Az akadálymentes utazásról szól az idei Turizmus Világnapja

2016. szeptember 27. 8:36
Az akadálymentes utazást népszerűsíti az idén az ENSZ Turisztikai Világszervezetének felhívása, amelyhez csatlakozva Magyarországon hatodik alkalommal ünneplik meg a turizmus világnapját szeptember 27-én, országszerte ingyenes programokkal várják az érdeklődőket.

A turizmus és az utazás népszerűsítésén túl a világszervezet minden évben egy fő téma köré csoportosítja programjait, amely az idén a turizmus mindenkié (Tourism for All – Promoting Universal Accessibility).

Az ENSZ Turisztikai Világszervezete arra hívja fel a figyelmet, hogy mindenkinek joga van megtapasztalni a világ sokszínűségét és szépségét, ezért a világnap az idén az akadálymentesség fontosságát emeli ki.

Taleb Rifai, az UNWTO főtitkára a világszervezet honlapján közzétett üzenetében rámutatott: a világ népességének 15 százaléka, nagyjából egymilliárd ember él a fogyatékosság valamelyik formájával, ők csak nagy nehézségek árán képesek megtapasztalni az utazás élményét, más kultúrák megismerését, a természet felfedezését.

Az idén első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal turisztikai nyílt napot szervez a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) a világnapon, amelyhez összesen 20 programmal csatlakoztak a budapesti turisztikai szolgáltatók. A programok nagy része ingyenes, azonban előzetes regisztrációhoz kötött, jelentkezni a https://budapestinfo.hu/hu/turizmus-vilagnapja-2016 oldalon lehet.

Magyarországon idén január-júliusban a szálláshelyek 5,5%-kal több, 15 millió 249 ezer vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 4,1%-kal, a belföldi vendégek 6,9%-kal több vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken az előző év azonos időszakához képest. Az első hét hónapban a kereskedelmi szálláshelyek 7,2%-kal magasabb, 216,1 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. Ebből a szállásdíj 126,9 milliárd forint volt, 9,2%-kal több, mint a múlt év azonos időszakban, a vendéglátásból származó bevétel 2,1%-kal, 43,6 milliárdra nőtt, az egyéb bevételek 6,9%-kal, 45,5 milliárd forintra emelkedtek – írja közleményében a Magyar Turisztikai Ügynökség.

(MTI)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés