Kíméletesebb lesz a gyerekek kihallgatása

2016. november 26. 0:18
A múlt héten átadták Szombathelyen hazánk első olyan komplex kihallgató, vizsgáló és terápiás gyermekvédelmi részlegét, mely az erőszak áldozatává vált gyermekek biztonságos kezelését szolgálja. Közép-Kelet-Európában mindössze két ilyen intézmény van. Izlandon 1998-ban indították el a programot, azóta látványosan csökkent a sérült gyermekek száma, sőt az elkövetés is.

Ha egy gyermeket erőszak, különösen, ha szexuális erőszak ér, szeretné minél előbb elfeledni a borzalmakat. Az igazságszolgáltatás útvesztőjében azonban újra és újra el kell mondania, mi történt vele. Aztán – terápia híján – még évekig, évtizedekig cipeli az erőszak és a szégyen terhét. Szombathelyen évek óta folyik egy új gyakorlat bevezetésének vizsgálata.

A múlt héten átadták hazánk első olyan komplex kihallgató, vizsgáló és terápiás gyermekvédelmi részlegét, mely az erőszak áldozatává vált gyermekek biztonságos kezelését szolgálja. Az Izlandról indult, és Észak-, valamint Nyugat-Európában már jól bevált módszer, a Barnahus-eljárás elsősorban a gyermeket védi: egyszeri kihallgatással, terápiával, kezeléssel.

Közép-Kelet-Európában mindössze két ilyen intézmény van, az egyik a szombathelyi gyermekvédelmi központban nyílt: gyermekbarát meghallgató szobával, zárt láncú videórendszerrel, gyermek-nőgyógyászati részleggel. Már az erőszak bejelentése is a gyermekházban történik, majd a körülmények felmérése után a barátságos környezetben az áldozatot egyszeri alkalommal hallgatják meg. Gyermekklinikai szakpszichológus, igazságügyi szakértő pszichológus hallgatja ki a gyermeket egy speciálisan bekamerázott szobában. Az ehhez kapcsolódó monitoring szobában követi az ügyész, a nyomozati bíró, a nyomozati rendőr és az igazságügyi pszichológus szakértő a kihallgatást. Mindent videóra is vesznek, emellett a monitoring szobából még a kamera is irányítható. Ha a szakemberek úgy értékelik, hogy a gyermek non-verbális jelekkel is tudtukra próbál adni valamit, a monitoring szobából irányított kamerával ráközelíthetnek például az arcára.
 
A speciális, gyermekbarát kihallgatáson túl mind a gyermek, mind a hozzátartozók terápiában részesülnek az eset után, hiszen az erőszakos eseményt követően tönkremehet a család, depresszió, szorongás alakulhat ki. A Barnahus-módszer kiterjed a társadalom érzékenyítésére is – a védőnőtől a gyermek-nőgyógyászon át a rendőrig. A most megnyílt első Barnahus-ház a gyermekbántalmazás felismerésén és a humánus kezelésén túl segíthet a társadalmi szembenézésben is, hiszen szinte naponta bukkannak fel újabb és újabb botrányok a médiában. Izlandon 1998-ban indították el a programot, azóta látványosan csökkent a sérült gyermekek száma, sőt az elkövetés is. 
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés