Erdő Péter: A katolikus értékrend miatt lesznek önállóak a diákok

2016. szeptember 13. 13:07
„Tiszteletünk és szeretetünk a ránk bízottak iránt megkívánja, hogy világos értékeket adjunk át”, és „ésszerű, emberséges, de egyértelmű követelményeket állítsunk” a diákok elé – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek hétfőn Budapesten, a főegyházmegye pedagógusainak tartott tanévnyitó szentmisén.
A bíboros szerint az értékrend és a követelmények teszik lehetővé, hogy a fiatalokból igazán önálló, alkotó személyiségek váljanak. Erdő Péter homíliájában kiemelte: a katolikus egyház nem harcolt azért, hogy egyre több iskolája legyen. "Nem kértünk tömegesen olyan intézményeket, amelyek sosem tartoztak hozzánk, de az emberekben erősödött az igény, a bizalom az egyházi oktatás és gondoskodás iránt" - fogalmazott.
 
A veni sanctét a szeptembertől az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye által működtetett XV. kerületi, sajátos nevelési igényű gyermekeket oktató iskola melletti Boldog Salkaházi Sára-templomban mutatta be a bíboros.
 
Erdő Péter szólt arról, hogy a szociális, az egészségügyi és az oktatási feladatok, különösen a hátrányos helyzetű és fogyatékkal élő fiatalok oktatása sokak szemében „népszerűtlen, hálátlan, a tömegek számára sokszor alig észrevehető feladat”. A keresztény közösség számára azonban ezek a szolgálatok „vonzók és értékesek”.
 
„Az evangélium fényében mi meglátjuk a sérült, a fogyatékkal élő emberben, a sokszor fegyelmezetlen gyerekben vagy a magatehetetlen betegekben Krisztus arcát. Felfedezzük bennük azt, ami a Földön a legnagyobb érték: a lelket, amely örök boldogságra hivatott” – fogalmazott bíboros. 
 
A Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet tájékoztatása szerint szeptembertől 17 új intézmény lett a katolikus köznevelési rendszer része, nyolc intézmény pedig új tagintézményekkel bővült. Ennek köszönhetően szeptembertől közel 3.900 diákkal több, összesen több mint 123.000 gyermek, fiatal tanul katolikus köznevelési intézményekben.
 
Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye az idei tanévtől két iskolát vett át, intézményeikben összesen csaknem 6.000 diák tanul.

 

(MTI)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés