Mitől félnek a családosok?

2016. szeptember 20. 14:08
A mai Gyermekek világnapja kapcsán hozták nyilvánosságra az SOS Gyermekfalvak felmérését, mely azt vizsgálta, mitől tart leginkább a felnőtt lakosság, és honnan számítanak segítségre egy esetleges családi krízis esetén.

Ma Magyarországon 23 ezer gyermek él állami gondozásban, és további 140 ezer veszélyeztetett gyermeket tartanak nyilván, akiket bármikor kiemelhetnek családjukból. A megkérdezett 250 felnőtt 61 százaléka tart a munkanélküliségtől, minden második pedig attól, hogy betegség miatt válik keresőképtelenné. Valamivel kevesebben, körülbelül a megkérdezettek egyharmada említette a lakásának elvesztését, de csak minden nyolcadik felnőtt tartja elképzelhetőnek, hogy fedél nélkül maradhat a gyermekével.

A felnőttek szerint családi krízis esetén maguk a szülők, a gyermekpszichológus és a testvérek tudnak segíteni. A védőnőktől, a pedagógusoktól és a rokonoktól azonban nem várnának ilyen jellegű segítséget.

A felmérésben részt vevő szülők szerint a vezető okok, amik miatt egy gyermeket kiemelhetnek a családjából a szülők alkoholproblémája (82%) és a lakhatási problémák (80%). Hasonló mértékben jelölték meg a gyermek felé irányuló családon belüli erőszakot, szexuális bántalmazást és a szülők drogproblémáját is.

Meglepő, hogy a gyermekek fizikai és pszichés bántalmazását csak a megkérdezettek negyede (16-22%) sorolja a legnagyobb, feldolgozhatatlan traumák közé.

 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés