Országos műveltségi vetélkedő Kodály Zoltán tiszteletére

2016. október 26. 13:43

Többfordulós országos műveltségi vetélkedővel tisztelegnek Kodály Zoltán életműve előtt a megyei jogú városok általános és középiskolái, valamint alapfokú művészetoktatási intézményeinek részvételével.

Krucsainé Herter Anikó kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár a versenyről tartott keddi sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy 2017-ben ünnepeljük Kodály Zoltán születésének 135. évfordulóját és emlékezünk halálának 50. évfordulójára.

Hozzátette: Érd városa és az ottani Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola szervezésében megvalósuló Országos Kodály Zoltán Műveltségi Vetélkedő kiváló lehetőséget teremt arra, hogy az általános és a középiskolás diákok is megismerhessék Kodály életművét. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a versenyt 1 millió forinttal támogatja.

Az intézményi, majd a városi elődöntők után a területi döntőket Érden májusban, az országos döntőt a Müpában rendezik júniusban – mondta el Rápli Györgyi zenepedagógus, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége elnökhelyettese a sajtótájékoztatón.

A szeptemberben meghirdetett játékra 20 megyei jogú város 68 iskolája jelentkezett, így összesen 762 diákot mozgat meg a négyfordulós megmérettetés. A versenyen a megyei jogú városok általános és középiskoláinak, valamint alapfokú művészetoktatási intézményeinek 5-8. osztályos tanulói vehetnek részt hat fős csapatokkal – ismertette a részleteket Rápli Györgyi, hozzátéve: a játék szakmai anyagát Varga Károly nyugalmazott főiskolai tanár állítja össze.

Kodály Zoltánné Péczely Sarolta énekművész elmondta, hogy Kodály Zoltán életében a tanítás és a tanulás központi szerepet töltött be, magát és másokat is tanított, ebben egészen kivételes eredményeket ért el.

Szőnyi Erzsébet zeneszerző hangsúlyozta: a versenyen résztvevő, zene iránt érdeklődő fiatalok még jobban elmélyedhetnek a témában, s ezáltal annyit gazdagodhatnak, hogy annak az eredményeit egész életükben tovább viszik magukkal.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://csalad.mandiner.hu/trackback/25969

Partnereink: