Mivel foglalkozik egy családjogász?

2016. szeptember 23. 21:38

Számtalanszor találkoztam már hitetlenkedő tekintetekkel, miután kiderült rólam a szakmám: családjogi ügyekkel foglalkozó ügyvéd vagyok.

Számtalanszor feltették már nekem azt a kérdést is, hogy „Te akkor ilyen válóperes ügyvéd vagy?!”. Ezek a tapasztalataim azt mutatják, hogy a fejekben nem tiszta a kép sem az „átlag” ügyvéddel, illetve a jog világában dolgozó emberekkel kapcsolatosan, sem abban, hogy a családjog nem egyenlő pusztán a válóperekkel.
 
Ez a jogterület ugyanis sok olyan kérdést ölel fel, amely nemcsak arra az esetre szól, amikor a házastársak úgy döntenek, hogy a „holtomiglan-holtodiglan” ellenére külön folytatnák az útjukat. Például a házasságkötés előtti vagyonjogi szerződést, a házasság alatti-, avagy az élettársak közötti vagyonjogi viszonyokat. Ugyancsak ide tartozik a házastársi közös vagyon megszüntetése akár peren kívül, akár peres eljárásban és természetesen a gyermek(ek) feletti szülői felügyeleti jog gyakorlásával összefüggő-, a kapcsolattartás szabályozásával-, illetve a gyermektartásdíj megállapítása iránti eljárások függetlenül attól, hogy a szülők házasságban éltek-e, vagy sem. És a sort még hosszan lehetne folytatni, hiszen a Gyámhivatalok előtt folyó ügyek is mind ezen jogterület alá esnek.
 
Ez a szakmám, amit írásban itt boncolgatni kívánok, de emellett mindenképp szeretném tudatosítani azt is, hogy az ügyvédek, bírók, ügyészek nem feltétlenül távolságtartó, mindig és mindenkor kifogástalan kiskosztümben/öltönyben vonuló elegáns (és persze gazdag) emberek, akik talárral a kezükben járják a bíróságokat. Ezek az emberek, ha megégetik a kezüket, akkor az ugyanúgy fáj nekik; ha tetszik nekik egy vicc, akkor nevetnek; ha meghatja valami őket, akkor vérmérséklettől függően nyelik a könnyeiket, vagy zokognak, mint a kisgyerekek.
 
Igen. Ügyvéd vagyok, ez a szakmám, olyan jogterülettel foglalkozom, amelyet én magam hivatásnak tekintek, így szerencsésnek mondhatom magam.  Emellett azonban én is takarítok, mosok, főzök (amit mellesleg imádok), kertészkedek, nevelem a gyerekemet, viccelek, sírok, nevetek, ugyanazokat a napi teendőket végzem, mint mások, akik nem a jog világában dolgoznak.
 
Bízom abban, hogy írásaimból kiviláglik majd az is, hogy egy ügyvéd is lehet emberi és közvetlen és persze az is, hogy a családjogi ügyekkel foglalkozó ügyvéd nem csak egy „válóperes ügyvéd”.
A bejegyzés trackback címe: https://csalad.mandiner.hu/trackback/24953

Partnereink: