Ferenc pápa: Világméretű háború folyik a házasság tönkretételére!

2016. október 4. 20:52
Grúziai útjának második napján a pápa személyesen is eszmét cserélt híveivel, köztük egy családanyával.

A Szentatyával szervezett találkozón négy beszéd, illetve tanúságtétel hangzott el: egy örmény papé, egy papnövendéké, egy fiatalemberé és egy családanyáé.

Irina, a családanya beszédében elmondta: ő maga is férjezett, két gyermek édesanyja. Miután köszönetet mondott Ferenc pápának, kifejtette: a katolikus családokat is egyre gyakrabban érinti meg a válás gondolata. A világméretű problémák, folyamatok a hagyományos értékek, így a család szentsége és általában a katolikus hit ellen hatnak. Nehézséget okoz a gyermekek hithű nevelése, sőt, az anyagi jellegű problémák miatt maga a gyermekvállalás is aggodalmat okoz a szülőknek.

Ferenc pápa Irinához intézett válaszában elmondta: „A házasság a legszebb dolog, amit Isten teremtett. A Szentírás azt mondja, hogy Isten férfit és nőt alkotott, a saját képére alkotta őket (vö. Ter 1,27). A férfi és a nő tehát egyetlen testté válnak, és így Isten képét jelentik.”

Kifejtette, hogy válás esetén maga Isten képe mocskolódik be, ezért ő és a szülők is megfizetnek a válásért. A legnagyobb kárt viszont a pár gyermekei szenvedik el.

A Szentatya elmondta, hogy a házasfelek között normális, előfordul a veszekedés, ám soha nem szabad úgy nyugovóra térni, hogy nem békülünk ki társunkkal. Nincs szükség érzelgős jelenetekre, egyszerűen csak legyünk eléggé bátrak a béküléshez. Ha pedig az ördög lép színre, és figyelmünk egy harmadik felé terelődik: azonnal kérjünk segítséget!

A pápa szerint a házaspárok elfogadással, közelséggel, kíséréssel, megkülönböztetéssel és az egyház testébe való bevonással tudják egymást segíteni. Van három kifejezés, melyek gyakori használatával nagyban megkönnyítjük életünket, ezek pedig: „Szabad?”, „Köszönöm!”, „Bocsáss meg!”. Ha a kívülről jövő „ideológiai gyarmatosítást”, a pusztító eszméket, mint amilyen a genderelmélet is, sikerül kivédenünk, és használjuk a fent említett kifejezéseket, sok problémának elejét vehetjük. Veszekedés, vita esetén törekedjünk arra, hogy még napnyugta előtt kibéküljünk házastársunkkal — foglalta össze Ferenc pápa.

(Fotó: Magyar Kurír)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés