Legkedvesebb összesküvés-elméleteim a „modern apasággal” kapcsolatban

2016. november 14. 15:35

Léder László
Mandiner.család
A téma tapasztalataim alapján sok félreértésre ad okot. A tisztánlátás elősegítésének szándékával számba vettem az aktív, családközpontú apasággal kapcsolatban leggyakrabban elhangzó ellenérveket és városi legendákat.
Minden kétséget kizáróan hazánkat is elérte a fejlett nyugati országok „apa-forradalma”. Úgy tűnik, közel száz év kerülőút után lassan rádöbbentünk: apák nélkül nem lesz lehetséges az európai és észak amerikai családok régóta áhított stabilizálása és ezzel az érintett társadalmak elöregedésének – legyünk reálisak – megfelelő lassítása.
 
A téma azonban tapasztalataim alapján sok félreértésre ad okot. A tisztánlátás elősegítésének szándékával számba vettem az aktív, családközpontú apasággal kapcsolatban leggyakrabban elhangzó ellenérveket és városi legendákat.
 
1. Szét akarják verni a magyar családokat (libsi összeesküvés)
 
Nos, a magyar családok sok ütést kaptak az elmúlt évtizedekben, de a felmérésekből úgy tűnik a magyaroknak még mindig fontos a család, a házasság, és a gyermekvállalás. Az is jól látszik, hogy ennek sok akadálya van. Egyik fontos akadálya éppen az, hogy az apák szerepe nagyjából a pénz kitermelésére korlátozódik, amíg az anyák egyedül viselik a gyermeknevelés összes örömét és kínját. Az apák „visszacsempészése” a magyar családokba a magyar nemzet elemi érdeke. Hozzájárulhat a válások számának csökkenéséhez és a kívánt gyerekek megszületéséhez.
 
2. Konzervatív fordulat (népi-keresztényi összeesküvés)
 
Az aktív apaság egyik legfontosabb mondanivalója, hogy ahány ember, annyiféle apatípus képzelhető el. Konzerv apasági recept helyett az apáknak aktív gyermekneveléssel kell megtalálniuk saját feladatukat. Az aktív apaság ezzel egyidőben sokban segíti az anyák munkapiaci esélyegyenlőségét, általában a férfi-női modern munkamegosztás igazságosabb kialakítását. A modern apaság nem korlátozódik a hagyományos családmodellre. Aktív apának lenni partneri együttélésben vagy mozaik családban éppúgy lehetséges és fontos is.
 
3. A cél a férfiak elnőiesítése (feminista összeesküvés)
 
Az apaság kutatások egyik legizgalmasabb területét az apa-fiú ,illetve az apa-lány kutatások alkotják. Az eredmény könnyen értelmezhető, mégis megdöbbentő. Egy apának  azon kívül, hogy  a gyermekeit szereti és aktívan részt vesz az életükben nem kell túl sokat tennie azért, hogy a fiából férfi, a lányából pedig egészséges nő legyen. Az aktív apa hiánya azonban egyértelműen összefüggésbe hozható azzal, hogy egy fiú zavaros férfi identitással, egy lány pedig sérült nőiséggel indul neki az életének. Úgyis mondhatjuk: az aktív apák gyermekeik szemében inkább tűnnek férfiasnak, mint mondjuk a macsóskodó hétvégi apák. Röviden: az aktív, gyermekeivel törődő apa határozottan férfias viselkedés.
 
4. Modern hülyeség, skandináv nyávogás (gazdagok összeesküvése)
 
Amit ma modern apaságnak nevezünk, a kutatások szerint korántsem modern jelenség. Az adatok szerint az európai családokban 150-200 évvel ezelőtt (és nagy valószínűséggel azt megelőzően is) az apák határozottan részt vettek gyermekeik nevelésében. Az apátlanság tehát az a modern jelenség, társadalmi baleset vagy zsákutca, amitől jó lenne minél előbb megszabadulnunk, mindannyiunk, de elsősorban is gyermekeink jövője érdekében.

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Minden remek. Csak akkor azt nem értem, hogy miért van szükség arra az ordas hazugságra, hogy Franciaországban és Svédországban azért magasabb a gyerekszám, mert a nők munkába álltak. Mert egyértelmű, hogy a muzulmán nagycsaládokban magas a születésszám és ez emeli az átlagot.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában