Születésnapi ajándék a miniszterelnöktől minden olasz fiatalnak

2016. szeptember 19. 13:22
Minden olasz fiatal, aki idén ünnepli a 18. születésnapját, 500 eurós (154 ezer forintos) kulturális támogatást kap, amiből könyvet vehet, színházba, moziba, koncertre és múzeumba mehet.

Matteo Renzi olasz kormányfő kezdeményezte, hogy minden olasz, aki betölti a 18 évét, a születésnapjára 500 eurós kultúrautalványt kapjon. A miniszterelnök ugyanis azt szeretné, hogy a felnövő nemzedék bőségesen részesüljön a világ legnagyobb kulturális örökségéből. A kulturális célokra fordítható kupont megkapják az Olaszországban élő külföldi, tartózkodási engedéllyel rendelkező fiatalok is.

Renzi, aki eredetileg a tavaly novemberi párizsi terrortámadás után ígérte meg a fiataloknak járó támogatást, múlt hét csütörtökön azt mondta, hogy a természettudományi intézmények és a régészeti lelőhelyek látogatására is igénybe vehető bónusz októbertől lesz elérhető.

A 290 millió eurós kezdeményezésben részt venni kívánó kulturális intézmények a múlt hét óta jelentkezhetnek egy külön e célra szolgáló telefonos applikáció letöltésével, az a nagyjából 570 ezer olasz és külföldi fiatal pedig, aki 1998-ban született és már betöltötte a 18. életévét, online személyazonosító igazolványt igényelhet.

Az Eurostat, az Európai Unió statisztikai hivatala szerint Olaszország jóval kevesebbet költött az oktatásra 2014-ben, mint bármely másik európai uniós ország.

Azt egyelőre nem tudni, hogy azok a fiatalok is fognak-e kapni hasonló kulturális támogatást, akik jövőre ünneplik a 18. születésnapjukat.

(MTI)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés