Óvodai konyhák fejlesztésére írt ki pályázatot az NGM

2016. szeptember 21. 20:42
Több, mint hárommilliárd forintból újulhatnak meg, vagy épülhetnek új óvodai konyhák mintegy 130 kedvezményezett településen.

Több mint hárommilliárd forintot szán a kormány a gyermekétkeztetés feltételeinek javítására — közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kincstárért felelős helyettes államtitkára az MTI-vel.

Berczik Ábel azt írta: miután jelentős érdeklődés övezte az idei konyhafejlesztési pályázatot, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter megemelte az eredetileg egymilliárdos keretösszeget, és több mint hárommilliárd forint költségvetési támogatás odaítéléséről döntött.

A helyettes államtitkár tájékoztatása szerint a forrásból idén százharminc önkormányzatnál kezdhetik meg a gyermekétkeztetés feltételeinek javítását.

A múlt év után idén második alkalommal hirdetett pályázatot a nemzetgazdasági miniszter — a belügyminiszterrel és az emberi erőforrások miniszterével egyetértésben — azon önkormányzatoknak, amelyek a tulajdonukban és fenntartásukban működő, óvodai gyermekétkeztetést szolgáló főzőkonyhát, befejező konyhát, melegítő-tálaló konyhát és kapcsolódó kiszolgáló létesítményt szeretnék bővíteni, fejleszteni, vagy akár új létesítményt akarnak kialakítani.

Mindez kiemelt fontosságú a 2015-től bevezetett, hároméves kortól kötelező óvodáztatáshoz, az ingyenes óvodai étkeztetés bővítéséhez, valamint a rászoruló gyermekek szünidei étkeztetési lehetőségének megteremtéséhez — hangsúlyozta Berczik Ábel.

A támogatásnak köszönhetően elsősorban olyan infrastrukturális fejlesztések valósulhatnak meg, amelyek lehetővé teszik az élelmiszerbiztonsági szabályok, a szükséges higiéniai körülmények, valamint a környezetvédelmi szempontok betartását.

Ennél is sokkal fontosabb, hogy nap mint nap friss alapanyagokból készült, megfelelő technikával előállított ételek kerüljenek a gyermekek tányérjára az egészséges táplálkozás biztosítása jegyében, ami kiemelten fontos a fejlődő szervezet szempontjából — írta Berczik Ábel.

Hozzátette: ez teljesen összhangban áll a kormány szakpolitikai célkitűzéseivel, hiszen azon túl, hogy idén 71,7 milliárd forinttal támogatja az önkormányzatok gyermekétkeztetési feladatellátását, további forrásokat biztosít a szükséges infrastrukturális beruházásokra.

A kedvezményezett százharminc önkormányzatnak nagy előrelépést jelent a szétosztandó 3,2 milliárd forint, mivel önerőből csak nehezen tudnák megvalósítani a fejlesztéseket, főleg azok a települések, amelyek alacsonyabb saját költségvetéssel rendelkeznek. A kormány kezdeményezése tehát valós segítséget jelent, a pályázat pedig jövőre is folytatódik — emelte ki a helyettes államtitkár.

(MTI)

 

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Óvodafelújítás" Szekszárdon:
(Itt csak 50% volt az alkotmányos költség)


Forrás: Tolnahír

Botrány alakult ki Szekszárd körül. Az LMP antikorrupciós szakszóvivőjének közlése szerint két hónapja feljelentést tett a szekszárdi Wosinsky utcai óvoda felújításhoz kapcsolódó "korrupciós ügyben". Hadházy Ákos a Miniszterelnökség vizsgálatát sürgeti.

Az ellenzéki politikus csütörtökön beszélt arról, hogy bűnszervezetben, a minisztériumok részvételével csalják el Magyarországon az uniós forrásokat. Hadházy Ákos egy 2012-es szekszárdi frakcióülésen elhangzottakra hivatkozva kitért egy helyi óvodabővítési beruházásra is, amelyről azt mondta: a költség mintegy 66 millió forint lett volna, ám végül 130 millióért építtette meg az önkormányzat.
A Miniszterelnökség erre reagálva azt közölte, hogy ha az LMP politikusa valóban tudott korrupciógyanús ügyekről, mégsem tett feljelentést, az bűncselekménynek minősül, az LMP pedig ez esetben bűnpártolást követ el.
Hadházy Ákos az MTI-hez is eljuttatott válaszában azt írta: tett feljelentést, amelyhez egy - a sajtónak is bemutatott - hangfelvételt is csatolt. Az azóta eltelt időszakban az egyértelmű bizonyítékok ellenére nem történt semmi: a rendőrség szerint nem merült fel hivatali visszaélés vagy hűtlen kezelés gyanúja, így továbbította az ügyet NAV-nak - fejtette ki a szakszóvivő, hozzátéve, hogy azt az adóhatóság visszaküldte, mondván ez nem költségvetési csalás, hanem mégis hivatali visszaélés vagy hűtlen kezelés.

A most bemutatott hangfelvételen a szekszárdi önkormányzat képviselői, köztük a város jelenlegi polgármestere, Ács Rezső az egyik óvodaberuházással összefüggésben beszél arról, hogy túl kell árazni a beruházást, mert akkor lesz olyan cég, amely megelőlegezi majd a támogatást.

„A Fidesz-frakciónak Szekszárdon tudomása volt, hogy ez 66 millió forintban kerül, de felértékelték 120 millió forintra, és a minisztérium már úgy írta ki a pályázatot, hogy erre 120 millió forintot lehet erre elkölteni a frakcióban azzal magyarázták ezt, hogy a vállalkozó visszaadja majd a szükséges önrészét a pályázatnak. 15 százalékos önrész volt kiírva ebben a pályázatban. Egyébként a végén 100 százalékos lett a megvalósítási összeg, ami maradt a végén, ill. nem maradt, mert a végén 130 millió lett” – mondta el Hadházy Ákos a Hír TV-nek.

A szekszárdi polgármester nem tagadja, hogy ő szerepel a hangfelvételen, Ács Rezső az Indexnek ugyanakkor azt sérelmezte, hogy a hanganyagot több helyen megvágták, és emiatt az „a tények ferdítésére alkalmas”.


Az LMP-s politikus egyértelműnek nevezte, hogy el akarják tussolni a botrányt, s értékelése szerint a Miniszterelnökség akkor jár el helyesen, ha azonnal vizsgálatot indít a konkrét ügyben és "a hangfelvételen bemutatott módszer szerint lefolytatott több száz másik pályázat esetében".

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés