Mit csomagoljunk a gyereknek?

2016. szeptember 1. 21:57

Budácsik Éva
Mandiner.család

Eljött a szeptember, és ezzel ezer új feladat vár a szülőkre. A megoldandó feladatok között az is nagy kérdés, hogy mi kerüljön abba a bizonyos uzsonnás dobozba.

Mert, ugye nem elég, hogy kitaláljuk, összerakjuk, becsomagoljuk, hát akkor már egye is meg az a kölyök! Mit sem ér a dolog, ha éppen csak beleharap, majd kidobja a kukába. 
 
Kezdjük az innivalóval. A víz a legjobb szomjoltó! Se a gyerekeknek, se a felnőtteknek nincs szükségük napi szinten cukros itókákra. Lehet ásványvíz, de a csapvíz is tökéletesen megteszi, hiszen Magyarország legnagyobb részén kiváló minőségű víz folyik a csapból.
 
A kulacsokkal az a baj, hogy elég nehéz tisztán tartani őket. Az is jó, ha néha megveszünk egy-egy erősebbnek tűnő palackos fél literes üdítőt. A gyerek örül és mi is, mert vagy két hétig biztos van üveg. (Azokat is érdemes jól kimosva eltenni, amit úton-útfélen veszünk. Lehetséges, hogy a családot meg kell győzni, hogy nem szabad kidobni, nem az újabb gyűjtőszenvedélyünk áldozata a család. Ha ez sikerült, meg is oldódott a kulacs probléma.)
 
Na és mi legyen az ennivalóval? Mert vannak alapvetések, ugyebár: legyen egészséges, gyorsan elkészíthető, ne romoljon meg, legyen változatos… A szendvicset hamar megunja a gyerek, pláne, ha minden nap hasonlót csomagolunk. Kell egy kis ötlet, egy kis praktika, és máris változatos lesz a kenyérféle:
 • Mi nagyon szeretjük a tortillát. Gyorsan elkészül házilag is, de érdemes az akciókat is figyelni, készen is nagyon finom, sőt, lehet már teljes kiőrlésű változatot is kapni.
 • Jó ötlet a pita is. Ez is megtölthető zöldséggel, felvágottal. Ne rakjunk bele semmiből sokat, hogy a gyerkőcnek könnyen fogyasztható legyen.
 • Husit a zsemlébe! Előző napról maradt rántott vagy natúr husi nagyon finom, és nem is kell egy egész szelet. Mehet alá zöldség is természetesen. Érdemes egyébként a szendvicseket kisebb darabokra vágni és úgy csomagolni. A szünetek rövidek, a kisebbek könnyebben megbirkóznak a kézre álló darabokkal.
 • Kenyeret, kiflit, zsemlét felváltva. De jöhet a kalács is, sőt, hamburger zsemléből is remek szendvicset lehet készíteni.
 • Ki lehet próbálni az Abonett szeletet is, ha másért nem, a változatosság kedvéért egyszer-egyszer csak megeszi a gyerkőc.
 
Ha nasit is csomagolunk, a „feltételek” (egészséges, változatos…) ugyanazok. Íme néhány egészséges finomság, amit általában meg is esznek a gyerekek:
 • különlegesebb müzliszelet vagy gyümölcsszelet;
 • aszalt gyümölcsök, almachips;
 • otthon sütött maradék sütemény, pogácsa, esetleg pizza;
 • gyümölcsök feldarabolva, esetleg gyümölcssaláta, jól záródó dobozban (kiskanalat mellékeljünk hozzá!);
 • zöldségek: sárgarépa, karalábé, koktél paradicsom, paprika kis darabokban, mind-mind finom falat lehet;
 • sajtok közül is válogathatunk, bár ezeket érdemes inkább délelőtt megenni (lehet olyan sajt rudacskát is kapni, ami kifejezetten gyerekeknek való!);
 • kölesgolyó vagy sós mogyoró, esetleg néhány szem pattogatott kukorica;
 • reggeliző pehelyből olyan, ami tej nélkül is finom, és nincs teli cukorral sem (néha a cukros változat is jöhet);
 • és persze néha csomagolhatunk egy-egy falat csokit vagy más nyalánkságot is.
 
Az ötletek tárháza határtalan. Láttam anyákat, sőt apákat is, akik mindenféle izgalmas dolgot varázsoltak a dobozokba: állatkákat, űrhajót, és mindezt a harapnivalóból.  
  
+1 Ötlet: nehezebb napokon „csomagolhatunk” üzeneteket is: „Drukkolok neked!”, „Sikerülni fog!”, „Szeretlek!”, vagy valami hasonló biztosan nagy örömet okoz kicsinek, nagynak egyaránt.  
A bejegyzés trackback címe: https://csalad.mandiner.hu/trackback/24101

Partnereink: