Ismét lesznek szociális munkások az óvodákban, iskolákban

2016. október 7. 13:41
Közelebb kell vinni a klasszikus szociális munkát végző segítőket a családokhoz, ezért lesznek jelen az óvodákban és az iskolákban 2018-tól – mondta a szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

Nyitrai Imrét az M1 aktuális csatorna műsorában a család- és gyermekjóléti központok számára kiírt pályázatról kérdezték, amelynek célja az óvodai és iskolai szociális segítő tevékenység fejlesztése.

A politikus elmondta, hogy korábban az iskolákban voltak gyermekvédelmi felelősök, ám ezt a kötelező feladatellátást az akkori kormány megszüntette. A klasszikus szociális munkát akarják most ismét minél közelebb vinni a családokhoz a szociális segítő feladat újbóli bevezetésével.

Könnyű belátni, hogy annál nagyobb sikert lehet elérni ezen a területen, minél fiatalabb korban tudnak segíteni a gyermekeknek a felzárkózásában vagy a családi problémák megoldásában – mondta a politikus.

A pályázaton új kollégák alkalmazásával lehet indulni, az elnyerhető összeg a felvenni tervezett segítők számától, a járás méretétől, valamint attól függ, hogy a pályázó központ hány intézményi kapcsolatot tart fenn. A pályázat a legfejletlenebb régiók felé nyit, mert először ott akarnak segíteni, ahol a legnagyobb szükség van rá.

A pályázat egyik célja, hogy mire 2018-ban minden gyermekjóléti központ számára kötelezővé válik a szociális segítő alkalmazása, addigra egy útmutatókkal, protokollokkal körbebástyázott feladatcsomag álljon rendelkezésre.

Nyitrai Imre bízik abban, hogy a pályázat már tavasszal eredményeket produkál, de legkésőbb a 2017 szeptemberében kezdődő tanévben minden pályázónál elindul a feladatellátás, és így egy teljes tanéven keresztül gyűjthetik a tapasztalatokat.

(MTI)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés