Novák Katalin lett a Démétér Ház bővítésének fővédnöke

2016. december 1. 12:21
Novák Katalint, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkárát kérte fel a daganatos gyerekek átmeneti otthonául szolgáló budapesti Démétér Ház bővítésének fővédnökévé a Démétér Alapítvány.

Az erről szóló megállapodást csütörtökön írta alá a sajtó munkatársai előtt az államtitkár és Kriván Gergely, az alapítvány elnöke a Szent László Kórház területén működő Démétér Házban. Novák Katalin az aláírás előtti sajtótájékoztatón arról beszélt, a Démétér Házban egyesül a szakértelem, a szeretet, az odafigyelés, a jókedv és a tenni akarás, működésének középpontjában nemcsak a gyógyuló gyerekek, hanem egész családjuk áll.

Kriván Gergely korábban az MTI-nek elmondta, a Szent László Kórház Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztályán évente 45-50 gyermeken végeznek életmentő beavatkozást. A csontvelő-átültetést követő néhány hetes sejtmentes időszakban a régi csontvelő már nem, az új még nem működik, a betegek gyakorlatilag immunrendszer nélkül élnek, ezért ezt az időszakot steril elkülönítőben töltik. Ezalatt a gyermekek szülei a Démétér Házban lakhatnak, majd a gyerekek is ide költöznek körülbelül három hónapra.

A 2006-ban létrejött Démétér Ház térítésmentes szállást biztosít a budapesti csontvelő-transzplantációs osztályon kezelt gyerekeknek és családtagjaiknak. A ház jelenleg kilenc lakóegységből áll, ami már nem elegendő, bővítésre lenne szükség. Ehhez a kórház az alapítvány rendelkezésére bocsátotta a műemléképület másik szárnyát, aminek felújítása mintegy 100 millió forintba kerülne. Ennek finanszírozására gyűjtést kezdtek, valamint útjára indítottak egy vándorkiállítást Koszticsák Szilárd, az MTVA/MTI fotóriporterének képeiből, amelyek a Démétér Ház életét és működését mutatják be.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés