A hallgatás vagy az ellenállás hiánya nem jelent beleegyezést!

2016. október 1. 21:49

Balázs Piri Krisztina
NLCAFÉ
Hollandiában a kéretlen csók is, Máltán néha a lányrablás sem minősül erőszaknak... Így értelmezik az egyes országok a nemi erőszakot.

„Míg Hollandiában a bíróság törvénybe ütközőnek tartja az erőszakos csókot, Máltán nem lehet jogilag felelősségre vonni azt, aki elrabol egy nőt, ha utána feleségül veszi… Még két európai uniós államban is hatalmas eltérések lehetnek a nemi erőszak megítélésében — a többi országról nem is beszélve.

(...)

Németországban idén nyáron viszont a »nem« szócska vált mérföldkővé: elsöprő többséggel szavazta meg a Bundestag a szexuális erőszakról szóló törvény módosítását. Míg a korábbi hatályos büntető törvénykönyv szerint egy cselekmény csak akkor minősült szexuális erőszaknak, ha az áldozat kellő eréllyel tiltakozott, az új szabályozás már bővebben értelmezi a szexuális erőszak fogalmát: figyelembe veszi az áldozat pszichikai állapotát és szóbeli megnyilvánulásait is, amikor a történéseket vizsgálja. »A nem az nem« — így nevezték el az új törvényt a jogvédők, amely a korábbinál határozottabban védi az áldozatokat, akik sokszor sokkos állapotba kerülve képtelenek az aktív ellenállásra, vagy rettegésükben attól tartanak, hogy tiltakozásukkal még jobban felhergelik támadójukat.

(...)

A korábbi gyakorlatban a külsérelmi nyomokról orvosi leletekkel alátámasztott bizonyítékok igazolhatták csak a bűncselekményt — így történhetett meg, hogy egy 2014-es tanulmány szerint, amelyben 107 esetet vizsgáltak meg, és kiderült: minden esetben nemi erőszak történt az áldozatok egyértelmű tiltakozása dacára, egyetlen (!) alkalommal sem emeltek vádat az elkövetők ellen.

(...)

Igaz, még Németországban is a kölni, bevándorlók által elkövetett szilveszteri zaklatások kellettek hozzá, hogy ma már bűncselekménynek számítson, ha valakinek — akarata ellenére — megfogják a mellét vagy fenekét.

Ilyen szempontból a legkövetkezetesebb Hollandia, ahol a bíróság törvénybe ütközőnek tartja az erőszakos csókot is, bár azt szemérem elleni támadásnak ítéli. Franciaországban nemi erőszaknak számít a nem beleegyezésen alapuló szexuális tevékenység, és ez akár 15 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. Svájcban nemi erőszakon a vaginális behatolást értik, az egyéb bántalmazások a szexuális kényszerítés kategóriájába tartoznak — de mindkét esetben súlyos, akár 10 éves börtönbüntetéssel is sújthatóak. És talán a leginkább példaértékű Svédország, ahol 2005 óta az is nemi erőszaknak számít, ha valaki visszaél a másik fél ittas vagy kábítószeres állapotával, és büntetik azt is, ha valaki álmában erőszakolja meg partnerét.

Ugyanakkor furcsa paradoxonként az ugyancsak uniós Máltán még a nőrablást is meg lehet úszni: ha valaki e cselekedet után feleségül veszi áldozatát, akkor már nem lehet felelősségre vonni — ha pedig a házasságra már a tárgyalás és az ítélethirdetés után kerül sor, akkor a kiszabott büntetést visszavonják.

(...)

Sokan éppen a rejtőzködő magatartás miatt gondolják, hogy a »nem az nem« törvény — bár fontos előrelépés — ugyanúgy nem old meg mindent, mint ahogy az »igen« sem: hiszen a hallgatás vagy az ellenállás hiánya éppen úgy nem jelent beleegyezést, mint ahogy nem tud egyértelműen igent mondani a szexre az, aki nincs öntudatánál. Jogvédők arra is figyelmeztetnek: a világ számtalan országában még súlyosabb problémákkal kell szembenéznie a társadalomnak.”

(...)

A cikk eredetileg a 2016/38. Nők Lapja 64-66. oldalán jelent meg.

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés