Jót tesz a háziállat a személyiségfejlődésnek

2016. október 31. 20:31
A legtöbb család életében elérkezik a pillanat, amikor a gyermek kisállatért kezdi nyúzni a szülőket. Miért jó, ha megosztjuk otthonunkat egy-egy szőrös, tollas, netán pikkelyes lakótárssal? A család.hu írásából kiderül!

A gyermekek szívesen osztják meg életterüket kisállatokkal. Előszeretettel gyűjtenek be és visznek haza katicabogarat, tücsköt, gyíkot. Ebben a józan szülői akarat akadályozza meg őket. Az állatokról gondoskodni ugyanis nagy felelősség, de aki erre hajlandó, az a gyerekével is jót tesz, mivel számos pozitív hatása van az állattartásnak a gyermek személyiségére.

Vásárlás előtt latolgassunk

Sok szülő nem feltétlenül fogadja őszinte mosollyal, amikor kisgyereke komolyan közli vele, hogy állatot akar tartani otthon. Ráadásul ma már nem mindenki kutyát vagy macskát szeretne, nagyon népszerű a degu, a kaméleon, a kígyó, a patkány, a sün és az egér is az állatkereskedésekben. Az állattartás felelősség, ezért szülőként, ha beleegyezünk is valamelyik kisállat elhozatalába, gondoljuk végig, hogy magunknak mit választanánk; mivel egy óvodás, vagy kisiskolás úgysem tudja elvégezni maradéktalanul az állat körüli tennivalókat (már a sokszor az eltérő időbeosztás miatt sem) napi szinten.

A szülőknek azt is latolgatniuk kell, hogy mennyi pénzbe kerül az állattartás, a táplálék, az akvárium, terrárium, fémkalitka és a kiegészítők. Mennyi időt vesz igénybe a napi gondozási feladat, kell-e sétáltatni az állatot, vegyünk-e neki társat, nem zavarjuk-e vele a szomszédokat, lesz-e elég helye a lakásban, és mindezt a helyzetet hány hónapig/évig kell fenntartani.

Minden kisállatnak más a gondozási igénye

A gyermekek általában 3 éves koruktól képesek arra, hogy megértsék az állattartás alapjait. Ha a szülők partnerek ennek megtanításában és eltökéltek az állatvásárlásban, akkor igyekezzenek megbízható állattartót felkeresni. Kutyát, macskát hozhatnak menhelyről, ismerőstől vagy fajtatiszta állatot törzskönyvvel tenyésztőtől. Érdemes tudni, hogy a keverék négylábúak kevésbé hajlamosak a megbetegedésre, szemben fajtatiszta társaikkal. A kutyát naponta háromszor, de legalább kétszer ki kell vinni sétáltatni, ha nem kertben tölti a mindennapokat. Igényli a teret, az odafigyelést, a játékot, a mozgást, csakúgy, mint a macska.

Rengeteg törődést igényel a gyermekek körében egyre közkedveltebb törpenyúl is. Az egy négyzetméteres ketrecét hamar belakja, sőt, még szobatisztaságra is nevelhető. Remek társ a mindennapokban, de ha nagy szabadságot kap a lakásban, sok kárt tehet, mert minden kábelt, zsinórt, papucsot megrágcsál. A degu például 6-8 évig eléldegél, míg egy törpehörcsögöt másfél-két évig gondozhatunk, és mindegyikük remekül tűri az emberi simogatás nélküli hosszabb időszakokat, főleg ha van egy-két társuk, búvóhelyük és a mozgási energiájuk levezetésére szolgáló néhány játékuk.

Persze, választható valamilyen egzotikus hüllő, vagy ízeltlábú is, amelyek kinézetre nem túl bizalomgerjesztők, ellenben a gondozás területén kifejezetten igénytelenek. Egy gekkót vagy egy gőtét nem kell sétáltatni, elég egy nap csak egyszer etetni, míg a madárpók kibír egy hetet is táplálék nélkül. A gondoskodást meghálálják ők is, utóbbi akár húsz évig is a család büszkesége lehet. A szakemberek viszont szigorúan csak 12 év fölöttieknek ajánlják az ilyen állatok tartását.

Aki a legegyszerűbb utat keresi, annak az állatkereskedésekben a díszhalat ajánlják. Sokszor nem olcsó egy-egy faj, de legalább látványosak, csendesek, tartásuk pedig nem igényel nagy szakértelmet. Persze az akvárium, a növényzet és a kellékek tisztán tartására oda kell figyelni.

A gondoskodás előnyei

A háziállatok közelsége rengeteg előnnyel bír a gyermekek személyiségére nézve. Ha másért nem, ezért mindenképpen érdemes megpróbálkozni az állattartással. Ilyen pozitívum, hogy a gyerek megtanulhatja, mi a valódi felelősségvállalás, nagyobb tanulási motivációja lesz, fejlődik a gondolkodása, kiegyensúlyozottabbá válik a viselkedése, félelmei enyhülhetnek, miközben megtanulja a türelmet, az empátiát és a toleranciát, valamint megtapasztalhatja (a kutyatartás esetében) a hűséget, a ragaszkodást, az elfogadást és a feltétlen szeretetet. A kutyához, macskához beszélhet, felolvashat nekik, oldva ezzel a benne rejlő feszültséget.

Egy brit kutatás szerint a gazdákra a kis kedvenceik rendkívül jó hatással vannak érzelmileg, mentálisan és fizikailag, míg egy ausztrál kutatóintézet megállapította, hogy a kisállat-tulajdonosoknak alacsonyabb a vérnyomásuk, hamarabb épülnek fel a sebészeti műtétekből és kisebb kockázattal fordul elő náluk szív- és érrendszeri betegség, mint azoknál, akiknek nincs állatuk. Egy házi kedvenc segíti a családi kapcsolatok erősödését, sőt, az ismerkedést is, egy kutyát sétáltatva vagy kutyás programon ugyanis jóval könnyebb barátokat szerezni. Ezek az élmények aztán jó beszédtémául szolgálhatnak az iskolában, óvodában, könnyítve a kommunikációt és elősegítve a társas kapcsolatokat — írja a család.hu.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés