Ne aggódj, senki nem látott még pelenkás tizenévest!

2016. október 8. 22:21
Heilmann Anna | Király Anikó
Családháló
A szobatisztaság rejtelmeiről kérdezte a Családháló Király Anikót, a Ficserke Családi napközi vezetőjét és Heilmann Anna háromgyermekes édesanyát. Interjú.

„Elkerülhetetlen minden kisgyermekes családnál, hogy eljön az az idő, amikor szobatisztaságra kell nevelnie gyermekét. Arról, hogy mikor jön el ez a pillanat és mikortól aggódjunk, ha még mindig pelenkás a csemeténk, mindezekről Király Anikóval a Ficserke Családi napközi vezetőjével és Heilmann Anna háromgyermekes édesanyával beszélgettünk.

Családháló: Többgyermekes édesanyaként mi a tapasztalatod?

Heilmann Anna: Ez szerintem egy nagyon kényes téma, hiszen változó, hogy melyik gyereknél mikor következik el az átszokásnak az ideje. Nálunk, hogy saját példával éljek: nagyon korán elkezdett Boróka beszélni, és vártam, hogy átszokik a pelenkáról, és ez nem történt meg. Egyre jobban vártam, én is egyre idegesebb lettem, hogy még mindig nem pisil bilibe. Azóta sem. Illetve érdekes, mert amikor átmegyünk az óvodába a beszoktatásra, akkor a kis toaletteket előszeretettel használja, de otthon nem.

CSH: Anikó, szakemberként, hogy látod? Mit tanácsolnál Annának?

Király Anikó: Úgy vélem minden szülőnek türelmesnek kell(ene) lennie ezzel kapcsolatban, ez ugyanis egy ugyanolyan készség, mint például a járni tudás, a beszéd kezdete. Minden gyereknél máskor jön el az a pont, hogy ez a gyerek készen áll az adott helyzetre. Általában 18-30 hónapos kor között jön el az ideje annak, hogy a kisgyermek leszokik a pelenkáról és szobatiszta lesz, de természetesen vannak olyan tényezők, amik befolyásolják ezt, amikor például már azt hisszük, hogy szobatiszta és akkor egy olyan helyzet áll fent, hogy megszületett mondjuk a kistestvér, akiről gondoskodnak otthon, látja, hogy őt pelenkázzák, ez lehet egy olyan tényező, ami nem segíti elő a szobatisztaságot.

(...)

CSH: Mi történik, ha valaki 30 hónapos kor után sem lesz szobatiszta?

KA: Teljesen egyéni, ahogy említettem a leszokás. Három év körül a gyermekek nagy része már óvodába, közösségbe kerül, és ott elvárás, hogy szobatiszta legyen a gyerek. A délutáni alvásoknál vagy éjszaka még teljesen normális, hogy pelenkát hord, mert bepisil a hosszú alvásidő miatt. Ha visszatérő és a későbbi korban is tapasztalható a probléma és a gyermek nem szokik át teljesen, akkor érdemes szakemberhez fordulni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában