Novák Katalin: Magyarország élen jár a tehetséggondozásban

2016. október 28. 22:55
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára szerint Magyarország úttörő, kezdeményező és elöljáró szerepet tölt be az európai tehetséggondozásban.

Novák Katalin az Európai Tehetségsegítő Hálózat pénteki budapesti találkozójának megnyitója előtt a sajtó képviselőinek elmondta, Magyarország volt a kezdeményezője annak, hogy európai szinten is foglalkozzanak a tehetséggondozással, ugyanis 2011-ben, amikor Magyarország volt az Európai Unió soros elnöke, kezdeményezték, hogy legyen egy európai szintű összefogás.

Az államtitkár kiemelte, a magyar kormánynak nagyon fontosak a tehetségek, ezért évről-évre egyre többet áldoz erre a célra, a Nemzeti Tehetség Program évente már 2,8 milliárd forintból gazdálkodhat.

Novák Katalin úgy fogalmazott: „példát adhat” más államoknak az, hogy Magyarországon lehetőség van felajánlani a személyi jövedelemadó egy százalékát a Nemzeti Tehetség Program támogatására. Ezt egyre többen meg is teszik, 2009-hez képest 2016-ban már hétszer annyian ajánlották fel az egy százalékukat, ez 350 ezer embert és 1,4 milliárd forintos támogatást jelent – fűzte hozzá.

Magyarországon nagyon színvonalas tehetséggondozás folyik nagyon jó szakemberekkel, így a találkozóra érkező, tehetséggondozással foglalkozók tanulni is jöttek – hangoztatta. A 2011-es, a magyar uniós elnökségi program részeként megrendezett, a tehetséggondozásra fókuszáló konferencián merült fel az Európai Tehetségközpontok létrehozásának az igénye. A konferencia zárónyilatkozatában a részvevők egy budapesti központú Európai Tehetségközpont létrehozását javasolták, hogy elősegítse, szervezze és ellenőrizze a közös európai tehetségsegítő tevékenységeket.

Az Európai Tehetségsegítő Hálózat – a 2012-ben létrejött Budapesti Európai Tehetségközpont jelentős közreműködésével – hivatalosan 2015 szeptemberében alakult meg 14 taggal. Az Európai Tehetséggondozó Hálózat fő csomópontjai a – koordinációt szolgáló – tehetségközpontok, csomópontjai pedig a tehetségpontok.

Az alakulás óta már 17 országból 19 tehetségközpont csatlakozott a hálózathoz, ezekből kettő – Peru és India – úgynevezett Európán kívüli „társult” központ. A hálózatnak mára – a tehetségpontokkal együtt – 38 országból mintegy 300 tagja van.

A pénteki találkozón 15 ország tehetséggondozó szakemberei vesznek részt. A rendezvényen öt új tehetségközpontot avattak, amelyek Dániában, Görögországban, Németországban, Indiában és Peruban vannak.

(MTI)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés