Ifjúságkutatás: Meddig „csendes” az Y és Z generáció?

2016. október 3. 15:00
Az Új Nemzedék Központ megbízásából megkezdődött a 2016-os ifjúságkutatás adatfelvétele. A kutatás nyolcezer 15-29 év közötti magyarországi, valamint négyezer határon túli magyar fiatalt kérdez, például a családalapításról, a munkáról, a szabadidőről, de részletesen foglalkozik a migráció kérdésével is – írja a csalad.hu.

Stabilitás iránti vágy, és annak elfogadása, hogy a világ olyan, amilyen. Így gondolkodott a 2012-es nagymintás ifjúságkutatás eredményei szerint az „új csendes generációnak” is nevezett Y és Z generáció. Most kiderül, hogy négy évvel később még mindig így látják-e a maguk körülötti világot a fiatalok. Az Új Nemzedék Központ megbízásából megkezdődött a 2016-os kutatás adatfelvétele, amely a megszokott dimenziókon túl részletesen foglalkozik a migráció kérdésével is. 

A négyévente sorra kerülő ifjúságkutatás a Magyar Kormány megbízásából készül. Az azonos módszertanra épülő, reprezentatív felmérés idén több olyan területet is vizsgál, amelyek a korábbi kutatásokhoz képest is újdonságnak számítanak. A vizsgált kérdéskörök között nagyobb szerepet kapott a migráció, bekerült az értékrendszer, az okostelefon-használat, valamint annak kutatása, hogy a fiatalok milyen példaképeket állítanak maguk elé. Újdonság továbbá, hogy a 2016-os kutatásban már megjelenik a legnagyobb magyar közösségekkel bíró határon túli területek fiataljainak véleménye is.

A 2000-es évektől kezdődő kutatássorozat sokféle trendet rajzolt ki a fiatalokról. Várható-e trendforduló? Mennyire fontos számukra az ifjúsági közösségi lét? Mit gondolnak a migrációról? Hogyan állnak a házasodáshoz, gyermekvállalás kérdéséhez? Mennyire elégedettek az életükkel? Kik a példaképeik? A Magyar Ifjúság Kutatás 2016 többek között ezekre a kérdésekre is választ ad.

Az Új Nemzedék Központ megbízásából, a Társadalomkutató Kft. által végzett kutatás terepmunkája 2016 szeptembere és decembere között folyik, amelynek során 8.000 15-29 éves magyarországi és 4.000 határon túli magyar fiatalt kérdeznek meg többek között demográfia, családalapítás-gyermekvállalás, oktatás, munka, jövedelem és vagyoni helyzet, lakhatás, egyenlőtlenségek, szabadidő, médiafogyasztás, kockázati magatartás, érték és identitás, közösségek, társadalmi közérzet témaköreiben. A kutatás gyorsjelentése decemberben várható – zárul a család.hu írása.

 
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés