Apák, lazítsatok néha!

2016. augusztus 17. 15:07

Döbör Ágota
Mandiner.család
Igen, most arra buzdítok minden apát, hogy engedje meg magának néha a lazítást.
A legtöbb babavárással, gyerekneveléssel foglalkozó könyv és cikk az anyákra helyezi a fókuszt. Ez érthető, hiszen az anyák azok, akik – kezdetben – a nap 24 órájában a gyerekkel vannak. De nem feledkezhetünk meg az apákról sem, hisz az ő szerepük is nagyon fontos! Az apák a stabilitást, biztonságot nyújthatják az anyának a legnehezebb időszakokban, különösen, ha nincs a közelben nagyszülő. Úgy képzelhetjük ezt el, mint a koncentrikus köröket, ahol az anya „tartja meg” a kisbabát, és aztán egy körrel kijjebb az apa az anyát. A fizikai segítség mellett az érzelmi támogatásnak rendkívüli szerepe van.
 
Ennek a korai, szülés utáni időszaknak speciális családi működése van. Ez gyakran furcsa az apák számára. Az anya minden figyelmét a kisbabára fordítja, szinte önmagára sem figyel. Férjére végképp nem marad ideje, energiája. De nem kell aggódni, ez egy természetes és csak átmeneti helyzet. Ahogy az anya egyre magabiztosabb, a baba pedig egyre kifejezőbb, önállóbb lesz, az anya újra tud majd párjára is időt szánni. Az apák gyakran élik meg nehezen ezt az időszakot. A nők reakciói nem a megszokottak, sírósabbak lehetnek. Az éjszakai felkelésektől, szoptatásoktól fáradtabbak. Kitartást kíván tehát az első fél-egy év az apától is!
 
Sok apa nagyon odaadóan segíti feleségét, és a kisbabát. Azonban a napi 8-10 óra munka már önmagában kimerítő. Ehhez jönnek az otthoni megnövekedett terhek, és sokszor az igény, hogy legyenek támaszként a család mögött. Hogyan lehet ennyi „fronton” egyszerre helyt állni?!? Csak úgy, ha az apa saját regenerálódására is fordít időt!
 
Igen, most arra buzdítok minden apát, hogy engedje meg magának néha a lazítást. Azt a családi terhek döntik el, mikor és mennyi idő jut erre. Szerencsés esetben (és persze most nem az első 3 hónapról beszélünk, hiszen az gyakran teljes figyelmet igényel mindkét szülőtől) lehet ez heti egy alkalom, amikor akár a sportra, barátokra, régi hobbira jut idő, és 3-6 havonta egy hétvégi kikapcsolódás, ahol az apa csak önmagával törődhet. Enélkül hosszú távon kimerül, és nem tud majd támasza lenni az anyának!
 
Persze ez a pihenő az anyáknak is „jár”. Kezdetben csak korlátozottabb mozgástérrel, hiszen az anyák többsége legalább fél évig szoptat, és később sem szívesen megy el több napra a kisbabától. De pár óra séta vagy barátnőzés óriási energiával töltheti fel őket is.
 
Ennek az időszaknak az átvészelése érdekében a  kisgyermekes szülőknek együtt kell működniük, egymás töltődését támogatva segíteniük kell egymásnak, hogy mindketten jól legyenek, és adni tudjanak érzelmileg is egymásnak és a családnak.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés