Szavalással ünnepelték világszerte a magyar nyelv napját

2016. november 11. 23:42
Közös szavalással ünnepelték magyarországi, határon túli és a diaszpórában élő magyar anyanyelvű óvodások a magyar nyelv napját.

A magyar nyelv napjához kapcsolódó közös versmondást idén ötödik alkalommal rendezték meg – emlékeztetett Hammerstein Judit, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára, a központi esemény házigazdája, hangsúlyozva: örömmel tölti el, hogy a központi rendezvénynek most a Balassi Intézet ad otthont, hiszen az intézményre a magyar nyelv szentélyeként is lehet tekinteni.

Az óvodásoknak azt kívánta, hogy soha ne veszítsék el azt a „különleges, mágikus kapcsolatot” a magyar nyelvvel, amely csak a gyerekek sajátja, és amelyet csak azok képesek megőrizni, akik felnőttként maguk is költővé válnak.

Pánczél Károly, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának elnöke felidézte, hogy 2011-ben egy országgyűlési határozat nyilvánította november 13-át a magyar nyelv napjává, hiszen a nyelv „a magyarság legfontosabb összetartó ereje és a magyar identitás lényege”. Mint mondta, a dátum arra utal, hogy 1844-ben ezen a napon nyilvánította a pozsonyi országgyűlés a magyar nyelvet hivatalos államnyelvvé. Köszönetét fejezte ki azoknak a szülőknek, akik a határon túli területeken is magyar nyelvű óvodába és iskolába íratják gyerekeiket, illetve azoknak a családoknak, akik távoli országokban is fontosnak tartják gyerekeik magyar nyelvű oktatását.

Hanczár János, a rendezvény főszervezője elmondta, hogy az első évben, 2012-ben nagyjából 1.000 gyerek részvételével szervezték meg az eseményt, amely azt a célt tűzte ki, hogy a világ minden táján élő magyar nyelvű óvodások ezen a napon ugyanazokat a verseket ugyanolyan sorrendben, egyszerre szavalják el. A második évben már 5.000-en, a magyar óvodások mellett, felvidéki és erdélyi csoportok is részt vettek a szavalásban, 2014-ben pedig tízezer gyerek szavalt együtt a rendezvény keretében. Tavaly az előző évi résztvevőszám megduplázódott a határon túli területek, illetve a tengeren túli és más diaszpórákban élő óvodások csatlakozásának köszönhetően. Az idei részvételről még nem tudott pontos adatot mondani, azonban reményét fejezte ki, hogy idén is sikerült megduplázni a tavalyi résztvevőszámot.

A Balassi Intézetben, ahova az interneten keresztül egy kézdivásárhelyi óvodát is bekapcsoltak, több mint száz óvodás szavalt együtt.

(MTI)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés