés erőforrás, hiszen javíthatja a páros és az egyéni életminőséget. (...) 

Fizikai változások

A nők részéről a várandósság, a szülés és a szülés utáni időszak több, a szexuális életet is befolyásoló fizikai változással jár.(...) 

3 hónappal a szülés után vagy legkésőbb a szoptatás abbahagyása után ezek a változások megszűnnek, az is előfordulhat, hogy a nők orgazmusa intenzívebb lesz, mint amilyen a szülés előtt volt. (...) 

Szex a várandósság alatt

A női szexuális érdeklődés és a szex gyakorisága általában kicsit csökken a várandósság első trimeszterében, a második trimeszterben egyénenként nagyon változó képet mutat, míg a harmadik trimeszterben sokat csökken. (...) 

A férfiak szexuális érdeklődése általában a második trimeszter végéig változatlan, azután azonban szintén sokat csökken. (...)

A nők sokkal pozitívabbnak írják le várandósság alatti szexualitásukat, mint a férfiak. Úgy tűnik, a férfiak gátlásosabbak a várandósság alatti szexszel kapcsolatban, mint a nők, és a nők szexuális önelfogadása nagyobb.

A házastársi kapcsolat minősége mindkét nemnél függ a várandósság alatti szexuális kielégültségtől. Férfiaknál a közösüléstől és gyengédségtől is, bár van olyan tanulmány is, ahol nincs nemek közti különbség erre vonatkozóan. (...)

Szex a szülés után

A nők szexuális érdeklődése a várandósság előrehaladtával csökken, de a szülés után lassan újra növekedni kezd. A szülés utáni 3-4 hónapban még mindig kisebb az érdeklődésük, mint a gyermekvárás kezdete előtt. Később a szexuális érdeklődés egyénenként nagyon különbözően alakul.

Sok pár a szülés utáni két hónapban nem szeretkezik. Később is, a várandósság előtti szokásokhoz képest jóval kevesebb a szexuális érintkezés az újdonsült szülők között, és gyakran jelentkeznek szexuális problémák. Sok vizsgálat bizonyította, hogy a házastársi elégedettség jelentősen csökken a(z első) gyermek születése után. A tapasztalt, többgyermekes szülők magabiztosabbak a szülés utáni szexualitással kapcsolatban. (...)

A szülés utáni szexuális elégedettség mértéke megegyezik a férfiaknál és a nőknél. A baba megszületése utáni első 3 évben a nők partnerük gyengédségének erős visszaeséséről számolnak be, de még így is gyengédebbnek írják le párjukat, mint amilyennek a férfiak látják a nőket.

És ami még felmerülhet…

A várandósság alatti és utáni mentális tünetek, a depresszió, az érzelmi labilitás negatívan hatnak a szexuális érdeklődésre, élvezetre, aktivitásra, és arra, hogy mennyire észlelik a nők gyengédnek partnerüket.

A férfi jelenléte a szülésnél nem befolyásolja a pár szexuális aktivitását vagy a nő élvezetét.

Azok a nők, akik hosszabb ideig próbáltak teherbe esni, ritkábban szeretkeznek a várandósság alatt és a szülést követő első 3 hónapban. (...)

Míg a szoptatás nem egyértelműen függ össze a szexualitással, a szoptatás hossza már befolyásoló tényező: azok a nők, akik hosszabban szoptatnak, később kezdik újra a szexuális életet, kevésbé érdeklődők szexuálisan, gyakrabban tapasztalnak fájdalmat közösüléskor, és kevésbé élvezik a szexet. A szoptatás befejezése pozitívan hat a szexuális aktivitásra, de nincs összefüggésben a szexuális fogékonysággal vagy az orgazmussal. (...)

Ha mindkét fél szexuálisan aktív a várandósság alatt és élvezi is a szexet, a kapcsolatot gyengédség és kommunikáció szempontjából is jobbnak értékelik a párok a szülés után 4 hónappal. 3 évvel a szülés után pedig stabilabb a párkapcsolatuk, mindkét szülő bevallása szerint, mint azoknak, akik nem voltak szexuálisan aktívak a gyermekvárás ideje alatt vagy nem volt élvezetes számukra a szexuális együttlét.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés