Irány a középiskola!

2016. október 26. 22:25

Budácsik Éva
Mandiner.család

Nyolcadikos lett. Elrepültek az évek, emlékszem nem is olyan régen, a család agyára mentem az első osztályba indulóm első napi fotóival.

Mondtam én, hogy szép emlék lesz, és hogy az öltözködés is fontos pillanata az első tanítási napnak, sőt az iskola kapujának átlépése is az. Akkor senki nem gondolta, hogy ma jót nevetünk azon, hogy visszaültetem a gyereket az autóba, mert elvétettem a kiszállás pillanatát.
 
De hol van már az első osztály? Hol vannak az alsós évek? Majdnem akkora, mint én, elvesztette babás, kisgyerekes formáját. Csudaszép kamaszlány lett belőle, a 14 éves kor összes előnyével és hátrányával.
 
É most itt van az iskolaválasztás is. Nem gondoltam néhány éve azt sem, hogy azt fogom mondani, hogy szerencsések azok, akiknek 8 vagy hat osztályos gimibe járnak a gyerkőcei. Bár az izgalmakat valószínűleg nem lehet megúszni, de talán még kamaszkor előtt lehet kezdeni az új iskolában. Nem tudom, utólag talán mindenki okos. Nekem és sok-sok ezer szülőnek most, itt kell jól dönteni.
 
Az elmúlt néhány hónapban körbejártam a témát, túl vagyunk szülőiken és iskolalátogatásokon. Kaptam ilyen-olyan tippeket, ötleteket, taktikákat.
 
Erre jutottam:
 
1. Tájékozódjunk ismerősöktől, interneten. Az első dolog, amit már 7. osztályban megteszünk és tegyünk is. Minden lehetőséget ragadjunk meg, hogy valamilyen képet alakítsunk ki az iskolákról. Nézzük meg a honlapot, olvassuk el, amit csak lehet. Közben gondolkozzunk, hogy milyen tagozatok jöhetnek szóba. Kicsit macerásnak és eszelősnek tűnhet, de ha nincs konkrét elképzelés, sokat segít, ha készítünk egy listát a lehetséges iskolákról.
 
Minden évben felkerül az internetre a 100 legjobb középiskola, érdemes ott is szétnézni. Ez arra is jó, hogy a választott iskolákat nagyjából besoroljuk. Megjegyzem azért, hogy remek iskolák vannak a 100-as listán kívül is. Sőt, lássuk be, esetleg külön előnyös is lehet, ha nem erről a listából választunk...
 
2. Beszélgessünk a gyerekkel. Na, igen, ez az, amit sosem lehet megúszni. Szerencsés dolog, ha a gyerkőcnek van valami elképzelése arról, hogy mit szeretne. Kevesen vannak azonban, akik ekkorra céltudatosan néznek az iskolaválasztás elé. Próbáljuk megkérdezni mi az, amit szeretne és mi az, amit biztosan nem.
 
3. Menjünk el az iskolákba. Érdemes az áhított iskolába ellátogatni a 7. osztályossal. Ugyan nem biztos, hogy egyből megfogja majd a dolog, de legalább látja, hogy miről is beszélünk. Ugyanakkor nem érdemes 10 iskolába elmenni. Ha jól „listáztunk”, mostanra már van 3-4 olyan intézmény, ami biztosan tetszik. Reménykedjünk, hogy a személyes benyomás is pozitív lesz.
 
4. Készítsük fel a felvételire a gyereket. A legtöbb iskolában szükség van arra, hogy a központi felvételit megírja a jelentkező magyar és matematika tantárgyakból. Az előző évek feladatai letölthetők az internetről a megoldó kulcsokkal együtt, így akár otthon is készülhetünk. Többféle előkészítő, és felkészítő foglalkozás elérhető országszerte, ezek közül is érdemes válogatni. A fő szempont itt is az, hogy az egyenletes terhelésre törekedjünk!
 
5. Beszéljük meg az osztályfőnökkel! Nagyon fontos, hogy a gyereket tanító tanárokkal is beszéljünk. Ők látják iskolai munkáját a kamaszunknak. A mi otthoni és az iskolában tapasztaltak együtt alakítanak ki reális képet arról, hogy milyen iskolákban érdemes gondolkodnunk.
 
Mostanra már nagyjából mindenkinek van valami elképzelése a jövőről. Figyeljünk oda: nagyon fontos döntést kell hozni, mely a gyermek életét nagyban befolyásolja majd. De azért ne taktikázzuk túl és próbáljunk – amennyire csak lehet – nyugodtak maradni!
 
6. Végül néhány fontos időpont a 2016-2017-es felvételiről:
2016. december 9. Jelentkezés a központi írásbeli vizsgára
2017. január 21. Írásbeli felvételi vizsga a választott intézményben
2017. január 26. Pótló írásbeli felvételi
2017. február 15. Jelentkezési lapok kitöltése
2017. április 26.  A felvételről szóló értesítések kiküldése

 

A bejegyzés trackback címe: https://csalad.mandiner.hu/trackback/25993

Partnereink: