Örökbe fogadhatják párjuk gyermekeit Csehországban a melegek

2016. október 24. 16:44
Bővíti a bejegyzett homoszexuális párok jogait a cseh kormány, így a jövőben örökbe fogadhatják egymás gyermekeit a párok. A kormány célja, hogy megerősítsék a családi kapcsolatokat a bejegyzett partnerek családjaiban. A módosítást még a parlamentnek is meg kell szavaznia, de ott a kormánypártok többsége biztosított. A javaslattal egyébként a csehek 58 százaléka egyetért, de a melegek általános örökbefogadását is a csehek 45 százaléka támogatja.

Örökbe fogadhatják partnerük gyermekét a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő homoszexuális emberek a jövőben Csehországban. A homoszexuálisok bejegyzett partnerségéről szóló törvény módosításának tervezetét hétfőn fogadta el a cseh kormány. A kormány módosító javaslatát ugyan a parlamentnek is el kell még fogadnia, de miután a kormánykoalíciónak mindkét házban többsége van, ennek nagy valószínűséggel nem lesz akadálya. 

A Jirí Dienstbier és Jirí Pelikán, az emberi jogi, illetve az igazságügyi miniszter által közösen kezdeményezett javaslat célja „megerősíteni a családi kapcsolatokat a bejegyzett partnerek családjaiban”. „A javaslat gyakorlati problémákat old meg. Eddig ugyanis az a személy, aki jogilag nem volt a gyermek szülője, partnere felhatalmazása nélkül például nem vihette a gyermeket orvoshoz, vagy nem vehette ki az óvodából. A jövőben ez lehetővé válik” – indokolta a kezdeményezést Jirí Dienstbier újságírók előtt. „Amennyiben a biológiai szülő meghal, a gyermeket jogviszony fogja fűzni a másik partnerhez, s nem kell a kiskorút azonnal árvaházba küldeni” – tette hozzá a miniszter.

A homoszexuálisok bejegyzett élettársi kapcsolatát lehetővé tevő törvény 2006. július elsején lépett életbe Csehországban. Azóta összesen mintegy háromezer azonos nemű kapcsolatot legalizáltak. A bejegyzett partnerek „válása” nagyon ritka. A csehországi homoszexuális párok a kimutatások szerint mintegy ezer gyermeket nevelnek, s a szakértők vizsgálatai szerint ezeknél a gyermekeknél nem tapasztalható semmiféle „szexuális rendellenesség”.

Egy országos felmérés szerint a törvénymódosítással a megkérdezettek 58 százaléka ért egyet. Az idegen gyermekek homoszexuális párok által történő örökbefogadását a csehek 45 százaléka támogatja. Ez mindkét esetben nagyjából duplája a tíz évvel ezelőtti támogatásnak. 

A kormányéhoz hasonló törvénymódosítást nyújtott be a képviselők egy csoportja is. A júniusi parlamenti vita a témában nagyon élénk és indulatos volt, s a javaslatot akkor határozat nélkül elnapolták. (MTI)

Összesen 53 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Teljesen igazad van. De amiket mondasz, azok csak tények. Azok pedig arra valók, hogy erőszakot tegyen rajtuk a meleg-ideológia.

Csak a gyerek érdekei számíthatnak az örökbefogadásnál. Ez elvileg azt is jelentheti, hogy meleg fogadjon örökbe, de távolról sem szükségképpen. A kérdésben az eset összes körülményének mérlegelésével a bíróságnak kellene döntenie.

Egyébként egyre kevésbé ellenzem a melegházasság elismerését. Egy kikötésem mindenképpen volna, hogy az intézményt nevezzék néven, és a hivatalos okmányokban is melegházasságként tüntessék fel.

Ez a baj: kisujjadat nyujtod, kell az egesz karod.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés