Egy ötlet, amivel a születési rendellenességgel élő gyerekek pillanatok alatt szuperhősök lesznek

2016. október 21. 11:38

Haszon Zsófia | Katz Dávid
24.hu
Az e-NABLE Magyarország csapata országosan egyedülálló önkéntesmunkát végez: végtaghiányos gyerekeknek terveznek és készítenek kézprotéziseket 3D nyomtatással.

”„A végeredmény távolról sem akar hasonlítani egy valóságos emberi végtagra, de nem is valami high-tech cucc, amit a gondolatainkkal irányíthatunk.

A színes, mintás, különböző formájú robotkezekért szó szerint megőrülnek az óvodások, épp annyira rajonganak érte, mint egy különleges és menő játékért.

Samunak, a hatéves óvodásnak legalábbis ez a tapasztalata. Barátai reakciója után érdeklődve megtudtuk, hogy piros világító »robotkeze« osztatlan sikert aratott a csoportban. Több napig a csodájára jártak.

(...)

Az óvodás kisfiú az e-NABLE Magyarország csapatától kapta Vasember kezét. Az önkéntesekből álló szervezet olyan gyerekeknek segít, akik valamilyen születési rendellenesség vagy baleset következtében végtaghiánnyal élnek. 3D nyomtatásos technikával készítenek műkezet a gyerekeknek, természetesen ingyen. Küldetésük a kicsik pozitív testképének kialakítása, az önbizalom erősítése.

Eddig közel egy tucat kisgyereknek segítettünk, és mindegyikük borzasztó boldog, büszkén viselik a kezüket. Persze eleinte van egy kis izgalom és távolságtartás, de ahogy beszélgetnek a protézist már használó társaikkal, rögtön felbátorodnak. Először általában a színt választják ki, aztán szépen lassan rájönnek, hogy elereszthetik a fantáziájukat, és szinte bármit kitalálhatnak. A szuperhősök nagy slágernek számítanak, de legutóbb egy kislány dinoszaurusz kezet kért tőlünk — meséli a tapasztalatokat Dobi Dóra, önkéntes.

 

Az e-NABLE nevű non-profit szervezet 2013-ban alakult az Egyesült Államokban. Majd egy évre rá Magyarországon is követték a jó példát — folytatja Dóra.

Az ötlet abból az alapgondolatból született, hogy a gyerekek gyorsan nőnek, ezért szükségük van egy gyors, igények szerint alakítható és legfőképp olcsó protézisre.  

Egy 3D nyomtatással készült »robotkéz« bekerülési költsége nagyjából 1500 forint, szemben mondjuk egy sima kozmetikai alkarprotézissel, aminek hozzávetőlegesen 150 ezer forint az összértéke. Utóbbit támogatja az OEP, de még így is dupla annyiba kerül, mint a 3D nyomtatott változat.

(...)

Az e-NABLE csapata tavaly még vállalkozásokat, magánszemélyeket keresett, akik vállalták, hogy 3D nyomtatással segítik a végtaghiányos gyerekeket. Mostanra azonban az önkéntes hálózat közel 40 fősre bővült, cégek és magánszemélyek is segítenek nekik a tervezésben és a nyomtatásban. Kapacitás tehát akad bőven, most már csak az kell, hogy a szervezetnek minél többfelé híre menjen.”

(...)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés