Gyermekek alvási szokásai a nagyvilágban

2016. október 16. 22:06
Szülőként az ember hajlamos azt hinni, hogy csak ő kénytelen közelharcot folytatni azért, hogy ágyba dugja a gyerekeit, így aztán mindig némi megkönnyebbülést jelent arról olvasni, hogy más is így van ezzel. Ennél már csak az az érdekesebb, amikor kicsit körülnézhetünk a nagyvilágban, hogy máshol hogyan megy ez. A család.hu összeállítása.

Franciaország

A franciáknál akkor jön el a lefekvés ideje, amikor a gyerekek elkezdik zavarni a szülőket. Persze mint minden általánosításban, ebben is lehet kivételeket találni (és ez a listán szereplő minden ország esetében így lesz), de azt azért elmondhatjuk, hogy a franciák elég lazán kezelik a lefekvés időpontját. Kelni ugyan korán kell (a suli ott is 8 órakor kezdődik), de a gyerekek viszonylag sokáig fent maradhatnak – ha nem zavarják a szülőket, ugye.

Oroszország

Anno az egykori Szovjetunióban is volt némi nyomás a családokon a lefekvés idejét illetően – Magyarországon emlékszünk még az Esti mesére, a tévémacira, és a többi, „a gyereknek ágyban a helye” üzenetet közvetítő dologra –, ám ez az utóbbi évtizedekben megváltozott. Manapság az orosz gyerekek akár este 11-ig is fent vannak. Más kérdés, hogy másnap reggel 8-kor már ott is várja őket a suli, tehát olyan nagyon nem érdemes sokáig kukorékolni.

Dél-Korea

Az OECD egy nem is olyan régi jelentésében Dél-Koreát hozta fel rossz példaként, mint ahol a legkevesebbet alszanak az emberek a fejlett országok közül. Valóban, a 7-8 óra nem tűnik soknak, ráadásul a kevés alvás már viszonylag fiatalon kezdődik, hiszen a dél-koreai gyerekeknek reggel fél 8-kor kezdődik a suli, és nem is ér véget délután 4-ig. Miként az sem ritkaság, hogy utána azonnal mennek tovább különórákra, tanfolyamokra, stb., ami így egészen estig elhúzódhat. Azért tegyük hozzá, ezt azért mi is ismerjük... Ami igazán döbbenetes, hogy sok dél-koreai gyerek csak bőven éjfél után kerül ágyba.

Ausztrália

Bezzeg az ausztrálok! A nyugati kultúrkörben alighanem ők fekszenek le leghamarabb. Ez alól természetesen a gyerekek sem kivételek, így aztán a legtöbbnek simán megvan a napi 9,5 óra alvása.

Nepál

Nepál önmagában is rendkívül érdekes hely, igaz ez az alvási szokásokra is. Egyrészt rendkívül korán fekszenek, a gyerekek nem sokkal napnyugta után (este 8 óra magasságában) már ágyban vannak. Az iskola csak délelőtt 10 órakor kezdődik. Ám mielőtt elkezdenénk irigyelni őket, gyorsan eláruljuk, hogy a szegényebb családokban a gyerekek hajnali 4-kor kelnek (!), hogy elvégezzék a ház körüli munkákat, majd amikor az iskola délután 3 óra körül véget ér, hazamennek és tovább segítenek a szülőknek.

Egyiptom

Az egyiptomiak érdekesen osztják be az alvásidőt, hiszen éjszaka csak nagyjából 6 órát alszanak, ám délután erre még rátesznek kettőt, nyilván amolyan szieszta jelleggel. Az iskola fél 8-8 körül kezdődik.

Kuba

A kubai gyerekeknek nem könnyű az életük, hiszen már 7 órakor iskolában vannak, és egészen délután fél 5-ig ott is maradnak. Igaz, ebben déltől van egy kétórás pihenő, ami el is kél, tekintettel a hőségre. Amikor hazaérnek, akkor jönnek a házik, a vacsora, aztán az alvás - zárul a család.hu összefoglalója

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés