Sokan nem vették igénybe az első házasoknak szóló kedvezményt

2016. október 4. 11:49
Sok jogosult nem vette még igénybe az első házasoknak járó adókedvezményt. De még nincs veszve semmi, utólag is lehet igényelni!

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint csaknem 29.000 házasságkötés volt 2016 első hét hónapjában, azonban mindössze 17.000 éltek az adókedvezmény lehetőségével júliusban, amelyben benne vannak a tavalyi házasságot kötők is – hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium keddi közleménye.

A tárca számításai szerint ennél lényegesen többen élhetnének a kedvezménnyel, amelyet 2015-ben vezettek be, és már az adóelőlegből érvényesíthető. Kiemelik, hogy a szabályozás szerint a házasságkötést követő 24 hónapon keresztül – de legfeljebb a családi kedvezményre jogosultság megnyíltáig – az ifjú házasok együttesen havi 5.000 forint adónak megfelelő kedvezményt érvényesíthetnek.

A kedvezmény azoknak jár, ahol legalább az egyik házastárs első házasságát köti. Az érintetteknek mindössze annyi teendőjük van, hogy a munkáltatónak leadnak egy, az adóhatóság honlapjáról letölthető adóelőleg-nyilatkozatot, ami tartalmazza, hogy kedvezményt melyikük veszi igénybe, vagy azt, hogy az összeget megosztják.

Az NGM felhívta a figyelmet arra is, hogy azoknak az adókedvezménye se veszik el, akik hónapokkal korábban házasodtak, ám csak most nyilatkoznak munkáltatójuknak. Ők majd a 2016-os jövedelemről számot adó bevallásukban kérhetik az eddig igénybe nem vett állami nászajándék kiutalását, beszámítását vagy átvezetését.

(MTI)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés