Apa, kezdődik az iskola

2016. szeptember 2. 14:27

Léder László
Lederlaszlo.com
Minden apának, aki azt gondolja: az iskolakezdés a nők dolga.

 

„Néhány izgalmas tény, amit minden szerető szülőnek érdemes elolvasnia:

 

  1. Gyerekek apakép nélkül

A számok makacs dolgok. A számok pedig azt mutatják, hogy egy átlagos európai gyerek életének első 10-12 évét nagy valószínűséggel elsősorban hölgyek között fogja eltölteni.  Fontos rögtön hozzátennünk: erről nem a nők tehetnek, sőt, a hölgyek nagy része örömmel fogadja, ha egy apa (férfi) aktívan részt vállal gyermekeik közös nevelésében.

  1. Apa-fiú, apa-lány kapcsolatok

Az apa szerető és aktív jelenléte gyermeke életében alapvetően határozza meg, hogy valaki  felnőtt korában hogyan boldogul. A pszichológiai kutatások teljesen egységesek ebben a kérdésben: az apával jó kapcsolatban élő fiúk és lányok az élet minden területén jobban teljesítenek.

(...)

  1. Micsoda modern hülyeség ez…?

Sokunk számára  meglepő lehet, hogy Skandináv és egyesült államokbeli kutatások szerint is, a XIX. században Európában és az USA-ban is egy átlagos apa sokkal többet foglalkozott gyermekei nevelésével, mint a XX. század modern apái. Úgy tűnik, hogy amit modern apaságnak gondolunk, igazából a »régi apaság« ami valahol útközben »leesett a kocsinkról«.

  1. Mókuskerék és apaság

Tény, hogy  magyar apák (és az anyák is) túlterheltek. Az alacsony bérek és hatékonytalan rendszerek nem segítik a kiegyensúlyozott családi élet megteremtését. Mégis, mindannyiunkra jellemző, hogy belefeledkezünk a napi rossz rutinba, talán ha odafigyelünk,  kicsit korábban is elindulhatunk haza a munkahelyünkről, talán másnap reggel is megválaszolhatjuk ideges főnökünk esti emailjeit.

(...)

  1. Rejtett tanterv: apák és az iskola

Egy gyerek számára, az hogy apja hogyan viszonyul az iskolához, ezen belül az otthoni tanuláshoz alapvetően meghatározhatja gyereke tanulással kapcsolatos beállítódását. Különösen igaz lehet ez például egy a Walesi bárdokkal küzdő kamasz fiú számára, aki szíve szerint inkább folytatná a félbehagyott videó bloggolást, vagy a számítógépes játékprogramot. Ha az apa eközben saját laptopját nyomogatja, miközben tudomást sem vesz a – többnyire édesanyjával együtt tanuló – fia küzdelméről, akaratlanul is gyengíti őt.

  1. Szülői értekezlet apák nélkül

A szülői értekezleten magára valamit adó férfi nem nagyon vesz részt. Ha igen, azt vakaródzva teszi. Mindenki tudja: a szülői értekezlet »női nyávogás, zöld özvegy program«. Ezzel  a kígyó saját farkába harapott, hiszen, ha a férfiak  nem mennek el, vagy ha el is mennek »rejtőzködő túlélésre« rendezkednek be, semmi sem fog változni.  Ami azonban a legfontosabb egy gyermek számára, az maga a tény, hogy apa is tudja hol az iskolám, ki az osztályfőnököm, és melyik osztályba járok. Elmegy a szülőire és ezt akár örömmel is teszi, mert tényleg tudni akarja, mi történik a gyermekeivel életük meghatározó részében.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Igaza van. Sok apa van aki megsertodik mikor a kamaszodo gyereke az anyjaval szivesebben osztja meg a titkait, vagy mikor fiatalabb korban az anyjahoz kotodik jobban. Pedig ebben az van benne hogy anno kenyelmesebb volt tovabb aludni mondvan hogy majd felkel az anyja pelenkat cserelni, vagy baszogatni a telefont estenkent a gyerekkel jatszas helyett, stb.
Ha az apa nincs elegge ott az apro csepro dolgokban akkor hiaba akar majd jelen lenni a fontosabbaknal, nem tud mar kozel lenni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés